Couperose is een netwerkje van dunne rode, soms blauwe, vaatjes in het gezicht of op het decolleté.

02:29 - 01:29
luistertijd 02:29 - leestijd 01:29

Couperose is een netwerkje van dunne rode, soms blauwe, vaatjes in het gezicht of op het decolleté. Al hebben deze vaatjes geen functie meer, ze gaan niet vanzelf weg. Veel mensen vinden de vaatjes ontsierend en camoufleren er op los.

Het ontwikkelen van couperose is erfelijk bepaald. Factoren als temperatuurwisselingen en blootstelling aan UV straling hebben er ook invloed op. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig veilige behandelmethoden om de vaatjes te verwijderen. Ik behandel dan ook heel wat couperose en maak daarbij gebruik van de Nd:YAG laser. Deze laser geeft lichtimpulsen af welke alleen worden opgenomen door de oppervlakkige vaatjes en niet door de omringende huid. Door de warmte worden alleen de bloedvaatjes beschadigd, waarna het lichaam deze beschadiging en daarmee de vaatjes opruimt. 

Vorige week kreeg ik een 48 jarige vrouw op consult met couperose, ze wilde er graag vanaf. Afgezien van de storende vaatjes op haar wangen heeft zij ook regelmatig spontaan een rood gezicht. Af en toe heeft zij last van kleine bultjes en soms zelfs ontstekingen. Camoufleren doet zij niet veel want haar huid is ook erg gevoelig voor cosmetica producten.

Als je couperose hebt is de kans groot dat je last hebt van rosacea, een vervelende huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Zo ook bij deze mevrouw die de meeste kenmerken van Rosacea bezit.

Deze verschijnselen van rosacea behandel ik bij haar met een combinatie van behandelingen. Ik behandel met de Nd:YAG laser om de vaatjes aan te pakken, licht voor de algemene roodheid en zij gebruikt een crème met antibiotica.

Door op die manier de verschillende componenten van rosacea aan te pakken en onder controle te houden, wordt ook het ontstaan van couperose vertraagd. 

Als je last hebt van rosacea is het erg belangrijk om je huid zo mild mogelijk te behandelen. Gebruik milde huidverzorgingsproducten, het liefst producten met anti-oxidanten zoals vitamine C. Bescherm je huid tegen UV straling en gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met factor 15. Sauna of hete baden kun je beter vermijden, evenals gekruid eten en het drinken van alcohol, die het beeld van rosacea verergeren.

Hartelijke groeten,  Annelijn van Ierland

Annelijn werkt als huidtherapeute en supervisor bij de Velthuis Klinieken.

 

Lees ook