We ontvingen weer eens een wonderlijk persbericht in onze inbox.

05:20 - 03:12
luistertijd 05:20 - leestijd 03:12

We ontvingen weer eens een wonderlijk persbericht in onze inbox. De Amsterdamse conceptstore The House of Rising organiseert op 10 december een Botox & Champagnefeest. Een wat? Ja, je leest het goed, een Botox & Champagnefeest. Het blijkt niet te gaan om een gezellige bijeenkomst waar mensen met een volledig glad en rimpel- en bewegingsloos gelaat zich te goed kunnen doen aan massa’s bubbels in designglazen, neen, het gaat om een feest waar men zowel champagne kan nuttigen als een Botoxbehandeling kan krijgen. De botoxbehandeling kost € 190,- en daar krijgt men dan een fles champagne bij cadeau.  Het persbericht vermeldt ook nog heel medisch verantwoord dat dronken mensen niet behandeld kunnen worden. De Botoxbehandelingen worden gedaan door Willeke Kamphof, een dermatologe van het OLVG, in een ruimte die ‘speciaal is omgetoverd tot een lichte, ontspannen ruimte’ zodat mensen ‘natuurlijk en op een professionele manier met botox in contact kunnen komen’.

Pardon?

Dit gaat natuurlijk alle perken te buiten en overschrijdt alle ethische normen. Hoe toegankelijk Botox inmiddels ook geworden is, het gaat nog steeds om een chemische stof die in je gezicht wordt geïnjecteerd en daarmee is het nog steeds een medische ingreep. Een Botoxbehandeling dient plaats te vinden in de behandelruimte van een arts of in ieder geval in een daartoe ingerichte professionele ruimte van een deskundige, en niet in een tijdelijk omgebouwd kamertje van een hip winkeltje. Zo’n behandeling dient al helemaal niet te gebeuren op een gelegenheid waar alcohol geschonken wordt en het koppelen van Botox en alcohol door een speciale aanbieding is een bijzonder onsmakelijk en zwaar onverantwoord concept. De mededeling dat dronken mensen niet behandeld worden mag dan verantwoord bedoeld zijn, hij is dom, onnozel en duidt op grove onwetendheid.

Waar ligt de grens? Eén glas? Twee glazen? Lallend van je hakken donderen? Hebben ze een blaastest van de verkeerspolitie geleend of is er een deskundige aanwezig die bepaalt wanneer iemand dronken is? Of wordt het nattevingerwerk van een hip verkoopstertje of een vlotte barista?

We vragen ons serieus af wat een professionele arts als mevrouw Kamphof bezielt om aan een dergelijk dubieus evenement mee te werken en daarbij haar ervaring in het OLVG ziekenhuis gebruikt om haar ‘professionaliteit’ te onderstrepen. We vroegen ons eveneens serieus af wat het Amsterdamse OLVG ziekenhuis vindt van dergelijke schnabbels van een van haar artsen. Daarom belden we even met de persvoorlichter van het OLVG, die van niets bleek te weten. We mailden haar het persbericht. Het OLVG gaat er echter van uit, zo kregen vernamen we per mail, dat zolang één van hun artsen niet namens hen maar namens zichzelf meewerkt aan een dergelijk evenement, er geen vuiltje aan de lucht is.

De persvoorlichtster stelde wel dat het niet helemaal kies is om de naam van het OLVG te gebruiken in een persbericht wat dergelijke praktijken promoot.

Vervolgens belden we met Willeke Kamphof zelf. De vrolijke stem waarmee zij de telefoon opnam sloeg al snel om toen we haar vroegen waarom zij aan een dergelijk evenement meewerkt. Ze zag het probleem niet helemaal, maar gaf wel toe dat een Botoxbehandeling een medische ingreep is.

Ze deelde mee dat zij als arts zeer wel in staat is om te zien of iemand te dronken is voor een behandeling maar wist niet te vertellen hoe ze dat dan precies beoordeelde.

Het persbericht van het evenement had mevrouw niet gelezen, en toen we haar vroegen of zij de naam van het OLVG wel kon gebruiken bij het promoten van een champagne-Botoxparty weigerde ze verder antwoord te geven en zei zij beleefd dat ze nu op ging hangen. Wat ze vervolgens ook deed.

Een half uur laten krijgen we een e-mail van mevrouw Kamphof, met een cc aan de persafdeling van het OLVG. Mevrouw geeft daarin toe dat het vermelden van het OLVG in het persbericht niet had mogen gebeuren – hetgeen doet vermoeden dat het ziekenhuis haar daar op aangesproken. Ze legt verder uit dat de behandelingen die dag slechts op afspraak plaatsvinden en dat het drinken pas na afloop begint. Mensen die ter plekke besluiten een behandeling te willen, worden niet geholpen. Verder stelt zij:  “Ik denk toch echt niet dat ik een blaastest nodig heb om te zien of iemand dronken is, maar zoals gezegd zal dat ook niet de volgorde van de festiviteiten zijn. Tenslotte is niet aangetoond dat een alcohol na een dergelijke behandeling een slecht effect zou hebben, noch op het effect van de behandeling, noch anderszins.”

U ziet, bij mevrouw Kamphof is men in professionele, betrouwbare handen. Er is helemaal niks aan de hand en het gaat hier gewoon om een leuk, origineel en hip evenement. Het koppelen van alcohol aan een medische ingreep is gewoon heel cool.

Enfin. Het feest vindt plaats op 10 december bij The House of Rising in Amsterdam. Proost!

Lees ook