Volgens onderzoeker van de Kingston University in Londen blijken remedies die al eeuwenlang worden toegepast niet alleen gunstig te zijn in de behandeling van diverse medische problemen, ze blijken ook gunstige effecten te hebben op de huid.

03:51 - 02:18
luistertijd 03:51 - leestijd 02:18

Volgens onderzoeker van de Kingston University in Londen blijken remedies die al eeuwenlang worden toegepast niet alleen gunstig te zijn in de behandeling van diverse medische problemen, ze blijken ook gunstige effecten te hebben op de huid. Door gebruik te maken van eeuwenoude huis-tuin-en-keukenmiddeltjes blijft de huid steviger en heeft hij minder rimpels, zo blijkt uit het onderzoek. De universiteit werkte samen met het cosmeticamerk Neal’s Yard Remedies en ontdekte dat witte thee, toverhazelaar en rozen uitstekende medische en cosmetische eigenschappen hebben.

“Mensen gebruiken al duizenden jaren allerlei natuurlijke remedies om te proberen ziekten te genezen en hun lichaam jong en gezond te houden. En soms werken die middelen ook”, zegt professor Declan Naughton. “In dit nieuwe onderzoek hebben we een aantal stoffen ontdekt die wel eens verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de heilzame werking van die oude remedies.”

Een aantal stoffen die van nature voorkomen in bepaalde planten en bloemen blijken heel effectieve ontstekingremmers te zijn en zouden zelfs ziekten als kanker, diabetes en artritis kunnen tegengaan of zelfs genezen.  Deze stofjes blijken dus vooral voor te komen in bloemen en planten die door onze voorouders al werden gebruikt tegen allerlei kwalen en ziekten.

Ontstekingen

Ontstekingen blijken een heel grote rol te spelen in zowel het ontstaan als de ontwikkeling van tal van ziekten zoals diabetes, kanker, artritis, problemen aan het hart en vaatstelsel, de longen en tal van degeneratieve ziekten. Ontstekingen zijn ook de oorzaak van vroegtijdige veroudering en zelfs  een vroege dood. “Ontstekingen zijn sluipmoordenaars”, zegt professor Naughton. “Ze voorkomen of heel vroeg aanpakken is van cruciaal belang.”

Professor Naughton, Tamsyn Thring, een doctoraalstudent van de Kingston University en het team van Neal’s Yard, onderzochten 21 plantenextracten. Ze zochten naar bewijs dat de planten eigenschappen hebben die ingezet kunnen worden bij het bestrijden van kanker, maar ook als anti-aging middel. Van de 21 planten bleken er drie, toverhazelaar, witte thee en roos, behoorlijk wat potentieel in huis te hebben. Witte thee bleek het beste resultaat op te leveren.  “Het lijkt er op dat zo iets simpels als het regelmatig drinken van een kop witte thee het risico op kanker, artitis en zelf rimpels beduidend zou kunnen verminderen”, zegt professor Naughton.

Aangemoedigd door de resultaten in het laboratorium keek het team of ze dezelfde resultaten konden zien in onderzoek op huidcellen, om zo de onstekingremmende en anti-oxiderende eigenschappen van de drie extracten nader te bestuderen.

Drie extracten

De drie extracten werden in verschillende vorm aangebracht op huidcellen. Van witte thee werd een gevriesdroogt poeder gebruikt, van toverhazelaar de gedroogde bladeren en van de rozen werd een medische tinctuur gemaakt. Er werd gekeken wat het effect was op diverse enzymen en oxidanten die een rol spelen in het ontwikkelen van ontstekingen en die rol spelen in het verouderingsproces van de huid. “De huid is ons grootste orgaan en heeft tal van functies; de huid is een barrière tegen UV-straling, chemicaliën, microben en ander vuil”, zegt Thring. “Doordat de huid zo zwaar belast wordt is hij gevoelig voor onstekingen en veroudering.”

“We weten hoe een onsteking begint: een simpel sneetje kan de oorzaak zijn, maar ook een reumatisch gewricht. Het lichaam gaat interleukine 8 produceren, waardoor witte bloedcellen naar de plaats des onheils reizen, en de ontsteking is daar. We vroegen ons af of ze dat proces konden onderbreken en zo ontstekingen kunnen stoppen. We waren verbaast hoe effectief toverhazelaar, rozen en vooral witte thee daarbij zijn.”

Bron: Sciencedaily.com

Lees hier meer over natuurlijke stoffen en cosmeticaclaims.

Lees ook