shop Dior Backstage Glow Face Palette Deze Rose Gold highlighter is favoriet bij Corine. Ze brengt het aan met watje voor een supermooi gesatineerd effect op haar wangen. Het resultaat is een subtiele, frisse glow. Bekijken De afgelopen jaar 20 jaar is onze kijk op schoonheid drastisch veranderd. In de jaren negentig sprak je niet […]

09:40 - 05:48
luistertijd 09:40 - leestijd 05:48

De afgelopen jaar 20 jaar is onze kijk op schoonheid drastisch veranderd. In de jaren negentig sprak je niet openlijk over schoonheidsoperaties die je onderging, bovendien was iets van de rijken der Aarde. Maar de democratie is ook deze tak van industrie binnengeslopen en dankzij tv-programma’s en andere media aandacht is het ook op grote schaal beschikbaar gekomen voor de ‘gewone vrouw’. Procedures zijn ook goedkoper geworden en steeds meer artsen zijn naast hun reguliere baan in een ziekenhuis gaan bijklussen in de private cosmetisch-medische sector, dan wel hun volledige baan ervan gemaakt hebben. Niet meer bezig zijn met ziekte en het opknappen van gehavenden maar gezonde, en al relatief mooie mensen nog mooier maken, of mooi houden. Door die enorme democratiseringsslag zou je zelfs nu al weer kunnen zeggen dat het onder meer elitaire bevolkingsgroepen not done is geworden om te laten schaven aan de tand des tijds. De uitwassen zijn ook enorm geworden, van opgeblazen borsten tot lippen, tot opengesperde ogen tot totaal platgelegde mimieken in het gezicht – je pikt ze er tegenwoordig zo uit op straat.

Veroudering is straks niet meer te zien

De nieuwe trend gaat dan ook niet meer over benadrukken maar heel subtiel in stand houden wat je bezit aan schoonheid zodat het minder snel ten prooi valt aan de genetische en externe verouderingsinvloeden.  Plastisch chirurg Mauricio di Maio, beroemd in Brazilië schrijft in zijn boek ‘The Male Patient in Aesthetic Medicine’ dat de wetenschap inmiddels zover is dat mensen niet meer verouderen, daarmee bedoelend dat je er in principe met de huidige kennis en technieken op je zestigste nog net zo uit kan zien als op je dertigste. Dat is inderdaad zo. Ik kan me nog herinneren van collega’s in de jaren negentig die toen tegen de vijftig liepen of er net overheen waren dat ze door de toen nieuwe methodieken in de cosmetische chirurgie er ineens veel ‘jonger’ uit gingen zien. Als ik hun gezichten dan vergelijk met hoe ze eruit zagen toen ze in de dertig waren, zagen ze er toen zelfs tot mijn verbazing al ouder uit! Meer schaduwlijnen, minder witte tanden, meer kringen en wallen. Ja echt, je zag het gewone leven op hun gezichten en nu naarmate ze ouder werden, werden de gelaatstrekken steeds gelijkmatiger en rustiger. Ik vond het wonderlijk…als newbie in deze industrie.

Allemaal aan de hormonen

Maar de ontwikkelingen zullen nog veel verder gaan, want onlangs is bekend geworden, dankzij de voorzienende visie van gerontologe Aubrey de Grey dat momenteel al een mens geboren is die de kans heeft om 1000 jaar (!) oud te worden. De kansen om 150 jaar oud te worden zijn overigens nu al heel reëel. Dat zou kunnen betekenen, even terug naar de schoonheid, dat je op je zeventigste er straks nog heel fris en fruitig uit kan zien. Daarvan getuigen momenteel ook al de verhalen van mannen uit de VS die dankzij (een bij ons nog altijd omstreden) hormoontherapie lekker gespierd blijven en sekslustig. Niet dat het hier niet gedaan wordt, dr Musarella heeft in het Gooi een florerende praktijk voor hormoon- en suppletietherapie om mensen langer fit te houden. De aandacht voor veroudering en fit en mooi blijven zal alleen maar toenemen, simpel weg omdat de groep vijftig plussers hard groeit. Deze populatie wordt nu al gekscherend de Zoomers genoemd, een groep die er van buiten nog net zo fris uit blijft zien als zij zich in de geest nog voelt. In Canada is rond dit begrip een hele beweging opgericht inclusief nieuwsmedium.

