shop Molton Brown Delicious Rhubarb & Rose Eau de Toilette Deze eau de toilette is fris en romig tegelijk. Topnoten van grapefruit en yuzu vallen samen in een zacht boeket van rabarberblad en roos. In de basis vind je een romige werveling van vanille, muskus en gesponnen suiker. Heerlijk! Bekijken Siliconen spelen een heel belangrijke […]

04:10 - 02:30
luistertijd 04:10 - leestijd 02:30

Siliconen spelen een heel belangrijke rol in cosmetica. In tal van producten, zoals deo’s, haarconditioners en zonneproducten zijn siliconen niet meer weg te denken.  Tegelijkertijd doen er veel verhalen de ronde over de impact die siliconen zouden hebben op het milieu. Daarnaast zouden ze slecht zijn voor de gezondheid en de conditie van bijvoorbeeld haren. Michel de Poortere, directeur van de European Silicone Centre ontzenuwt in een interview met de website Cosmetics Design Europe een aantal geruchten over siliconen.

Internet, de geruchtenmotor

Volgens De Poortere zijn er met name door internet veel valse geruchten over siliconen de wereld ingekomen. Zijn organisatie wil de nu de feiten van de ficite scheiden. Zo gaan milieurgroeperingen er vanuit dat siliconen, en dan vooral in de vorm van polydimethylsiloxane (PDMS), niet afgebroken kunnen worden als ze, bijvoorbeeld door het afvalwater, in het milieu terecht komen. “Daar wordt al sinds de jaren tachtig onderzoek naar gedaan”, zegt De Poortere, “en er zijn tal van rapporten over geschreven. Als siliconen in het milieu terechtkomen, vallen ze uiteindelijk uit elkaar in water, CO2 en siliciumdioxide. Siliciumdioxide is een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen, in de vorm van zand, kiezel en quartz.”

Economisch belang

Siliconen worden gemaakt van siliciumdioxide. Om precies te zijn van zand, koolstof en waterstof. Ruim 18% van de siliconen die op de wereldmarkt worden verhandeld zijn voor gebruik in cosmetica en lichaamsverzorging. Daarnaast worden siliconen gebruikt in de bouwwereld en bij de fabrikage van vliegtuigen en auto’s. “Siliconen zijn ideaal om te gebruiken in cosmetica”, zegt De Poortere. “Ze mengen makkelijk met zowel synthetische als natuurlijke ingrediënten en zijn niet giftig, waardoor ze heel goed te gebruiken zijn bij het maken van zonneproducten, make-up en haarproducten.”

De European Silicone Centre schat dat er in Europa jaarlijks zo’n 2,5 miljard euro aan siliconen verkocht worden, wat werk biedt aan ruim 10.000 mensen. Daarmee zijn siliconen niet alleen van cruciaal belang voor moderne cosmetica maar ook een belangrijke economische factor.

Ideaal in cosmetica

Technologische ontwikkelingen bij het productieproces van siliconen, hebben er voor gezorgd dat de siliconen nu makkelijker aan te passen zijn voor het gebruik als ingrediënt in steeds meer cosmetica. Dat zorgt voor betere formules en een verbeterde werkzaamheid. “Siliconen hebben unieke eigenschappen die ze zo goed maken om in cosmetica te gebruiken”, legt De Poortere uit. “Ze zorgen ervoor dat deodorant sneller droogt en werken uitstekend als camouflagemiddel voor rimpels. Er is eigenlijk geen andere stof die wat dat betreft dezelfde eigenschappen heeft als siliconen. Een bijkomend voordeel is dat siliconen heel goedkoop te produceren zijn.”

Haarproducten

Siliconen worden inmiddels in tal van cosmeticaproducten gebruikt, maar de laatste jaren zien we vooral een stijging in het gebruik er van in haarproducten. De Poortere ontkracht het gerucht dat siliconen een laagje om het haar zouden vormen en het op die manier onnodig zouden verzwaren en zelfs op termijn beschadigen. “Dat is niet zo”, zegt hij. “Siliconen kunnen de conditie van slap, dun en beschadigd haar zelfs significant verbeteren. Ze maken het haar sterker en verbeteren zo de conditie ervan. Daarnaast beschermen siliconen het haar tegen de hitte van bijvoorbeeld föhnen. De meeste conditioners bevatten inmiddels siliconen, en consumenten met elk haartype zijn er zeer tevreden over.

De hybride vorm

De laatste jaren zijn er een aantal stoffen op de markt gekomen waarvan de makers claimen dat ze siliconen niet alleen kunnen vervangen, maar zelfs effectiever zouden zijn. De Poortere is daar niet bang voor. “De siliconenindustrie staat niet stil”, zegt hij. “Ontwikkelingen als hybride siliconen – half silicoon en half natuurlijk product – zorgen voor ongekende nieuwe mogelijkheden. Er zullen altijd nieuwe ontdekkingen op de markt komen, maar vooralsnog zullen siliconen een grote rol blijven spelen in het ontwikkelen van werkzame en praktische cosmeticaproducten.

Lees ook