Tijdloze smaakmakers Na 1 t/m 5 ook het tweede deel van onze favoriete parfumiconen. Er zijn parfums die zo bepalend zijn voor alles wat er na gaat komen: bijzonder en vernieuwend. Deze parfums worden als het ware iconen. Parfums die de tand des tijd doorstaan. Sterker nog, parfums die gecreëerd zijn in een tijdsbeeld van […]

06:06 - 03:39
luistertijd 06:06 - leestijd 03:39

Tijdloze smaakmakers

Na 1 t/m 5 ook het tweede deel van onze favoriete parfumiconen.

Er zijn parfums die zo bepalend zijn voor alles wat er na gaat komen: bijzonder en vernieuwend. Deze parfums worden als het ware iconen.

Parfums die de tand des tijd doorstaan. Sterker nog, parfums die gecreëerd zijn in een tijdsbeeld van toen, drukken nu nog hun stempel op ons beeld van die tijd als we  die geuren ruiken.

Daarnaast inspireerden de volgende parfums op hun beurt weer vele andere parfumeurs.

6. Chapter 7, Frazer Parfum, gelijktijdig intensief en delicaat

Chapter 7 is geheel geïnspireerd op roos en tuberose. Het is een zeer volle en vrouwelijke tuberoos,  delicaat door de zoete roos maar ook intensief en bijna vleselijk (carnal) door de vele tuberoos die is gebruikt. Ondanks dat Tammy Frazer haar parfumhuis Frazer parfums in 2008 startte kunnen we nu al spreken van een waar icoon.

In vergelijking met Fracas van Robert Piguet  is Chapter 7 intensiever en decadenter, en geheel op biologische grondstoffen gebaseerd.

Tammy Frazer  creëert alle parfums persoonlijk met de hand. Als parfumeur werkt Frazer alleen met natuurlijke en biologische grondstoffen die ze zelf selecteert op basis van kwaliteit. De pret-à-porter collectie heet Chapters en is geïnspireerd op haar reizen. Chapter 7 is geïnspireerd op India in de zomer.

Elk chapter zit in een handgeblazen kristallen flacon met een stopper. Chapter 7 zit in een roze ingekleurde flacon. Om het parfum op reis mee te nemen is de solid ontwikkeld. De solids zitten een ebbenhouten doosje met bijenwas waarin het parfum verwerkt is. Parfum chapter 7, 22ml €460,- , Solid chapter 7 €59,-

7.Narcisse Noir, Caron: 100 jaar later een waar cult parfum

1911 was het jaar waarin Narcisse Noir van Caron werd gecreëerd. Toen al een prachtige creatie, nu 100 jaar later, een parfum met een ware cult status!
In de turbulente periode van het decennium 1910-1919 creëerde de Franse parfumeur, Ernest Daltroff, voor zijn merk Caron het parfum Narcisse Noir. Het is een parfum dat perfect paste in die tijd, vrouwelijk, sensueel en donker, vooruitstrevend. Een parfum dat nu honderd jaar later in 2011 nog steeds gedragen wordt, en nog steeds wordt (her)ontdekt door nieuwe generaties. Het geeft de drager nog altijd hetzelfde gevoel. Narcisse Noir is een diepe, rijke, elegante geur. Sinaasappelbloesem, roos, narcis, sinaasappel, sandelhout, musk en vetiver. Als de topnoten zijn vervlogen die een bloemig, haast oranje karakter geven, krijgt de geur een diep, donker en droog karakter. Spannend en intrigerend, bijna iets rokerigs en leerachtigs.

Caron vond in hun kelder (ja echt waar….) 180 lege originele parfumflesjes van Narcisse Noir uit 1911 en gebruikte deze flesjes voor de genummerde limited edition om het honderd jarig bestaan van dit parfum te vieren. Parfum, 15ml: EUR 135, eau-de-toilette 50 ml: EUR 75, parfum, limited edition 30 ml: EUR 550.

8. Fougère Royal, Houbigant, het eerste fougère parfum

Fougère Royale, de iconische geur uit 1882, is vernieuwd uitgebracht in 2011 door het parfumhuis Houbigant. Houbigant is een Frans parfumhuis uit 1775 dat vele parfums creëerde.

Het was in 1882 een ware revolutie, de eerste geur die een fougère karakter had. Daarom is deze geur letterlijk de grondlegger van de Fougère geurfamilie. De term fougère refereert aan  groene, frisse varens.

Fougère Royale opent  met een verfrissende citrus top van bergamot die wordt gecombineerd met lavendel en kruiden. Geranium, roos, peper en kaneel vormen het hart. De basis bestaat uit amber, patchouli, tonkaboon, coumarin en eikenmos.

Het is een prachtig parfum dat als eau de parfum en als echt parfum, zelden het geval bij herengeuren (!), verkrijgbaar is. Eau de parfum, 100ml €120,- Parfum (verkrijgbaar in een dramatische zwart gelakte doos) 100ml €450,-

9. Quelques Fleurs L’Original, Houbigant: een abstracte bloemen compositie

Quelques Fleurs is in 1912 door Robert Biemaime gecomponeerd.Om met Erik Zwaga’s woorden te spreken: “Het is de geschiedenis ingegaan als het eerste moderne parfum. Voor het eerst geen eenvoudig te herkennen soli fleur-geurtje, maar een parfum waarin heel veel bloemen tot een abstracte compositie werden verwerkt.”

Beleef het volle zich openspreidende boeket van sinaasappelbloesem, anjer, iris, jasmijn, muguet, orchidee, roos, tuberoos, ylang-ylang en heliotroop.

Speciaal wordt het als je let op de anjer, dragon en groene akkoorden. Quote Erik: “Wat Quelques Fleurs L’Original herkenbaar onderscheidt is volgens mij de pittige dragonnoot in de opening (voorwaar vernieuwend in 1912), de anjernoot in het hart die de overige bloemen een kruidige volheid geeft en natuurlijk de civet in de basis. Deze versierder lijkt, zelfs in de synthetische variant, bijna uitgestorven in hedendaagse geuren.” 50ml eau-de-parfum €78,- en 100ml eau-de-parfum €106,- 15ml parfum €210,- en cadeauset 100ml eau-de-parfum en 150ml bodylotion €80,-

10. Tabac Blond, Caron, de vrijheid van de vrouw, Roaring Twenties

Tabac Blond werd, temidden van de veranderende wereld begin vorige eeuw, gecreeerd in 1919 door de briljante parfumeur Ernest Daltroff .

Over dit Roaring Twenties parfum wordt nog steeds erg veel geschreven omdat het zo goed de veranderende tijdsgeest in de twintiger jaren weergeeft. Ook wordt het met veel plezier gedragen door mannen en vrouwen die de flair hebben om zich met deze donkere geur te omlijsten.

Treffende quotes van de blog Cafleurbon: “as fresh, edgy, and glorious as it was when it was first introduced: as racy, devil-may-care, throw-all- caution –to-the winds. She’s a dirty little devil. It certainly embodies the spirit of the Roaring 20’s- a time when smoking became openly fashionable for women..”…. Need we say more 😉 7,5 ml parfum €115, 20 ml eau-de-parfum uit de parfumfonteinen €65 en maak je keuze uit een van de begeerlijke Caron flacons.

 

Shop bij de Perfume Lounge in Amsterdam

Lees ook