Injectables nieuwe stijl

Voorlopig zien we dicht bij huis kleinere trendbewegingen, zoals de opkomst van zg. smart fillers. Injectables die niet alleen een ‘vul’ stof injecteren in de huid om deukjes en plooitjes van binnenuit op te vullen, maar die ook huidconditieverbeterende stoffen bevatten. De geïnjecteerde stof heeft een biologische activiteit die huidfuncties stimuleert. Restylane Vital is hiervan een recent voorbeeld. Het bevat een zodanig bewerkte vorm van hyaluronzuur dat het voor extra hydratatie in de huidlagen kan zorgen. Vocht, zo blijkt nu steeds vaker uit onderzoeken, speelt een heel cruciale rol bij het gezond houden van alle celfuncties. Daarom moet er niet alleen voor voldoende vocht op de huid gezorgd worden, maar het liefst ook in de huidlagen zelf. Beiersdorf kwam hiertoe binnen haar Eucerin lijn vorig jaar met een AquaPorin serie, geïnspireerd op de wetenschappelijke ontdekking van ‘aquaporines’, kanaaltjes die vocht transporteren tussen de cellen. De Amerikaanse huidarts dr. Murad evangeliseert al enkele jaren zijn kennis over vocht en wijst daarbij naar het gebruik van glucosamine als belangrijke vochtverzorger voor het gehele lichaam. Wij interviewden hem hierover onlangs nog. Ook fillers als Sculptra, Radiesse en Artefill worden genoemd in dit verband. Hoewel wij van mening zijn dat met deze fillers toch voorzichtigheid geboden is. Ze zijn gemaakt op basis van melkzuur en bij onvakkundig gebruik kunnen er toch vervelende bijwerkingen ontstaan zoals bultvorming. BeautyJournaal heeft vorig jaar een film gemaakt over Sculptra. Recentelijk kondigde producent Sanofi-Aventis nog aan geen reclame meer te maken voor het product.

Fijn, zo’n voorraadje vetcellen

Veelbelovender is het gebruik van lichaamseigen vetweefsel als injectable om op andere plekken, zoals het gezicht, weer meer volume te creëren. Het is nieuw, maar het wordt al steeds vaker gebruikt door artsen, vooral door plastisch chirurgen. Het materiaal wordt bijvoorbeeld uit de buik gewonnen en vervolgens bewerkt (gecentrifugeerd) waarna het ingespoten kan worden. Er zijn wetenschappers die claimen dat er in het vetweefsel ook stamcellen zitten en dat zou een gunstige uitwerking hebben op de conditie van de huid. Hierdoor vang je dus twee vliegen in een klap. Plastisch chirurg Frank Niessen heeft er al regelmatig op BeautyJournaal over verteld. Het wordt ook wel lipofilling genoemd. Lees hier het verhaal nog eens over gezichtsinspuitingen. Dit jaar hebben wij ook een film afgerond met een patiënte die het in haar borsten ingespoten kreeg. Bekijk deze film nog eens hier. Verder wordt ook steeds meer actief onderzoek gedaan naar groeistoffen uit ons bloed om in te zetten bij wond- en littekengenezing en indirect ook voor het bevorderen van een gezonde huid. Plastisch chirurgische correcties kunnen nog steeds niet zonder littekens na te laten worden uitgevoerd, dus hoe mooier deze genezen, hoe beter het is. Lees ook dit artikel met de laatste stand van zaken er nog eens op na, met littekenspecialist (en plastisch chirurg) dr. Frank Niessen.

Verwarming tegen verslapping

Een van de bekendere non-invasieve methoden om huid te verfraaien is ook ultrasound. Recentelijk werd hiertoe een nieuwe methode aangehaald, Ultherapy, om de huid te liften. De huid wordt van binnen door de geluidsgolven verwarmd en dat zorgt voor verstrakking van de weefsels. Op deze website troffen we reviews aan met gemengde resultaten.  Dit jaar maakte ik ook zelf een rondgang langs diverse artsen om te praten over verslapping van de hals en hoorde de verhalen aan, vanuit de verschillende disciplines. Je bekijkt de film hier. Het blijven mogelijkheden maar zekere resultaten, waarvoor je ook in de buidel moet tasten. Uiteindelijk is het een persoonlijke afweging: hoe erg stoort iets je? Recentelijk werd ook bekend dat huidverslapping niet alleen veroorzaakt wordt door een degeneratie van weefsel en de zwaartekracht, ook naarmate je ouder wordt, veranderd de vorm van de schedel. Deze nieuwe inzichten zullen er zeker toe gaan leiden dat de kijk op de huidige plastisch chirurgische en non-invasieve methoden op termijn weer aangepast zal worden.

Bootcamp skincare

Ook nieuwe huidverzorgingsregimes doen hun intrede,  zoals recentelijk ZO SkinHealth van de Amerikaanse huidarts dr. Obagi, een pittig regime met hoge werkzame stofconcentraties die de huid behoorlijk aanzetten tot prikkeling en dus tot vernieuwing. Ik test momenteel zelf nog een ‘bootcamp’ lijn met retinol en zal daar binnenkort op terugkomen. Verder zien we dat tal van cosmeticahuizen nu met nieuwe alternatieven komen op het meest beproefde anti-rimpelmiddel vitamine a-zuur, wat alleen bij de dokter verkrijgbaar is. Lancôme kwam met Visionnaire, Olaz gaat met de Professional lijn de strijd aan. Estée Lauder komt begin volgend jaar met een nieuw product dat een bepaalde gen-route volgt om huidcellen weer in een jongere gezonde modus te krijgen.

Kortom, de industrie zit niet stil, er is keuze te over, maar alles zal afhangen van de ernst van je ‘kwaal’ en de hoeveelheid centjes in je portemonnee. Feit is het wel dat mensen die lang onder een bepaalde schoonheidsafwijking geleden hebben, mentaal enorm opknappen als ze er eenmaal wat aan hebben laten doen.

Mocht je twijfelen aan je eigen goede bedoelingen, lees dan nog eens ons artikel ‘Huid en emotie’, waarom zijn we zo gepreoccupeerd?

Dit artikel is deels geïnspireerd op een achtergrondartikel uit The Times over medisch-cosmetische trends.

Lees ook