Geteste producten

TEST! Hans laat zijn tanden bleken

M’n tanden zijn van nature al niet echt heel wit, en na decennia lang koffie en rode wijn drinken en roken was de kleur er niet echt beter op geworden. Om precies te zijn: m’n tanden zagen er niet meer uit. Gelig en onregelmatig van kleur. Onlangs is bij de tandarts weer eens flink orde op zaken gesteld. Twee gaatjes zijn gevuld, een paar oude vullingen zijn vervangen en tot slot mocht ik anderhalf uur met m’n mond wijd open liggen voor een verrukkelijke wortelkanaalbehandeling. Daar achteraan kwam nog een flinke sessie bij de mondhygiëniste, die m’n hele gebit weer eens grondig heeft schoongebikt. Niet heel leuk allemaal, ik heb nog dagen spierpijn in m’n kaken gehad, maar uiteindelijk ben je toch altijd weer heel blij met het resultaat. En in januari mag ik weer, hiep hoi.

Toen alles weer helemaal gezond en brandschoon was, viel me echter extra goed op hoe verkleurd en geel mijn tanden waren. Een paar dagen later al helemaal. Op een verjaardagsfeest van een goede vriendin werden uiteraard enthousiast foto’s gemaakt, en ik poseerde vrolijk lachend tussen allemaal dierbare mensen. De volgende dag zag ik de foto’s op Facebook en ik schrok er echt van.

Hun gebit had de kleur van yoghurt, het mijne dat van vanillevla. Nou zal de kleurinstelling van al die camera’s wel niet helemaal kloppen, maar het was toch duidelijk: er moest iets gebeuren.

Je kunt nog zo druk in de weer zijn met dieet, sport, crèmes, serums en andere ijdeltuiterij – met zo’n bek verkleurde tanden heeft het allemaal maar weinig zin. En het is zo zonde – m’n tanden zijn verder mooi recht en regelmatig van vorm. Alleen die kleur…

Monique was het met me eens. Nu mijn tanden zo mooi schoon waren, was het een prima moment om ze te laten bleken. Ik belde met de WIT vestiging op het Rokin in Amsterdam en kon tot mijn grote vreugde twee dagen later al terecht. WIT werkt met de veilige BriteSmile methode, waarbij een heel laag percentage waterstofperoxide van slechts 15% wordt gebruikt. Ter vergelijking: andere methodes werken vaak met 30% en zelfs 35% waterstofperoxide, terwijl in de tandheelkunde alles boven de 20% als onveilig wordt beschouwd.

WIT beweerd op zijn website dat ze tot maar liefst negen tinten kunnen bleken in één sessie van een uur. Andere methodes gaan tot hooguit vijf tinten, en met de setjes voor thuisgebruik kom je na enkele maanden ook maar tot zo’n zes tinten.  Ik was érg benieuwd maar bleef toch een beetje voorzichtig in mijn verwachtingen. Mijn tanden waren echt flink verkleurd, ik mocht natuurlijk geen wonderen gaan verwachten.

Ik werd ontvangen door Tessa die me uitgebreid te woord stond en me alles heel duidelijk uitlegde. Vervolgens mocht ik van een uitgebreide lijst een DVD kiezen waar ik tijdens de behandeling naar kon kijken. Daarna mocht ik m’n tanden poetsen met een speciale, voorbereidende tandpasta en plaats nemen in de behandelstoel. Ik werd voorgesteld aan de gediplomeerde mondhygiëniste die bij de behandeling ging uitvoeren. Ze bestudeerde mijn gebit en liet me een paar stalen zien – kleine tandje in opeenlopende kleur op een latje.

Mijn tanden hadden, zo bleek niet geheel onverwacht, de donkerste kleur. Ze liet me zien welke kleur ik kon verwachten na de behandeling. Nog steeds geen Hollywood-tint, maar wel vele malen witter dan ik had durven hopen.

We gingen aan de slag. Ik kreeg een grote oranje bril op om m’n ogen te beschermen tegen het blauwe licht dat straks gebruikt ging worden. Daarna kreeg ik een soort plastic klem om m’n mond die m’n lippen uit elkaar hield en vervolgens werd m’n tandvlees bedekt met een crème die het moesten beschermen tijdens de behandeling. Er ging nog een plastic ding in m’n mond om m’n tong naar achteren te houden en daarna werd de blekende gel op m’n tanden aangebracht. Een speciale, grote blauwe lamp werd direct op m’n mond gericht.

