Producten die de huid beschermen tegen de zon zijn big business.

03:34 - 02:08
luistertijd 03:34 - leestijd 02:08

Producten die de huid beschermen tegen de zon zijn big business. En dat betekent dat er voortdurend onderzoek wordt gedaan naar betere, effectievere ingrediënten om zo de concurrentie voor te blijven en steeds betere en veiligere producten te maken.

Caspaline 14

Zo werd in januari dit jaar door ISP, International  Specialty Products Inc ( een grote speler op het gebied van chemicaliën die worden gebruikt in cosmetica, medicijnen en dranken)  de synthetische peptide  Caspaline 14 gelanceerd. Volgens ISP is Caspaline 14 een revolutionair stofje. Het blokkeert de UV stralen niet, maar helpt de huid de schade door UV stralen te minimaliseren door de werking van het van nature in de huid aanwezige enzym Caspase 14 te versterken. ISP testte Caspaline 14 langdurig op muizen en ontdekte dat muizen die het stofje niet toegediend kregen veel meer last hadden van schade door UVB straling. Arme muizen. Caspaline 14 kan nu worden verwerkt in tal van crèmes en lotions die bedoelt zijn om je huid te beschermen tegen de schade van de zon.

Sauvignon Blanc

De goede eigenschappen van de pitten van de Sauvignon Blanc druif werden onderzocht door AG Research (eigendom van Estée Lauder co.) en New Zealand Extracts. Onderzoekers van beide bedrijven werkten samen en ontdekten dat een extract uit druivenpitten van de Sauvignon Blanc druif uitstekende eigenschappen heeft om de schade door UV straling te bestrijden. Het extract helpt om oxidatie van proteïne in de huid door UV stralen beduidend te verminderen. Ook dit druivenpittenextract kan nu worden toegevoegd aan allerlei producten die zijn bedoeld om je huid tegen schade door UV-stralen te beschermen. Het fijne is dat druivenpitten normaal een afvalproduct van de wijnindustrie zijn, dus voortaan wordt daar iets nuttigs mee gedaan.

Hoog energetisch licht

Lipo Chemical gaat de strijd aan tegen HEV-licht (high energy visible light), een haast onzichtbaar violet-blauw licht, dat dieper de huid indringt en nog meer schade kan aanrichten dan UVA stralen. Het bedrijf ontwikkelde een stofje dat niet zozeer beschermt tegen UV straling, maar zich dus specifiek op HEV-licht richt. Het bedrijf ziet het spul als een goede aanvulling op de al bestaande sunscreens en biedt het aan om te worden toegevoegd aan diverse zonneproducten, om deze nóg werkzamer te maken.

Bewerkt titanium dioxide

Croda Europe, eveneens een chemisch bedrijf dat chemicaliën ontwikkeld voor gebruik in diverse consumentenproducten, won de Cosmetics and Toiletries Innovation Research & Development Award voor haar Solaveil Spextra UV Filter, een filter dat gebruik maakt van een speciaal opgewerkt titanium dioxide, dat meer dan uitstekende uv-a en uv-b werende eigenschappen zou hebben.

Het geheim van koraal

Tot slot zijn wetenschappers van het Britse King’s College nu bezig met een onderzoek naar een stofje waarmee een zeldzame koraalsoort zich beschermt tegen UV straling. Ze zijn van plan deze stof na te maken en zijn daar volgens hoofdonderzoeker Paul Long er dicht bij. De bedoeling is om het stofje eerst te verwerken in pillen en later wellicht ook in crèmes en lotions. Het duurt nog wel even voordat het op de markt komt – de onderzoekers denken nog zo’n twee jaar bezig te zijn. Daarna kan het nog enkele jaren duren voordat het aan consumenten kan worden aangeboden als pil of crème.

 

Lees ook