Nivea bestaat dit jaar 100 jaar en dat betekent feest.

07:57 - 04:46
luistertijd 07:57 - leestijd 04:46

Nivea bestaat dit jaar 100 jaar en dat betekent feest. Recentelijk toog het van origine Duitse merk al door ons land met een skincare bus, waarover we ook uitgebreid rapporteerden. Het laatste feestje voor de pers ging over kapsels, Nivea’s haarproducten en hun beroemde kapper uit Engeland, Sally Brooks. Debbie maakte een verslag.

Sally Brooks, de befaamde Engelse hairdresser en drievoudig winnaar van de  Engelse ‘Hairdresser Of The Year’ prijs is verantwoordelijk voor de Nivea haarlijn. Sally Brooks is zo bekend en gewild omdat zij de kunst verstaat om high fashion kapsels te vertalen naar draagbare looks. Zodat haar klanten in haar salon Brooks&Brooks niet uren hoeven bezig te zijn met de föhn.

Vallen en opstaan met Sally

Sally Brooks werkt al een aantal decennia kapper en deelde met ons een aantal blunders en leuke anekdotes. Zo zal ze nooit haar moeders kapperskwaliteiten vergeten, eind jaren’70. Sally wilde krullen en mams deed er een permanentje in. Het werden geen krullen, maar een complete Afro look. Sally wilde het blond, dus deed mams er twee pakjes ‘zon blond’ in. Sally’s coupe werd er een om nooit te vergeten: een oranje Afro coupe. Het resulteerde erin dat ze een tijd lang alleen nog de straat op ging met nat haar. Heeft het haar geïnspireerd om zelf kapper te worden?

Ze werkte in ieder geval in de jaren 80’ in een salon waar ze 20 permanentjes per dag moest neutraliseren. Een op 20 zag er na de neutralisatie redelijk uit, redelijk hè. Permanent is heel moeilijk te herstellen als het eenmaal mislukt is. In de jaren 90 had Sally Brooks een verschrikkelijke hekel aan ‘The Rachel’. Het kapsel van Jennifer Aniston dat zo beroemd werd door ‘Friends’. Ze zegt zelf:’Het was een leuk kapsel maar zo bijzonder was het nou ook weer niet, toch vroeg bijna elke klant er om.’ Haar meest recente blunder gaat over een te kort geknipte wenkbrauw. ‘Tijdens het knippen van de pony, ging per ongeluk de wenkbrauw mee. Om dit te maskeren, liet ik de pony wat langer. Ach, we maken toch allemaal wel eens een foutje?’ Inderdaad, en Sally is lekker no-nonsense, en dat past goed bij Nivea.

Trends 1920 tot nu

Nivea bestaat 100 jaar en een van de eerste producten die ze op de markt brachten was een haartonic. Een mooi aanknopingspunt voor een trendpresentatie door de eeuw heen.

In 1920 was de trend om het haar glad en strak te dragen zoals een hoedje. In de jaren 30 stonden vrouwelijkheid en golven centraal. De jaren’40 waren sober vanwege de oorlog. De vrouwen wilde er vooral goed uitzien voor de mannen die terugkeerden uit de oorlog. In de jaren’50 steelden de mannen de show. Mannen werden stijliconen en vrouwen droegen hun haar op een flirterige manier. De jaren’60 waren experimenteel met veel haarspray en een keer in de maand naar de kapper zonder je haar tussendoor te wassen. Mary Quant was naast Vidal Sassoon heel erg belangrijk. Als zij de rok niet korter had gemaakt was het haar ook nooit korter geworden, zo stelt Sally Brooks. De jaren’70 stonden voor boho-chic en spiritualiteit. Aan het eind van de jaren’70 waren matjes en permanentjes het helemaal. In de jaren’80 waren vooral de mannen experimenteel en de jaren’90 stond in het teken van Calvin Klein en Kate Moss. De androgyne stijl voerde de boventoon, celebrities werden stijliconen. Anno 2011 zie je eigenlijk de afgelopen eeuw in al haar volledigheid weer voorbij komen. Met een verschil: het haar oogt natuurlijker, en wordt niet meer overbehandeld.  

3 feestlooks

Sally liet ons 3 looks zien die wij zelf kunnen namaken. Het belangrijkste is om het haar voor te behandelen. Haar op de catwalk ziet er nonchalant uit maar er is zoveel aan vooraf gegaan. Voordat je ook maar iets met je haar doet, moet je eerst deze stappen volgen.

Deze stappen zorgen ervoor dat je haar een bepaald soort stroefheid krijgt en dit doe je voordat je een van deze kapsels gaat aanbrengen.

 

Look 1: Geïnspireerd op de jaren’ 70

Look 2: Losse en rommelige staart

Het resultaat van deze look:

Look: 3 Rommelig opgestoken

De producten

De producten die Sally Brooks graag gebruikt zijn de producten uit de volumelijn. De NiveaVolume Sensation Hairspray werd flink gebruikt en de NiveaVolume Sensation Mousse natuurlijk ook. Voor elk haartype heeft Nivea een passende lijn, met echt geweldige producten. Mijn favoriet is de Nivea Diamond Gloss Hairspray deze geeft hold en shine.

Het is altijd leuk om te experimenteren met het haar, vooral nu de feestdagen er weer aankomen. Welk kapsel gaan jullie proberen? Deel met ons jullie resultaten. Maken we er een leuke collage van – en he, kappers mogen ook hun werk laten zien natuurlijk.

Bekijk hieronder ook nog het filmpje dat wij in 2010 met haar maakte over de zomertrends + tips!:

[media id=72 width=290 height=190]

 

Lees ook