Japan blijft voor ons het land van de rijzende zon en daardoor een ver van ons bed show.

02:53 - 01:44
luistertijd 02:53 - leestijd 01:44

Japan blijft voor ons het land van de rijzende zon en daardoor een ver van ons bed show. De hypes en trends die de jongeren van dit excentrieke land bedenken, gaan ons vaak de pet te boven. Een aantal opvallende trends zijn de meidengroep AKB48 (meidengroep met 58 leden tussen de leeftijd 12 en 24, die sexy en schaars gekleed over de vloer kruipen), de zeer sadistische Japanse gameshows en een scheve tanden trend genaamd ‘yaeba’.

Yaeba

In Japan laten vrouwen hun mooie rechte gebit verbouwen om scheve tanden te krijgen. Het schijnt dat Japanse mannen deze vrouwen veel aantrekkelijker vinden, omdat ze minder onbereikbaar lijken. Deze vrouwen betalen tandartsen om plasticfrontjes op hun tanden te laten zetten. In Japan worden rechten tanden niet zo gewaardeerd als hier in het Westen. Scheve tanden worden gezien als innemend en laat zien dat het meisje niet perfect is. Op deze manier vinden de mannen de vrouwen makkelijk benaderbaar.

                                                                                                                                                     

Volgens dokter Emilie Zaslow (assistent professor communicatie aan de Pace universiteit van Manhattan, die gender identiteit en beauty in de consumptiecultuur heeft onderzocht) heeft deze trend alles te maken met fixatie op jeugd. Volgens haar vertegenwoordigt een ‘yaeba’ een mond die nog niet naar de orthodontist is geweest of die nog niet volledig ontwikkeld is. Een natuurlijke ‘yaeba’ komt door verlate babytanden en/of een te kleine mond. Het legt de nadruk op jeugdigheid en is eigenlijk een seksualisering van jonge kinderen. Dokter Zaslow vindt ook dat deze trend niks te maken heeft met acceptatie van imperfecties, het is net zo ‘fake’ als Botox. Het zijn nog steeds vrouwen die hun uiterlijk primair voor mannen veranderen.

AKB48

AKB48 is een zeer opmerkelijke meidengroep met 58 leden. De leden in de groep variëren van leeftijd tussen de 12 en 24 jaar. Deze groep is opgericht door scenario- en muziekschrijver Yasushi Akimoto en vernoemd naar een bekende winkelwijk in Tokyo. Deze groep krijgt veel kritiek te verwerken vanuit het westen omdat de jonge en onschuldig ogende meisjes vaak zeer seksueel gekleed voorkomen. De Japanners zelf noemen de kritiek een cultuurverschil en zeggen dat er niks aan de hand is, maar vanuit het Westen wordt deze groep en vooral zijn aanhangers gezien als borderline pedofielen. Bekijk de onderstaande videoclip en oordeel zelf.

AKB48 videoclip

 

Japanse gameshow

Dat Japan zoveel verschilt van het Westen is vooral goed te merken aan hun televisie aanbod. Een mega verschil zijn de gameshows, vooral vergeleken met die in Nederland. Hieronder een aantal interessante (en zieke) voorbeelden.

Spekhappen met een elastiek om je heen

Plons in kokend water voor naakte dame

En, Wat vinden jullie van deze Japanse trends? Cultuurverschil of perversiteiten?

Lees ook