Klassiek, dramatisch, gevleugeld, een dubbele lijn, dun en dik.

04:14 - 02:32
luistertijd 04:14 - leestijd 02:32

Klassiek, dramatisch, gevleugeld, een dubbele lijn, dun en dik. Het kan allemaal deze winter. We zagen ze op de catwalk in Milaan, Parijs, Londen en New York. Onder andere bij Gianfranco Ferre, Lanvin, Marc Jacobs, Anna Sui, Caroline Herera, Stella Mc Cartney, Louis Vuitton, D&G (zie fotocompilatie).

Eyeliner accentueert je ogen. Het geeft je ogen meer diepte en ze lijken groter. Daar was men zich lang geleden al van bewust. Al in 10.000 BC droegen de Egyptenaren Eyeliner, zowel mannen en vrouwen. Cosmetisch, maar ook als bescherming tegen de zon en het Boze oog. In 1922 ontdekt men het graf van Toetanchamon met eyeliner op het masker. Vrouwen raakten wereldwijd gefascineerd door deze zwart omrande ogen. Modieuze jonge vrouwen, zoals actrices Clara Bow introduceren de eyeliner. Vanaf toen was de eyeliner niet meer weg te denken. In de jaren 1920, 1940, 1960, 1990 en ook nu hervind de eyeliner zichzelf, maar in een iets andere vorm en met nieuwe verbeterde substanties, verpakkingen en aanbrengtechniek.

We onderscheiden:

Hoe breng je eyeliner aan:

Een vloeibare eyeliner gebruik je alleen langs de bovenwimpers en vergeet niet: de vloeibare eyeliner perfect strak aanbrengen vergt wat oefening.

Hoe krijg je een perfect strakke eyeliner

De oplossing ligt hierin: wil het niet in een keer perfect doen, je moet het leren, en vergeet niet wattenstaafjes en een niet-vette make-upremover bij de hand te houden. Niet bang zijn en de eyeliner flink aanzetten. Teken met je ene hand en met de andere hand houd je het oog strak. Vervolgens neem je een wattenstaafje ondergedompeld in remover en strijk hiermee langs de aangebrachte eyeliner, hierbij volg je de natuurlijke vorm van je ogen. Zo gum je als het ware de foutjes weg. Vanuit deze basislijn kun je hem naar wens dikker of langer tekenen waar je wilt. Indien nodig kun je weer corrigeren met je wattenstaafje.

Bovengenoemde methode werkt ook goed voor een perfect strakke eyeliner met potlood, eyelinerstift of eyeliner gel/cream. Een eyelinerstift is ook vloeibaar, maar je kunt doortekenen zonder dat je het kwastje steeds weer in de huls moet dopen. Wil je een minder strakke lijn met een zachtere look? Dan kies je voor een eyelinerpotlood.

In een keer een lijn trekken is lastig. Zet de eyeliner strak tegen je wimperlijn aan en werk van binnen naar buiten. Met een kwastje of het kussentje aan de achterkant van het potlood kun je de lijn mooi vloeiend maken, of juist vervagen. Een eyelinerpotlood is soms ook geschikt voor gebruik langs de onderwimpers en in de waterlijn, dit is de binnenkant van je ooglid.

Tip: leg je potlood voordat je hem wilt slijpen even in de vriezer, hierdoor breekt het potlood minder snel.

De nieuwste generatie eyeliners zijn de gel/cream eyeliners in een glazen potje. Het fijne is dat ze vloeiend zijn, maar door de dikke substantie ook makkelijker aan te brengen zijn dan een klassieke vloeibare eyeliner. Je hebt minder kans dat het in je ogen komt, wat fijn is voor lensdragers. Dit is ook geschikt voor gebruik langs de onderwimpers.

Binnenkort verschijnt een zeer uitgebreide eyelinertest in maar liefst vier delen: van potloden tot liquids, tot gelcreams.

Bekijk hier ook het filmpje hoe Lydia verschillende eyeliners aanbrengt.

[media  id=153 width=620 height=350]

De eyeliners die gebruikt zijn in het filmpje zijn te zien op de afbeelding rechts.

Kijk hier voor meer artikelen van Lydia of haar favoriete kerstlook van 2011.

Lees ook