Cosmeticaclaims Couperose Droge huid Geteste producten Gevoelige huid Gezicht Lekker smeren Lichaam Rimpels en slapte Zakenpraat

Getest Bio Oil tegen copycats Etos Skin Oil en Kruidvat Beauty Oil

Sabine
Geschreven door Sabine

Welk oil vindt Sabine het lekkerst?

In food is het gemeengoed: een succesvol A-merk product wordt binnen no-time gekopieerd door een goedkoper eigen merk product(private label). Tot voor kort werd dit binnen cosmetica nog niet op grote schaal gedaan. Maar afgelopen jaar werden wij beautymeisjes ook binnen de diverse drogisterijketens blootgesteld aan look-alikes van de John-Frieda’s, L’Oréals en Kneipps’ van deze wereld.

In mijn favorieten beautyproducten top 10 van 2010 had ik al aangegeven dat ik fan ben van Bio Oil. Een nieuw product in beautyland dat helpt bij het verzachten van huidstriemen, littekens en een positieve uitwerking heeft op een droge huid. Aangezien ik een droge huid heb, lichte littekens op mijn handen en een geïrriteerde huid op mijn bovenarmen heb, begon ik vorig jaar het product te gebruiken.

Ik werd bijzonder vrolijk van de werking van Bio Oil. Binnen no-time werden de littekens op mijn hand minder zichtbaar. De rode irritatie op mijn bovenarmen werd minder en als de huid van mijn gezicht droog was, gebruikte ik de Bio Oil vaak als booster voor de nacht.

Kortom ik ben Bio Oil fan! Waarom wil ik dan toch private label look-alikes testen?

Ik werk bij een design bureau voor verpakkingen. We zijn voornamelijk werkzaam voor A-merken binnen food, maar ook voor een van Nederlands grootste retailers. Ik heb ondervonden dat de private labe-varianten van een A-merk vaak bijzonder goed zijn. Ook al zijn ze soms qua smaak niet geheel hetzelfde, vaak is de kwaliteit wel in lijn met de prijs, of in enkele gevallen zelfs beter. Waarom zou dat ook niet het geval zijn met private label beautyproducten?

Vandaar deze proef op de som! Het succes van Bio Oil is niet onopgemerkt gebleven bij de twee grootste drogisterijketens: Kruidvat en Etos.

Etos heeft haar variant op Bio Oil op de markt gebracht: Skin Oil. Het doosje toont de voor Bio Oil herkenbare druppel in het oranje op de verpakking. Onmiskenbaar een look-alike. Het flesje lijkt minder op de  “echte Bio Oil”. De geur is ongeveer hetzelfde, net als de substantie van de olie. Maar het effect?

Kruidvat brengt de Beauty Oil. Ook hier vinden we op het doosje een oranje druppel! Herkenbaar als de private label variant op Bio Oil. Het flesje vertoont ook een grote gelijkenis met de echte. De geur is ongeveer hetzelfde. De substantie van de olie is iets anders. Het trekt iets sneller in en laat minder glans achter.

En dan de werking……

Ik heb nu ongeveer een maand lang de linkerzijde van mijn lichaam (gezicht, bovenarmen en littekens op de hand) met de Etos olie ingesmeerd voor het slapen gaan. De rechterkant was voorbestemd voor de Kruidvat-variant. Ik kon hierdoor de resultaten van de beide oliën goed met elkaar vergelijken. De Etos-kant verbeterde iets, maar niet zo opzienbarend als bij het originele product Bio Oil.

De Kruidvat-kant had beter resultaat als de Etos kant. Ik heb aan de rechterzijde een minder geïrriteerde huid op de bovenarmen. De littekens zijn iets minder zichtbaar. Maar is het ook beter dan de originele Bio Oil? Dat niet echt. De Kruidvat komt in de buurt, maar heeft niet dat eind resultaat van de Bio Oil.

Dan maar een prijsafweging maken:

Bio Oil is over het algemeen verkrijgbaar voor 11.95 voor 60 ml, Etos Skin Oil is verkrijgbaar voor 6.99 voor 75 ml, Kruidvat Beauty Oil is verkrijgbaar voor 5.95  voor 75 ml.

Beide private labels zijn behoorlijk goedkoper. Echter, ik  vind de werking van beide private labels minder. Er zou een overweging gemaakt kunnen worden om tussen de Kruidvat Beauty Oil en de Bio Oil te kiezen. Deze liggen qua werking dicht bij elkaar en de prijs is echt een groot verschil ( 6 euro minder voor de Kruidvat-variant).

Sabine concludeert:

Met dagelijkse boodschappen kan het kopen van private label zeer goed uitpakken voor de portemonnee. Bij beauty producten (producten die wat langer meegaan in gebruik) valt het effect in de portemonnee tegen. Dan gaat bij mij de werkzaamheid toch prevaleren. Kortom: Ik blijf trouw aan de Bio Oil. Voor mij is de 6 euro overkomelijk. Mocht je toch wat meer budget beauty inkopen willen doen, dan zou ik de Kruidvat Beauty Oil aanschaffen.

Note van de redactie:

Bio Oil heeft de afgelopen jaren heel wat over zich heen gekregen vanwege de claims die het maakt. In Engeland dook de ASA erop. Onze expert, prof.dr. Johann Wiechers dook in de dossiers en deed een poging de aanvallen op de claims te weerleggen. Je leest dat hier nog eens.

