Beste Mardge, Ik ben een meisje van 19 jaar en ik heb sinds een jaar last van vlekjes op mijn kin en wang. Ze zitten maar aan een kant van mijn gezicht. Het zijn dieprode (soms een paarsige) vlekjes. Ze zijn eerst rood, dan komt er soms een beetje etter in. Als ik het uitdruk […]

03:17 - 01:58
luistertijd 03:17 - leestijd 01:58

Beste Mardge,

Ik ben een meisje van 19 jaar en ik heb sinds een jaar last van vlekjes op mijn kin en wang. Ze zitten maar aan een kant van mijn gezicht. Het zijn dieprode (soms een paarsige) vlekjes. Ze zijn eerst rood, dan komt er soms een beetje etter in. Als ik het uitdruk gaat het heel erg bloeden en blijf je een dieprode vlek zien. De huid is daar waar de vlekken zitten heel droog. De vlekken gaan niet weg. Ik ben bij twee huisartsen geweest en ik heb een cortisoncreme en antibiotica gehad. Maar niets geeft geholpen. Mijn huid is alleen maar vlekkeriger geworden.

Ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb altijd een goede huid gehad. Ik heb nooit acne gehad. Ik ben vorig jaar wel afgevallen. Het meeste zit er al weer aan, hoewel ik nog wel ondergewicht heb. Kan dat er iets mee te maken hebben? Ik eet weinig fruit omdat ik er allergisch voor ben. Kan het een bacterie of een virus zijn? Ik hoop dat je mij kunt helpen want ik weet echt niet meer wat het kan zijn en wat ik er tegen kan doen.

Onze huidexpert Mardge Pascaud antwoordt:

Beste lezeres,

Zoals ik heb gelezen, heb je alleen een probleem met het huidgebied op de kin en heb je te maken met kleine onderhuidse ontstekingen. Ontstekingen zijn in eerste instantie rood/paars en zullen daarna langzaam herstellen. Wanneer deze ontstekingen worden uitgedrukt, wordt de onderhuidse huid (vaak) beschadigd. Hierdoor duurt het langer voordat de huid op deze plaats is hersteld en zal voor enige tijd wat donkerder gekleurd zijn. Soms blijft het vlekje langer aanwezig, er zal dan een soort onderhuids littekentje zijn gevormd. Wanneer er op meerdere plaatsen een ontsteking zit, die dan wordt uitgedrukt, zullen er ook meerdere ‘vlekken’ ontstaan in dat gebied.

Je spreekt over gewichtverlies, waarna weer een toename van je gewicht. Dit kan er misschien voor gezorgd hebben dat de hormonale huishouding schommelt. De kin is vaak een gebied waar zich ontstekingen gaan vormen als gevolg van deze hormonale schommelingen. Belangrijk is om te weten hoe je je huid het beste kunt verzorgen. Voor de dagelijkse verzorging adviseer ik:

dagelijks:
– diepe maar milde reiniging die je af moet spoelen met water
– een verzorgende crème voor het hele gezicht.
– een crème voor je kin die de ontstekingen remt maar de huid niet uitdroogt.

3x per week :
– salicylic exfoliator die je ± 3x per week kunt gebruiken op de kin ( erg goed tegen vlekken)

Verder is het goed dat je er niet te veel aan zit en zo min mogelijk zelf knijpt aan je huid want dat geeft opnieuw beschadigingen met kans op vlekjes. Misschien is het een idee om er een goede schoonheidsspecialist naar te laten kijken? Zij kan de huid analyseren en je het beste adviseren!

Veel succes! Mardge Pascaud

 

Lees ook