Een interview met parfumeur Pierre Guillaume is helemaal geen interview maar een overdonderende en bijna sensuele ervaring.

05:22 - 03:13
luistertijd 05:22 - leestijd 03:13

Een interview met parfumeur Pierre Guillaume is helemaal geen interview maar een overdonderende en bijna sensuele ervaring. In mijn lange leven in de beauty-, lifestyle- en bladenwereld heb ik al heel wat voorbij zien komen, maar nog nooit iemand als de flirtende, charmante, innemende, in het rond springende en zeer Franse Pierre Guillaume. Hij praat, knipoogt, rent, laat je aan de ene geur na de andere ruiken, raakt je aan, omhelst je, danst en zingt om je heen.

Overal is parfum, Pierre is overal, overal is geur, gelach, verleiding. Als het voorbij is, duizel je. Wat is er zojuist gebeurd?

Guillaume was in de Annindriya Perfume Lounge in Amsterdam en Monique en ik mochten een ochtendje met hem komen praten. Tanja en Isadora van de Perfume Lounge waren er ook en Guillaume had een mooie jongen bij zich (Minnaar? Vriendje? Kompaan? Assistent?) die zich beleefd en bedeesd op de achtergrond hield. Hij heeft klaarblijkelijk al lang geleerd om het stelen van de show over te laten aan Guillaume himself – en die kan dat als geen ander. De parfums van Guillaume overtuigen zo al – ze zijn mooi, origineel, bijzonder – maar met de bijna dansende toelichting van Guillaume komen ze pas echt helemaal tot leven en worden ze een totaalervaring. Het werd, kortom, een ochtend om nooit te vergeten.

Innemend

Voor wie hem nog niet kent: Pierre Guillaume (Clermond-Ferrand, Frankrijk, 1977) startte in 2002 zijn eigen parfumhuis Parfumerie Générale, waarin hij zijn ervaring in de chemie en zijn liefde voor parfum bijeen bracht. Hij begon met het maken van één geur, en inmiddels heeft hij er een kleine veertig gemaakt. Zijn geuren zijn te koop in 200 winkels in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Rusland en Spanje. In september 2011 opende hij zijn eigen winkel in zijn geboorteplaats. In Nederland worden zijn geuren verkocht bij de Annindriya Parfume Lounge in Amsterdam.

Zintuigelijke experimenten

Guillaume is vooral geïnteresseerd in wat er chemisch allemaal mogelijk is met geuren, zijn speelplaats is het laboratorium. Hij wil verzinnen, creëren, goochelen, toveren, mengen en experimenteren. Geuren die niet bestaan worden door hem gemaakt. Combinaties die niet kunnen maakt hij toch.  Zijn geuren zijn daardoor moelijk te omschrijven, ze zijn eerder een emotionele ervaring dan een te duiden parfum. Ze ruiken niet naar een bloem of een kruid of een olie, maar naar een reis, een vergeten herinnering, een liefdesaffaire, een vriendschap, een mooi diner, een droom of een wilde, geile nacht – ervaringen die voor ieder anders zijn, maar die door de parfums van Guillaume weer wakker gemaakt worden en via je neus tot leven komen in je hoofd en je hart. Echt, zo overweldigend zijn die parfums en zo diep gaan ze. Het betekent overigens niet dat ze schreeuwerig zijn. Sommigen zijn meer aanwezig, anderen zijn subtieler, maar mooi zijn ze allemaal.

Single malts

In 2010 startte Guillaume een nieuwe lijn, waarbij hij samenwerkt met parfumcriticus Octavian Coifan. Deze relatief nieuwe lijn heet Huitième Art, een verwijzing naar het feit dat haute parfumerie de achtste kunstvorm is – de andere zeven zijn schilderen, beeldhouwen, architectuur, muziek, poëzie, dans en drama. Huitième Art is een collectie van acht eau de parfums. Guillaume laat bij deze geuren de traditionele geurpiramide los, er zijn geen top-, hart- en basisnoten. Elke geur bestaat uit twee of drie noten die allemaal tegelijk hun magie loslaten. Guillaume speelde ook voor deze collectie weer in zijn laboratorium en zocht naar nieuwe moleculen en nieuwe methoden om planten, vruchten en bloemen die tot dusver niet konden worden gebruikt in parfums tóch te gebruiken. De geuren van Huitième Art zijn minder complex van aard dan de geuren van Parfumerie Générale. Ze zijn single malts, waar de andere mooie melanges zijn. Maar ze zijn zeker zo mooi en even moelijk te vatten in woorden.

Pierre Guillaume is zelf een ervaring…

Guillaume heeft ze mij en Monique allemaal laten ruiken, althans – als we hem geen halt toegeroepen hadden. Een mens kan tenslotte maar zoveel geuren verwerken. Bij iedere geur had hij een verhaal over zijn inspiratie en werkwijze en bij iedere geur had hij vragen over wat we roken, wat we ervaarden en vooral wat we voelden. En dat was dus een hoop. Er kwam veel boven, er kwam veel los. Een goed parfum kan dat met je doen.

De onweerstaanbare charmeur Pierre Guillaume is helaas niet elke dag te bewonderen in de Annindriya Perfume Lounge. Zijn geuren wel en zijn foto ook. Ik kan het je echt aanraden: ga eens langs. Ruik, snuffel en ga op onderzoek. De kans is groot dat je met een Guillaume geur naar huis gaat.

Lees hier meer over Haute Parfumerie. Lees hier de parfums die je het ultieme december gevoel geven, beschreven door onze parfumexpert Tanja Deurloo . En de kadotips voor december verkrijgbaar bij de Perfume Lounge.

Lees ook