shop Wella Professionals Color Fresh ammonia vrije toner haarkleuring Thuiskleuring? Wella Professionals Color Fresh geeft een frisse gloed aan je haar, tussen verfbeurten door. Bekijken Gisteren schreef de krant Het Parool dat de sabbelende visjes voor de handen en voeten, beter bekend als Dr. Fish, “virussen als HIV kunnen doorgeven  als besmette klanten bloeden in […]

05:02 - 03:01
luistertijd 05:02 - leestijd 03:01

Gisteren schreef de krant Het Parool dat de sabbelende visjes voor de handen en voeten, beter bekend als Dr. Fish, “virussen als HIV kunnen doorgeven  als besmette klanten bloeden in het water.” Beautyjournaal dook erin, want wel erg veel kranten en sites namen het nieuws over. Volgens de Britse Health Protection Agency valt het allemaal wel mee.

HIV door dr Fish?

Dr. Fish is een pedicurebehandeling met sabbelende visjes, de garra rufa vis. Deze visjes eten de dode huidcellen van je voeten en handen op met een zacht en glad huidje als resultaat. De laatste paar dagen duiken er allerlei berichten op nationale en internationale websites en kranten dat deze behandeling gevaarlijk kan zijn. Gisteren meldt ook de Volkskrant dat de Britse gezondheidsautoriteiten mensen waarschuwen tegen de pedicurebehandelingen. “Er bestaat kans op infectie door onder meer vervuild water, door bacteriën die van de visjes afkomstig zijn of door besmetting via mensen die eerder met hun voeten in het water hebben gezeten.” In het Parool-artikel is kweker van die visjes, Peter Valk aan het woord. Hij vertelt de verslaggeefster ietwat geïrriteerd dat besmetting met HIV niet mogelijk is. “HIV, dat is met sperma en bloed, dat hoef ik toch niet uit te leggen.” Ook vertelt hij dat alles goed gecontroleerd wordt en dat de salons heel zuinig zijn met hun klanten en alles schoon houden met zuiveringsinstallaties en uv-licht.

Must: goede hygiëne

Uit onderzoek blijkt ook dat de soep niet zo heet gegeten wordt. Op de website van het Health Protection Agency wordt een onderzoek gepubliceerd waarin staat dat als de hygiëne goed is in de salons de kans op infecties laag is. Wel wordt er expliciet gemeld dat mensen met die lijden aan diabetes, de huidziekte psoriasis of mensen met een zwak immuunsysteem beter geen vissenbehandeling kunnen ondergaan. Waarom moet je uit de buurt van de visjes blijven als je diabetes hebt? Wanneer de bloedsuiker te vaak te hoog is raken zenuwen en bloedvaatjes beschadigd. Dit leidt tot minder gevoel in de voeten, waardoor wondjes niet worden opgemerkt en ook minder goed genezen. Een simpel wondje kan uitgroeien tot een ontsteking of zweer (ulcus), die vaak slecht geneest. In het ergste geval moet een teen, een voet of zelfs delen van het been geamputeerd worden, vermeldt de website van het Diabetesfonds. “Bij mensen met diabetes die wondjes aan de voeten hebben, kan zo’n pedicure de wondjes verergeren,  zonder dat deze persoon daar erg in heeft.”

Consumenten schrijven op fora…

Op allerlei forums wordt gereageerd op het nieuws. Zo blijkt uit een reactie van een vrouw op het forum van Viva dat het niet zo nauw met de hygiëne genomen wordt in de salons. Zij schrijft: “Dit bericht (over de risico’s, red.) is al oud. Als reactie daarop zeiden de mensen van Dr. Fish in de Van Baerlestraat dat mensen van tevoren uitgebreid gecontroleerd worden op wondjes, diabetes, tattoo’s, e.d. Kort daarna was ik bij Dr. Fish. Niks vragen naar diabetes, niks controleren op wondjes, naast me zat iemand met een vrij verse tattoo op haar enkel en iemand anders had een wond op haar voet en mocht er gewoon in ‘want het kon geen kwaad’. Dus tja. Ik vond het verder overigens ook tegenvallen. Af en toe knabbelde er eens een visje hier of daar. Maar de voetmassage na afloop was heerlijk”.

Een andere vrouw gelooft er allemaal niet zo in en schrijft op datzelfde forum: “Wat een hysterie weer. Technisch gezien kun je ook H.I.V. krijgen als je met je blote reet van een glijbaan gaat waar duizenden anderen je zijn voorgegaan. Het zijn visjes, geen piranha’s, ze hebben niet eens tanden.”

Wat zegt de diabetespatiënt?

Uit nieuwsgierigheid hebben we ook even contact opgenomen met onze expert en cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers die wel diabetes heeft maar zich geen patiënt voelt (meer een crazy scientist…). Johann wilde begin dit jaar in Maleisië ook graag in bad met de vissen. Hij vroeg zich toen wel af of dit kan in verband met zijn diabetes. “Toen ik daar in Maleisië naar vroeg, zeiden ze me dat ik dan de kleine visjes moest hebben die wat rustiger knabbelen. Ik heb toen om problemen te voorkomen voor de eer bedankt maar had het graag gedaan voor de ervaring…”

De eindconclusie moet zijn dat als jij geen last van diabetes, psoriasis of een zwak immuunsysteem hebt, dan kun je met een gerust hart je voeten af laten knabbelen door hongerige (wel schone) visjes.

Lees hier meer artikelen over cosmeticaclaims.

Lees ook