shop DiorShow smudge en waterproof mascara DiorShow wordt geroemd als een van de beste mascara’s ter wereld. Het is absoluut smudge- en waterproof en heeft een superborstel. Bekijken Van alle kleine dingen die iemand mooi maken, wordt één belangrijk aspect meestal over het hoofd gezien: de limbale ring, oftewel de donkere cirkel om de iris. […]

04:10 - 02:30
luistertijd 04:10 - leestijd 02:30

Van alle kleine dingen die iemand mooi maken, wordt één belangrijk aspect meestal over het hoofd gezien: de limbale ring, oftewel de donkere cirkel om de iris. Om precies te zijn: de limbale ring vormt de grens tussen het oogwit en het gekleurde gedeelte van het oog. De Huffington Post gaat nader op de kwestie in.

Hoe donkerder, hoe mooier

Het is overigens niet echt gek dat je nooit bewust heb stilgestaan bij de aantrekkelijkheid van iemand’s limbale ringen, aangezien we ze volkomen onbewust beoordelen. Het duurt ongeveer 20 milliseconden om te bepalen of je iemand aantrekkelijk vindt. In die korte tijd neem je de kleur en maat van de limbale ringen van die persoon in je op. Hoe groter en donkerder ze zijn, hoe mooier je de ogen van die persoon vindt. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen: mensen met mooie ogen hebben hele prominente limbale ringen.

Onderzoek

Het hele limbale gebeuren is onlangs uitputtend onderzocht door Darren Peshek en zijn collega’s op de faculteit der cognitieve wetenschap aan de Universiteit van Californië in Irvine. De onderzoekers lieten aan vrijwilligers tachtig paar mannelijke en tachtig paar vrouwelijke gezichten zien. Elk paar was identiek, op de ogen na: een paar ogen had donkere limbale ringen, het andere paar had geen limbale ringen. De vrijwilligers moesten telkens kiezen welk gezicht ze het aantrekkelijkst vonden.

Aantrekkelijker

De mannen vonden de vrouwen met limbale ringen aantrekkelijker dan degenen zonder limbale ringen. De vrouwen vonden de mannengezichten met donkere limbale ringen het mooist. De mannen vonden overigens mannen met prominente limbale ringen ook aantrekkelijker en de vrouwen vonden hetzelfde van vrouwen met donkere limbale ringen. Het werkt dus altijd, onafhankelijk van seksuele voorkeur. Overigens hebben kinderen de meest prominente limbale ringen, waarschijnlijk vinden we kinderogen daarom zo snel schattig en mooi.

Minder zichtbaar met ouderdom

Yep, het is weer eens zover: limbale ringen zijn ook een teken van jeugd en gezondheid – begeerlijke dingen als het op de keuze voor een partner aankomt. Naarmate we ouder worden, of medische problemen krijgen, vervagen de limbale ringen. Ze zijn op hun dikst tussen vanaf onze geboorte tot we twintig worden en daaran beginnen ze langzaam maar onafwendbaar te vervagen. Door een prominente limbale ring zie je er jong uit. Hij maakt het wit van de ogen witter. Waarschijnlijk vinden veel mensen daarom lichte ogen zo mooi: de limbale ring valt, als hij tenminste aanwezig is, veel meer op bij lichtgekleurde ogen.

Er zijn inmiddels tal van manieren om er jonger uit te zien. Je kunt make-up op doen, je kunt een pruik of hair-extensions dragen, je kunt naar de plastische chirurg hollen, je kunt botox of fillers laten injecteren. Borsten ,billen, jukbeenderen, buik: alles kan worden verbouwd en vertimmerd. Maar je limbale ringen? Kun je op dat punt de boel bedonderen?

Contactlens met ring

Ja, dat kan. Alles kan inmiddels, dus dit kan ook. Het kan zelfs al heel lang. Lang geleden ontdekten Japanse schoolmeisjes het geheim van de limbale ring. Ze kregen door dat je mooier gevonden werd als je een stevige limbale ring had en dus schaften ze massaal lenzen aan met een limbale ring er op gedrukt. Het ogen leken er groter door, en mooier gedefinieerd. Een snelle blik op Google laat zien dat lenzen met limbale ringen ook in Nederland te koop zijn. Overigens loop je met dergelijke lezen wel een groter risico op ooginfecties of zelfs permanente blindheid.

Het is een toepasselijke naam, de limbale ring. ‘Limbis’ betekent ‘grens of rand, en het woord is verwand aan ‘limbic’, hetgeen emotie of drift betekent. De limbale ring, die je pas echt ziet op een paar centimeter afstand, is een intieme zone. Je gaat immers pas serieus met iemand flirten als je het wit van zijn of haar ogen hebt gezien.

Lees ook