shop Novexpert Expert Anti-Aging Eye Contour creme ‘Deze oogcrème heeft het hoogst aantal ingrediënten en elke stof wordt helder uitgelegd. Dat vind ik erg prettig. De substantie is erg prettig, net als het parelmoer effect, voor direct effect. In dit product heb ik vertrouwen.’ Bekijken In het voorjaar werden wij geprikkeld door Twitter-berichten van de […]

06:05 - 03:39
luistertijd 06:05 - leestijd 03:39

In het voorjaar werden wij geprikkeld door Twitter-berichten van de Nederlandse injectablesarts dr. Frodo Gaymans die laaiend enthousiast is over de carboxytherapie, waarbij CO2 gas in de huid wordt gespoten als een anti-huidverouderingsmethode. Toen we er meer over wilden weten, kregen we vervolgens stapels artikelen van hem waaruit zou moeten blijken dat het echt werkt. Zoek het maar uit, maar we kwamen er niet uit. En vroegen vervolgens aan de producent ervan, RioBlush in Engeland, of zij wat meer helderheid konden geven. Er werd wederom een uitgebreid pakket artikelen opgestuurd maar ook een wat eenvoudiger behapbaar en geordend persbericht. Journalist Hans Blommaert dook er eens in, en kwam tot de volgende informatie.

Organische opknapbeurt

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van injectables is RioBlush CO2 RioJuvenation System, een methode die werkt met het injecteren van CO2 gas.  De injecties zouden de bloedsomloop verbeteren, de aanmaak van collageen stimuleren en er voor zorgen dat je minder gevoelig bent voor ontstekingen. Het CO2 gas moet je lichaam stimuleren om z’n natuurlijke afweer effectiever in te zetten, waardoor je op organische wijze gezonder wordt en met name je huid enorm opknapt. Aldus het persbericht. De website van RioBlush beweert dat de Britse krant Daily Mail én de Braziliaanse Vogue laaiend enthousiast zijn over de behandelingen. De Engelse Vogue schrijft: ‘The biggest breakthrough in beauty therapy since Botox.’ Tja, dat zijn nogal serieuze bronnen….

Ook voor haar

De RioBlush injecties zouden ook uitstekend werken tegen striae. Het CO2 gas zou de melanocyten stimuleren tot het aanmaken van meer melanine en de fibroblasten tot het aanmaken van meer collageen, waardoor de striae vrijwel onzichtbaar wordt. Dit proces is tevens effectief bij littekens. Het CO2 zou ook vaatverwijding en zelfs de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in de huid stimuleren, waardoor de huid uiteraard vele malen beter doorbloed raakt, wat weer resulteert in een prachtige huidstructuur en een stralend uiterlijk. Dit effect zou zelfs nog lang na het beëindigen van de behandeling zichtbaar blijven. Daarnaast zorgen al die nieuwe bloedvaatjes er voor dat de haardos beter gevoed en doorbloed wordt. Dat zorgt ervoor dat vrouwen – over mannen wordt niet gerept in het persbericht – minder last hebben van haaruitval, mede omdat ontstekingen minder kans maken. RioBlush kan haaruitval niet alleen voorkomen, het kan het proces van haarverlies zelfs omkeren.

The Miracle Gas

Het persbericht heeft het er verder over dat in Europa al zo’n 30.000 mensen met succes behandeld zijn met deze methode en laat kort enkele artsen aan het woord die allen zeer enthousiast zijn over RioBlush. “The Miracle Gas”, noemen ze het. Een gemiddelde behandeling kost zo’n € 150,- en daarmee eindigt het persbericht.

Zoals gezegd werkt dr. Frodo Gaymans er ook mee. Hij laat ons uiteindelijk nog weten dat  “de mooiste resultaten behaald worden bij de behandeling van wallen”.  “Afhankelijk van de indicatie krijg je bij wallen door verbeterde doorbloeding en collageen aanmaak, veelbelovende resultaten.”

Wetenschappelijke onderbouwing

Maar waar is de wetenschappelijke onderbouwing? Van het bedrijf uit Engeland kregen we dat niet, en dr. Frodo kwam er ook niet mee over de brug. Is er wel wetenschappelijke onderbouwing?  We vroegen aan BeautyJournaal deskundigen dr. Jetske Ultee en prof. Johan Wiechers om de informatie eens nader te inspecteren.

Jetstke laat per mail weten: “Ik heb de literatuur doorgespit en er is nauwelijks bewijs te vinden dat RioBlush werkt. Het is aan te nemen dat je door de injecties, ook zonder CO2, wat collageenvorming krijgt. Dat krijgt je immers met elke (minuscule) verwonding. Ook krijg je tijdelijk wat zwelling waardoor de huid er strakker uit gaat zien. De tijdelijke vaatverwijding door de carbon dioxide lijkt te kloppen, maar dat krijg je ook als je de huid opwarmt. Er is over veiligheid haast niets bekend en ik vraag me af of je de daling van de pH die je krijgt ten gevolge van de CO2 wel zo gunstig is. Ik kan alleen maar theoretiseren dat er een mogelijkheid is dat er door de behandelingen vrije radicalen worden gevormd. Dat is natuurlijk niet fijn. Omdat ik zelf geen antwoord kan geven op deze vragen en we verschrikkelijk weinig weten over de effectiviteit en de (lange termijn) veiligheid van deze procedure zou ik de behandeling niet aanraden.”

‘Testimonials zijn net zo waardevol als de nabespreking van een voetbalwedstrijd’

Johann Wiechers liet weten: “Al wat ik kreeg was toegang tot een folder waarin zo goed als niets staat. De uitspraken zijn vaag maar door hun algemeenheid wel correct. Bedenk, je kunt in een systeem altijd wel iets toevoegen en een verbetering zien. Als belachelijk voorbeeld: gooi een slang in een glazen kooi waar ik in opgesloten zit; ik word opeens veel actiever. Is de conclusie dat slangen goed voor mij zijn hiermee gerechtvaardigd? Een goede wetenschappelijke onderbouwing, die er mogelijkerwijze best wel zou kunnen zijn, is niet in de folder terug te vinden.”

Geloof het, of geloof het niet

“Zelf wil ik dan ook nog klinische resultaten zien in degelijk uitgevoerd onderzoek,”vervolgt hij, “zoals een direct vergelijk met onbehandelde huid. Commercieel gezien is ook een vergelijk met reeds bestaande therapieën  van belang, met het bijbehorende kostenplaatje. Van de website van RioBlush ben ik niet erg onder de indruk. Testimonials zijn net zo waardevol als de nabespreking van een voetbalwedstrijd. Leuk voor de verkoopscijfers maar onacceptabel als wetenschappelijk bewijs.Veelal geldt de stelregel  ‘Als ze het bewijs hadden, dan hadden ze het ook wel getoond’. Oftewel, je gelooft het wel of je gelooft het niet.”

Tot zover RioBlush.

Lees ook