shop Iconic Elements Mineral Sunscreen spf 30 Face Ongeparfumeerd, géén nanotechnologie, wel 97% beschermd tegen UV Bekijken Circa 30.000 Franse vrouwen moeten hun borstimplantaten laten verwijderen. Dat maakten medische autoriteiten vandaag bekend. De implantaten van het bedrijf Poly Implant Prothese zouden risico’s opleveren voor de gezondheid, schrijft de krant Libération. (note: lees vooral ook onder […]

04:57 - 02:58
luistertijd 04:57 - leestijd 02:58

Circa 30.000 Franse vrouwen moeten hun borstimplantaten laten verwijderen. Dat maakten medische autoriteiten vandaag bekend. De implantaten van het bedrijf Poly Implant Prothese zouden risico’s opleveren voor de gezondheid, schrijft de krant Libération.

(note: lees vooral ook onder aan de nagekomen berichten, die dit nieuwsfeit complementeren inhoudelijk)

De autoriteiten hebben acht gevallen geteld van vrouwen met de betreffende implantaten die kanker kregen, voornamelijk borstkanker. Daarnaast hebben meer dan 2000 vrouwen geklaagd over de implantaten, waarvoor een ongeautoriseerd soort siliconengel is gebruikt. Daardoor scheuren ze vaak.

‘Het is van belang dat vrouwen met PIP-implantaten zo snel mogelijk teruggaan naar hun plastisch chirurg’, aldus een woordvoerster van de overheid. De kosten voor de operatie om de siliconen te verwijderen, zullen worden vergoed. Het is nog niet duidelijk of de getroffen vrouwen ook geld krijgen voor nieuwe implantaten.
PIP werd vorig jaar gesloten en de producten van het bedrijf gingen in de ban door de problemen met de implantaten. Sindsdien zijn al 523 implantaten van PIP verwijderd. De Franse politie doet onderzoek naar de kwestie.

De implantaten van PIP waren een van de goedkoopste soorten op de markt. Het product werd ook geëxporteerd. Alleen al in Groot-Brittannië zouden 50.000 vrouwen deze implantaten hebben.

Bron: Volkskrant Online/ANP

BeautyJournaal heeft contact gezocht met zowel haar plastisch chirurgisch expert dr. Frank Niessen als de Vereniging van Plastisch Chirurgen in Nederland, maar beiden waren op dit moment nog niet bereikbaar. De reacties volgen later.

De kwestie is overigens in 2010 ook al in Nederland aan de orde geweest en toen heeft de IGZ de Nederlandse artsen opgeroepen hun patiënten terug te laten komen voor een controle.  Op deze pagina van de IGZ kun je als consument allerlei antwoorden lezen op prangende vragen, die je zou kunnen hebben.

Uit de wandelgangen hebben wij overigens vernomen dat veel klinieken in Nederland gebruik maakten van deze protheses, vanwege de aantrekkelijke inkoopprijs. Wij vinden dit behoorlijk shocking, omdat consumenten altijd wordt geadviseerd vooral niet op prijs te gaan shoppen als het om dergelijke ingrepen gaat, maar het blijkt nu wel dat je geen enkele grip hebt op de kwaliteit van producten die klinieken inkopen, en zelf wel het beleid voeren van ‘shoppen op prijs’. De gewraakte protheses waren overigens gevuld met siliconen die normaliter in matrassen worden verwerkt, en ten strengste verboden zijn voor gebruik in protheses voor mensen.

Nagekomen bericht 21 december 2011:

De Volkskrant laat vandaag weten dat wereldwijd 300 duizend vrouwen implantaten van PIP hebben, in Nederland zou het om enkele honderden gaan. Wij kunnen alvast vertellen dat het om een zeer veelvoudig meer aantal dan die honderden gaat. Wij hopen daar op korte termijn meer over te kunnen toelichten. De importeur die de malafide protheses in ons land uitbracht, Rofil  uit Breda, is in 2009 failliet gegaan.

Onze plastisch chirurg dr. Frank Niessen laat in een korte mededeling alvast weten dat het hem nog niet duidelijk is uit de door de Franse overheid verstrekte gegevens over welke vormen van borstkanker het gaat: ‘zijn het zeldzamere vormen of niet? Bovendien weten we niets over de leeftijden van de vrouwen. Als het om jongere vrouwen gaat, maak ik me zorgen. Tot slot: Momenteel krijgt 1 op de 9 vrouwen borstkanker. Als in Frankrijk 8 op de 30 duizend vrouwen die PIP dragen borstkanker hebben gekregen, is dat nog veel en veel minder dat de huidige algemene statistieken.’ En tot slot: ‘De huidige berichten over PIP en een relatie met borstkanker zijn feitelijk niet juist. Er zijn internationale onderzoeken bekend waaruit blijkt dat vrouwen met protheses in het algemeen een  iets verhoogde kans op een bepaalde vorm van kanker hebben: lymfoomkanker, maar ook dit komt zeldzaam voor. Andere studies geven juist weer een verminderde kans op borstkanker als men een implantaat heeft gekregen. Het PIP implantaat geeft wel een hogere kans op lekkage, dat is het enige wat we nu weten, maar ook daarbij kan een vergelijk weer niet gemaakt worden, omdat studies hierover naar andere merken borstimplantaten ontbreken.’

Nagekomen bericht 23 december 2011:

Het NOS journaal maakt bekend dat de Franse overheid meldt dat er geen relatie is tussen borstkanker en de PIP-implantaten. Ook woordvoerster Irene Matthijsen van de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen licht dit toe in de nieuwsuitzending. Bekijk hier.

Nagekomen bericht 24 december 2011:

Weekblad Elsevier meldt dat er via Interpol een internationaal opsporingsbevel is uitgegaan om de producent van de PIP implantaten te kunnen vervolgen. Lees hier meer.

Bekijk hier de reportage die BeautyJournaal maakte met een slachtoffer van pip implantaten en ze liet verwijderen:

[media id=166 width=620 height=350]

Lees ook