Koptelefoon op, DVD van Absolutely Fabulous op en daar lag ik dan. Elke twintig minuten verscheen m’n mondhygiëniste om m’n gebit te inspecteren en een nieuw laagje blekende gel aan te brengen. De eerste veertig minuten verliep alles prima, de laatste twintig minuten begon m’n gebit toch wat gevoelig te worden.

Ik had een soort ‘noodknop’gekregen, waar ik op kon drukken als er iets aan de hand was. Dat was echter niet nodig. Het prikte allemaal een beetje, het werd ietwat oncomfortabel, maar daar bleef het bij. Geen echte pijn, en niet het idee dat er iets niet helemaal goed ging. Ik concentreerde me op de capriolen van Patsy en Edina op de DVD en wachtte braaf tot die laatste twintig minuten voorbij waren.

Uiteindelijk werd al het plastic uit m’n mond verwijderd en werd de hele boel gereinigd. De beschermende crème bleek veranderd in een soort rubber dat gemakkelijk in één keer van je tandvlees getrokken kan worden, zonder restjes achter te laten. Ik moest flink spoelen en kon daarna het resultaat bewonderen. Mijn hemel, dat resultaat! Ik schrok me rot! Waren dat mijn tanden? Ze waren hagelwit! Geen spoortje geel, geen enkele verkleuring, geen enkele onregelmatigheid. Mooie, stralende, blinkend witte tanden, een mond vol! Een ongelofelijk mooi resultaat.

Mijn tanden zijn m’n hele leven nog niet zo mooi wit geweest. Ik weet het, ik klink euforisch, maar dat ben ik ook.

Eén nadeel: na de behandeling mag je – logischerwijze – een etmaal lang niet roken, geen gekleurde dingen als tomatensaus eten en, verschrikkelijk, geen koffie drinken. Ik had het er graag voor over, maar, oh, wat heeft die dag lang geduurd. En toen ik eindelijk weer een kop koffie had gedronken rende ik meteen naar de spiegel om te kijken of m’n tanden nog wel wit waren. Maar dat waren ze.

Na de behandeling zijn m’n tanden en vooral m’n tandvlees twee dagen wat gevoeliger geweest. Niet heel erg – na het poetsen spoelde ik met lauw water in plaats van koud en ik dronk geen drankjes direct uit de koelkast. Maar goed, zo erg was dat niet.

WIT heeft filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Amersfoort. Op www.wit.nl vind je alle informatie en contactgegevens.

Naschrift:

Twee weken later waren m’n tanden helaas alweer een  paar tinten minder wit. Ik heb meteen WIT gebeld – dat je tanden uiteindelijk weer gaan verkleuren is te verwachten, maar na twee weken, da’s wel erg snel. Ik kon gelijk terugkomen om te kijken wat er aan de hand was. Het grootste probleem bleek aanslag te zijn. Hoewel ik drie keer per dag grondig poets en twee keer per dag flos, bleek ik toch alweer aanslag op m’n tanden te hebben. Die werd weggehaald en ik kreeg een korte floss-cursus. Ik bleek namelijk al dertig jaar verkeerd te flossen. Toen de aanslag weg was, zagen m’n tanden er meteen al beter uit, maar toch bood WIT me een korte opfrisbehandeling van twintig minuten aan. Ze willen dat hun klanten tevreden zijn en blijven.

Ik heb een paar problemen: ik heb blootliggende tandhalzen en die verkleuren weer sneller en bovendien is mijn tandglazuur poreus. Aanslag van voedsel en sigaretten zit er dus binnen no time weer op. Ik realiseer me dat daar niet tegenop ‘te Witten’ is. Dat heb ik weer….

Lees hieronder meer reviews van Hans.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

16 reacties

 • Ik heb wel eens een tandenbleek set besteld om zelf thuis tanden te bleken. Het is niet duur en werkt met gel en een bitje dat dmv uv licht op de gel de tanden witter maakt. Net als bij de tandarts maar velen malen goedkoper en ook veilig.

