Tijdloze smaakmakers Er zijn parfums die zo bepalend zijn voor alles wat er na gaat komen: bijzonder en vernieuwend. Deze parfums worden als het ware iconen. Parfums die de tand des tijd doorstaan. Sterker nog, parfums die gecreëerd zijn in een tijdsbeeld van toen, drukken nu nog hun stempel op ons beeld van die tijd […]

04:58 - 02:58
luistertijd 04:58 - leestijd 02:58

Tijdloze smaakmakers

Er zijn parfums die zo bepalend zijn voor alles wat er na gaat komen: bijzonder en vernieuwend. Deze parfums worden als het ware iconen.

Parfums die de tand des tijd doorstaan. Sterker nog, parfums die gecreëerd zijn in een tijdsbeeld van toen, drukken nu nog hun stempel op ons beeld van die tijd als we  die geuren ruiken.

Daarnaast inspireerden de volgende top 10 parfums op hun beurt weer vele andere parfumeurs. In dit deel de eerste vijf,  later publiceren we 6 t/m 10.

1. Number One Intense, Nicolai Paris: prijswinnende creatie

Met het parfum Number One Intense won Patricia de Nicolai in 1988 als eerste vrouwelijke parfumeur de prestigieuze Franse parfumeurs prijs (Prix Société Française des Parfumeurs).

De Nicolai, is naar onze bescheiden mening, haast te bescheiden en zeer getalenteerd & succesvol met haar creaties. Haar creaties zijn tres Française, elegant en uitgebalanceerd.

Number One Intense ruikt naar een vol wit bloemen boeket. Verfijnd en elegant worden de ingrediënten met elkaar gecombineerd. Jasmijn, tuberose, sinaasappelbloesem, roos en iris. Wanneer je dit parfum draagt voel je je zeer vrouwelijk. 30ml eau-de-parfum €53,- en 100ml eau-de-parfum €130,-

2.Fracas, Robert Piguet: een waar dramatisch icoon

Een voluptueus, dramatische geur met heel veel tuberose. Fracas, gecreëerd in 1947 door parfumeur Germaine Cellier, werd al snel een waar icoon. In die tijd was Fracas bekend onder een welgesteld groepje vrouwen die het parfum met verve droegen. Het was het derde parfum van modehuis Robert Piguet. Piguet was vorige eeuw een invloedrijke ontwerper in de Haute couture. De parfums Bandit en Fracas waren voor Piguet zeer karakteristiek voor zijn kleding. Het verbeeld de goede smaak, echte luxe en verleiding.

Fracas heeft jasmijn, tuberose, gardenia, roos, sandelhout, vetiver en musk als ingrediënten.  Als je van tuberose houdt, zul je Fracas direct omarmen en niet meer willen loslaten. 50 ml eau-de-parfum EUR80; 100 ml eau-de-parfum € 125,-

3. Corps & Ames, Parfumerie Generale: klassieke chypre opnieuw uitgevonden

Pierre Guillaume bewees met deze prachtige volle gelaagde creatie dat hij zijn parfumeurstalent ook zeer goed kan inzetten om klassieke chypres te maken, met een Guillaume signatuur.

Corps & Ames (lichaam & ziel) neemt je mee naar oude tijden, het is tegelijk modern, klassiek en zeer chic. De geheimzinnige immortelle, het mysterieuze jasmijnhout  en de verfrissende geranium zorgen voor een pittige maar zachte geur. Het leer akkoord geeft de geur een subtiel dierlijk accent.

Corps & Ames behoort tot de Private Collection van Parfumerie Generale. De geuren worden op bestelling gemaakt omdat de ingrediënten beperkt beschikbaar zijn.  Annindriya Perfume Lounge heeft Corps & Ames voor u op voorraad: 50 ml eau-de-parfum € 100,- 100 ml eau-de-parfum € 150,-

4.New York, Nicolai Paris: vijf sterren!

New York is de meest bejubelde herengeur van Patricia de Nicolai. Elegant, geraffineerd en delicaat. New York (gecreëerd in 1989)  combineert citrus en  kruiden, heeft het warme van de amber en het donkere van de patchouli met elegante vetiver.

Patricia de Nicolai is een Franse parfumeur geboren in de Guerlain familie. Studeerde aan ISIPCA (de klassieke parfumeursopleiding in Versailles) en is begeleid door Jean-Paul Guerlain.  In 1989 startte De Nicolai  haar eigen parfumhuis  en heeft haar eigen winkels in Parijs en London.

In een beschrijving van Luca Turin in het boek ‘Perfumes The Guide’ wordt New York met 5 sterren bekroond: “New York’s exquisite balance between resinous orange, powdery vanilla, and salubrious woods shimmers from moment to moment, always comfortable but never slack, always present but never loud. It is one of the greatest masculines ever, and probably the one I would save if the house burned down.” Luca Turin. 30ml Eau-de-toilette €34,- en 100ml eau-de-toilette €88,-

5. Uomo, Lorenzo Villoresi: een groots cologne, zo ruikt een gesoigneerde klassiek e man

Uomo is het parfum dat Villoresi maar al te graag zelf draagt. Het eerste mannelijke parfum dat Villoresi creëerde voor zijn eigen merk. Het is een klassieke cologne voor mannen, citrus en groen.  Het heeft ingrediënten als peper en kruiden, sandelhout, eikenmos, patchouli en vetiver.

Lorenzo Villoresi is een echt ambachtelijke neus, die werkt in een klassieke stijl geïnspireerd door de traditionele parfumerie van eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw.  Hij maakt een mix van de oude, klassieke parfumerie en de moderne parfumerie van deze tijd.

Zijn parfumlijn bestaat nu uit vele parfums waarvan we nu het nieuwste mannenparfum Theseus hebben kunnen verwelkomen. Uomo EDT 50ml €65,- Uomo EDT 100ml €95-, en Aftershave 100ml €66,-

Dit nieuws behoort tot het Annindriya Perfume Lounge merkdossieren wordt zonder tussenkomst van de redactie aangeboden.

Lees ook