shop L’Oréal Professionnel Serie Expert Color 10-In-1 multipurpose spray Geweldige blow-dry spray die je haar glad maakt, de kleur intensiveert en een mooie glow geeft! Geen dof haar meer! Bekijken ‘Mind-body’ inspanningsvormen zijn inmiddels ‘mainstream’ geworden. Twintig jaar geleden werden in ons land yoga, tai chi, chi gong gezien als ‘alternatieve’ bewegingsvormen. Van Pilates had […]

03:25 - 02:03
luistertijd 03:25 - leestijd 02:03

‘Mind-body’ inspanningsvormen zijn inmiddels ‘mainstream’ geworden. Twintig jaar geleden werden in ons land yoga, tai chi, chi gong gezien als ‘alternatieve’ bewegingsvormen. Van Pilates had nog praktisch niemand van gehoord. Alexander en Mensendieck werden beschouwd als alternatieven voor fysiotherapie. Alle bovengenoemde vormen vallen onder de noemer ‘mind-body’ of ‘body en mind inspanning/exercise’. 

Fitness + betekenis

Door de toenemende belangstelling voor een goede gezondheid, vermindering van ziekteverzuim en met het oog op het drukke, stressvolle tijdperk waarin we leven, begint ‘mind-body exercise’ of ‘body & mind’ exercise een belangrijke plaats in te nemen in de samenleving. 

‘Mind-body exercise’ is vooral populair onder de mensen die op zoek zijn naar meer dan alleen een fit en gezond lichaam. Mensen die een diepere betekenis aan het bestaan willen geven en meer dan alleen de buitenkant trainen. Kortom, mensen die op zoek naar balans in hun leven.

Wat is het?

Definities van ‘mind-body exercise’:

De breinconnectie

Justin Price, MA, personal fitnesstrainer en mede-eigenaar van The BioMechanics in San Francisco zegt: “Mind-body exercise kan worden gedefinieerd als bewegingen waarbij de deelnemer zich bewust is van hoe het brein uiteindelijk verantwoordelijk is voor het succes van de beweging. Een deelnemer die is gefocust op de controle die het brein heeft is te allen tijde intens betrokken  bij de mind-body oefening. Deze vorm van trainen wordt traditioneel geassocieerd met modaliteiten als yoga en Pilates. Maar als de deelnemers leren hoe zij zich kunnen concentreren op de interne sensaties van het lichaam als zij welke beweging dan ook uitvoeren, dan zijn zij in feite bezig met een mind-body inspanning.

Voordelen

Er zijn talrijke voordelen van het volgen van ‘mind-body exercise’ programma’s. Afhankelijk van wat er gevolgd wordt kunnen de resultaten zijn; een verhoogde lichaamsbewustheid, concentratievermogen en gevoel van eigenwaarde. Coördinatie, bewegingstechniek en lichaamshouding worden verbeterd. Men leert effectief omgaan met negatieve stress en hoe te ontspannen. Vermoeidheid, angsten, boosheid worden verminderd. Men leert het te accepteren en creëert daarmee meer rust in het leven. Dit heeft ook op ‘beauty-vlak’ positieve invloeden op de conditie van de huid,  haar en nagels.

Balans

We leven in tijdperk waar men lijdt aan infobesitas en geen tijd heeft voor werkelijke ontspanning of rust. Mind-body exercise of mindful exercise brengt balans in het leven. Een uur per week verplicht ontspannen moet op te brengen zijn. Er is inmiddels een groot aanbod aan mind-body disciplines in ons land. Veel fitnesscentra bieden diverse lessoorten aan, maar er zijn ook steeds meer gespecialiseerde studio’s te vinden. Google maar op los! Er is vast wel iets bij u in de buurt!

Lees hieronder meer artikelen met bewegingsgoeroe Debbie Jenner.

Lees ook