Beste shopdeal

Over deze schrijver

Sabine

Sabine

Op haar 16e heeft ze plastische chirurgie gehad voor haar flaporen, ze is verslaafd aan nagellakjes, mooie verpakkingen en mooie verhalen achter de cosmetica. Ze is niet trouw aan merken maar heeft wel een goed gevoel bij bepaalde brands. Ze vindt het heerlijk om goedkope en dure merken de combineren. Hoe meer ze leest op BeautyJournaal over claims en werkzame stoffen, hoe nieuwsgieriger ze wordt naar de waarheid.

19 reacties

 • Hoi yvonne, ik ben blij dat er al wat verbetering in zit, en graag gedaan hoor, we zijn ervoor om te helpen. Ik wens je hele fijne dagen, hartelijke groetjes, monique lindeboom

 • Vrijdag terug gegaan naar de dokter, kreeg tabletten voor 15 dagen, en een hormonen creme en gebruik daarna de vette creme .
  gebruik het nu 2 dagen en het zakt al af, ik blijf er wel op letten want ik had er blaren op, dus kijk het na 14 dagen hoe het is.
  Bedankt voor het mee denken, en fijne dagen.
  Yvonne.

 • Yvonne, als je huid al zo geirriteerd is, is het eigenlijk geen goed idee om maar menthol poeder erop te blijven doen, menthol werkt in essentie namelijk ook irriterend, dit kan dit betekenen dat je probleem langer in stand blijft dan je lief is. ga terug naar je huisarts en kijk of je een ontstekingsremmende creme kunt krijgen om te voorkomen dat het van kwaad tot erger wordt.

 • HET WORD LANGZAAM BETER, MAAR KAN ER GEEN WATER OF CREME OP VELEN, IK BLIJF ER MENTHOL-
  POEDER OP GEBRUIKEN, EN JEUKT NOG GEREGELD.
  BEDANKT VOOR DE BELANGSTELLING.
  YVONNE.

 • dank voor de waarschuwing yvonne, je moet ook een klacht bij kruidvat indienen hoor. kan die dokter je trouwens niet iets anders geven om de huid weerte kalmeren, dan alleen een vette creme? lijkt me niet echt afdoende namelijk. je loopt er al twee weken mee immers.

 • Daar ik een vrij droge gevoelige huid heb, gebruikte ik deze beauty olie boven mijn borsten, gedeelte nek en schouders.
  De volgende dag zag alles vuur rood en jeukte, de huid stond in brand, gelukkig met menthol poeder koelde het af.
  de vette creme van de dokter hielp geheel niet, want het leek wel dat de poriën geheel dicht waren.
  nu loop ik er al 2 weken mee, mijn waarschuwing kijk uit, het is te veel geparfumeerd.
  Heb nog een klacht gehoord, en dat was in het gezicht, wat litteken betreft te verbeteren, het werd vuurrood.
  Yvonne

 • Bio oil is niet goed voor gezicht.had het gebruik voor een litteken in mijn gezicht,het had mijn huid droog gemaakt en streepjes die ziet als rimples.ik had toen mooier huid ik had het beter niet gebruik.nu moet ik naar dermatoloog gaan.ik hoop dat zij kunnen mij daar helpen.

 • Je had beter kruidvat met bio-iol en/of etos met bio-oil kunnen vergelijken. Nu heb je alleen kruitvat met etos “objectief” vergeleken. De vergelijking van een eerder product met een later product is nooit objectief.

 • heb bio-oil van het kruidvat geprobeerd. Weet niet hoe de echte bio-oil is, maar van die van het Kruidvat krijg ik uitslag.

 • goede vraag weer harriet, we gaan het maar eens aan johann wiechers voorleggen….dat lezen van inci lijstjes en wat je ervan opsteekt:-)

 • Inderdaad leuke test! Wat ik apart vind van Bio-oil: het zit propvol stoffen die kunnen irriteren. Lavendel- olie, rozemarijnolie en daarna nog een waslijst (maarliefst 13) aan parfumstoffen die per definitie irriterend zijn. Wel heel fijn zijn Calendula, kamille, viatmine A en E , maar of dat het irritatie-effect geheel tegengaat?

 • Dank voor de complimenten dames.
  Rieneke, ik zou dat kunnen proberen. Maar idd er zijn maar twee stuks ledematen…..
  En daarnaast heb ik niet echt littekens op mijn lijf zitten, waar ik nog geen bio oil op heb gesmeerd..

 • Wat een leuke vergelijking heb je hier gemaakt en inderdaad erg opvallend hoe de verpakkingen met elkaar overeen komen! Wel was het eerste wat mij te binnen schoot toen je je test beschreef en vertelde dat je niet zulke opzienbarende verbeteringen ondervond als bij de originele Bio Oil, dat dat misschien ook lastig is als je voor diezelfde plek al een tijd Bio Oil hebt gebruikt (ik weet niet of dat zo is) en de verbeteringen in dat geval al waren ingezet door het gebruik daarvan. Het zou ook een goede test kunnen zijn om de drie oliën te gebruiken op een nog niet eerder “getest gebied” (klinkt wel erg plastisch zo 😉 , dan kun je van nul af aan een goede vergelijking van alle drie de producten maken. Maar wel een beetje lastig, want lichaamsdelen komen meestal maximaal met 2 tegelijk… 😉

 • Leuk, Sabine, zo een vergelijkend warenonderzoek, ik hou daar wel van. Ik heb zelf ook Bio Oil gebruikt na een operatie en was er ook zeer tevreden over.
  Het valt mij ook op hoezeer verpakkingen van huismerken lijken op die van het originele merk. Vind ik wel knap gedaan, dat je 2 keer moet kijken of je wel de “goede” pakt.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.