 • Soms ben ik een beetje jaloers op de huidige twintigers en dertigers, mooie rechte tanden door de beugels en vanaf jongs aan elektrisch poetsen dus gezonder tandvlees!
  Wij moesten met de harde Jordan tandenborstels en McClean tandpasta poetsen…

 • ik poets momenteel met de allernieuwste sonicare van philips (om te testen) -wat een waanzinnige borstel is dat zeg, houdt je tanden echt het schoonst van alle poetsapparatuur die er is. had 17 jaar geleden al een van de eerste sonicare borstels en ben er altijd verslaafd aan geweest. nu philips het merk heeft overgenomen is het design steeds mooier geworden. de nieuwste zit in een prachtig reis’koffertje’, je kunt hem zelfs via je laptop opladen en hem gewoon in het koffertje laten zitten.

  review volgt snel.

 • @ Monique, hij is van mening dat de gevolgen van het bleekspul op de tandhalzen en glazuur op langer termijn onbekend zijn. Men weet ook niet hoe vaak je kunt bleken en straks moet je blijven bleken omdat de tanden poreuzer worden (door het bleken), een soort vicieuze cirkel.
  Zijn adviezen zijn: goede gebitshygiene zo jong mogelijk, electrisch poetsen, niet roken, geen rode wijn, zo min mogelijk koffie en thee.
  Hij is er niet helemaal op tegen vooral voor degenen met echt hele donkere verkleurde tanden, dat is prima. Maar voor een paar tintjes lichter vindt hij het onzin, zeker als iemand rookt, zonde van je geld en je tandhalzen.
  Binnenkort mag ik weer voor controle, ik ben benieuwd hoe hij er nu over denkt nu ik niet meer rook.

 • Sinds 15 juli gestopt met roken (na de mondhygieniste) m.b.v. nicotine kauwgom en zuigtabletten. Daarnaast veel gelezen over het fenomeen verslaving.
  Een mond met witte tanden staat zo mooi en je lijkt jonger en gezonder. Ik zou ook wel een paar tintjes witter willen, maar mijn tandarts raadt het iedere keer af! Tanden bleken is nieuw en nog niet goed onderzocht, zegt hij constant. Hij denkt dat het een tijdelijke hype is…

 • Beste Hans, Over jou maak ik me absoluut geen zorgen. Je bent een leuke man en je besteed aandacht aan je uiterlijk en dat is een hele grote PLUS 🙂

 • Beste Elianne. Geen zorg, té wit zullen m’n tanden nooit worden, maar ze zijn nu in ieder geval niet meer geel met bruine vlekken. M’n gebit ziet er nu fris en schoon uit, terwijl dat voor de behandeling niet zo was. Van de nadelen van het roken ben ik geheel op de hoogte, maar dat betekent helaas niet dat ik de verslaving meteen onder controle heb. Met groet.

 • Te witte tanden lijkt een hype te zijn net zoals dat alles rimpelloos dient te zijn. Hans is een wat oudere goed uitziende man en dan zijn te witte tanden – vind ik – eerder lelijk dan mooi. Ivoorkleurig is dus wel normaal.
  Beste remedie, is je gebit goed te verzorgen en vooral niet te roken. Roken is echt passé, zeer ongezond en vooral erg onsmakelijk en dan met name voor de ander ( onwelriekende geuren uit mond, huid, haar,vieze gelaats- en gebitskleur en (oude basbak smaakstoffen bij zoenen brrrr).
  Elektrisch poetsen, mondhygiëniste eens in de drie maanden, 2 keer per jaar naar de tandarts en accepteren dat als je ouder wordt je niet met een vliegend wit kunstgebit moet willen lopen, of je moet natuurlijk voor schut willen staan 🙂

 • @ Berna, sterkte, ik hoop oprecht dat het je lukt. Als je kon, zou je eigenlijk in een heerlijke wellness resort moeten zitten, en bij elke drang naar een smoke een massage of sapje moeten krijgen. ( ter afleiding ;))
  @Hans, een DVD van ABFAB…ik zou mijn lachen niet kunnen inhouden, en dan met zo een ding in je mond….vind ze zo leuk!

