Claims Cosmeticastoffen Gezicht Groene Special Lekker smeren Lichaam Natuurlijk 100% Rimpels en slapte Stoffen Woordenboek (A-Z)

Druivenpitolie en Druivenpitextract

INCI naam: Vitis Vinifera Seed Oil

INCI naam: Vitis Vinifera Seed Extract

Zoals de naam zegt zijn beide producten afkomstig van druivenpitten. De bekende klimplant Vitis Vinifera, oftewel de druif, geeft ons niet alleen een heerlijke drank, maar hij schijnt ook een verborgen schat aan genezende stoffen te hebben. Niet voor niets blijft men beweren dat een glas rode wijn gezondheidsbevorderende eigenschappen zou hebben (zie ook resveratrol).

Druivenpitten, waaruit deze olie wordt verkregen, zijn grotendeels een bijproduct van de wijnindustrie.  Omdat het een hoog rookpunt heeft (kan tot de hoge temperaturen worden verhit zonder walmen), wordt het gebruikt voor braden, frituren en fonduen in de keuken. En daarnaast ook als dressing in de salades. Voor het gebruik in cosmetica wordt deze olie vaak geraffineerd, hetgeen de houdbaarheid ervan verlengt.  Net als andere oliën wordt het vooral gebruikt als emollient (zie aldaar). Qua inhoudstoffen is druivenpitolie vergelijkbaar met zonnebloemolie.

Druivenpitolie bestaat grotendeels uit triglycerides (een verbinding van glycerine met drie vetzuren, waaruit vrijwel alle natuurlijke oliën en vetten bestaan), kleine hoeveelheden vitamine E en sterolen. Het vetzuurgehalte van triglycerides bestaat grotendeels uit meervoudig onverzadigde vetzuren – tot 80% linolzuur (twee onverzadigde bindingen) en tot 20% oliezuur (één onverzadigde binding). Aan linolzuur worden verschillende positieve eigenschappen toegeschreven: het zou de huidbarrière kunnen herstellen (wat zeer onwaarschijnlijk lijkt te zijn, omdat vetzuren met meerdere dubbele bindingen normaal gesproken de doorlaatbaarheid van de huid juist bevorderen), als antioxidant werken (wat heel karakteristiek is voor stoffen met zogenaamd geconjugeerde, dwz op bepaalde plaats zittende, dubbele verbindingen) en ontstekingen tegengaan (omdat vele dubbele bindingen op celreceptor PPAR alpha werken en dat werkt ontstekingsremmend).

Over druivenpitolie wordt er vaak gezegd dat het rijk zou zijn aan antioxidanten en andere biologisch actieve stoffen, waar de druif zelf rijk aan is. Helaas is het niet helemaal waar. Niet alle in de druif gevonden stoffen kan je terugvinden in druivenpitolie, maar slechts die stoffen die in zich in vet kunnen oplossen. De vele wateroplosbare actieve stoffen uit druif worden binnen de cosmetica in andere vorm gebruikt. Bijvoorbeeld als druivenpitextract.

Druivenpitten (en vooral van de Pinot Noir soort) zijn rijk aan polyfenolen. Dat is een grote groep van chemische verbindingen die veel in het plantenrijk voorkomen. Vele daarvan bezitten gezondheidsbevorderende eigenschappen en werken als antioxidanten.  Onderzoeken hebben uitgewezen dat binnen de geneeskunde druivenpitextract kan worden ingezet bij een te hoog cholesterol gehalte, een te hoge bloeddruk, kanker en nog veel meer. Ook zou het de afbraak van collageen en elastine kunnen voorkomen in de huid (anti-verouderende eigenschappen) en ontstekingsremmend werken. Een van de hoofdbestanddelen van het druivenpitextract  dat in cosmetica wordt gebruikt is resveratrol (zie aldaar).

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.