 • @Hans en @Babs…

  ik wil jullie graag op de hoogte houden, ik hoop heeeeeel lang….
  ik kreeg in eerste instantie Zyban voorgeschreven, schrok van hetgeen ik las op internet qua bijverschijnselen..(ik weet het moet genoteerd worden en ieder mens reageert anders) daarom aan huisarts gevraagd om Champix, een kennis kon uit eigen ondervinding erover vertellen. Na netjes nog 7 dagen te hebben gerookt(wel al minder) met iname van medicijn(dat mag..je stopt tussen dag 8 en 14), 2 dagen geleden dus gestopt..dus heel erg pril nog……op dit moment…heb ik toch zin in een sigaret…..enfin even op wilskracht overschakelen….ik houd jullie op de hoogte ! (moet wel zeggen bij vorige pogingen was ik vooral de begin dagen erg misselijk, tot op heden nog niet …maar nogmaals…wat zijn nu 2 dagen….)
  lieve groet berna

 • Hoi Hans, toevallig, na mijn wenkbrauwen stonden mijn tanden ook hoog op het verlanglijstje; Op tv heeft iedereen een bright smile, en door de talloze Groupon aanbiedingen kreeg ik ook veel zin in een frisse oogverblindende lach 😉
  De afgelopen weken tig keer bij de tandarts gezeten met tandvleesproblemen/ ontstekingen/en die blootliggende tandhalzen.., ik voel met je mee.
  Dus ben ik even wat voorzichtig, zeker omdat ik bang ben bij zo een bleek behandeling mijn tandvlees nog pijnlijker wordt….
  Op foto’s zag ik het enorme verschil tussen de hoogte van mijn ene en andere wenkbrauw, bij een auditie op film de aanslag op mijn tanden en tja, niet zo helder wit meer….de camera ziet alles ;(
  Van 3 stoppogingen en 10 kilo erbij werd ik niet echt vrolijk. Ooit met Zyban begonnen, een anti-depressivia die gebruikt werd bij oud- vietnamveteranen.( Bleek als toevallige bijwerking dat er heel veel stopten met roken.)
  Ik heb het gebruikt en voelde mij juist enorm depri worden. Dacht dat het tussen mijn oren zat, totdat ik toevallig op tv zag dat meerdere mensen er depressieve klachten van kregen.
  Heb even gezocht op Champix en je leest positieve en negatieve verhalen.
  @Berna, houd je ons op de hoogte, ben heel benieuwd!
  @Hans, ben zo benieuwd hoe lang je tanden nu wit blijven?
  Denk dat jouw poreuze tandglazuur ook niet meewerkt. Facings misschien? die zijn enorm duur, ong.700 euro per tand? ; ik wacht even op een Groupon aanbieding ;))

 • Hoi Berna,

  Hou me ajb op de hoogte van je poging met champix. Wellicht probeer ik het dan ook! Groet!

 • Hoi Hans

  quote:
  En dat roken – ach, dat roken. Ik ben al zo vaak gestopt en steeds weer begonnen. Ik probeer het sinds m’n bleeksessie te matigen en over een paar weken stop ik weer. Hopelijk voor goed deze keer.

  Ik hoop echt voor je dat je het stoppen met roken je gaat lukken.
  Ik ben al bijna 2 dagen rookvrij…:-)))…dit keer met behulp van medicijn “champix”…vorige pogingen op eigen kracht, kon ik nu niet opbrengen,
  dus ben zeer benieuwd en of ik het kan volhouden !!!
  dat blijft het probleem!

 • Rode wijn drink al een hele tijd net meer, maar koffie en thee nog wel. Rood fruit smaakt me ook prima. En dat roken – ach, dat roken. Ik ben al zo vaak gestopt en steeds weer begonnen. Ik probeer het sinds m’n bleeksessie te matigen en over een paar weken stop ik weer. Hopelijk voor goed deze keer. Maar al bij al ben ik zeer tevreden met de behandeling. M’n tanden zijn beduidend witter en frisser geworden.

 • Hoi hans

  Resultaat mag er zijn…maar jammer dat bij jou voor korte duur is, je kan natuurlijk stoppen met koffie en thee drinken, rode wijn, niet meer roken, geen rood fruit eten, en , en , en …he bah….ik zou het er niet voor over hebben….dan maar in de zoveel tijd opnieuw “Witten”…of accepteren en genieten van de geneugtes des leven :-))))

  fijn weekend,

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen