Je eerste reactie bij een droge schilferige huid is altijd: smeren! Vaak met vochtbindende cremes, omdat de gedachte dat je droogte wordt bestreden met vocht logisch is.

03:26 - 02:03
luistertijd 03:26 - leestijd 02:03

Je eerste reactie bij een droge schilferige huid is altijd: smeren! Vaak met vochtbindende cremes, omdat de gedachte dat je droogte wordt bestreden met vocht logisch is. Maar eigenlijk heeft je huid vooral vet nodig. Vocht op de huid verdampt – en dat maakt de huid alleen maar droger. Bovendien kan een crème alleen de opperhuid van vocht en vet voorzien, maar niet de huidlagen daaronder. Een droge huid schreeuwt om vetten, niet alleen erop maar vooral van binnenuit!

Ik stuitte op een erg interessant artikel over voeding en droge huid van dr. J. Wright op de site van voedings- en fitnessexpert Jonny Bowden (volg zijn blog!). In het artikel legt hij haarfijn uit hoe dat werkt. Een eye-opener! 

Hij stelt dat als er genoeg essentiële vetzuren in je bloed te vinden zijn, zal je huid in principe niet droog zijn ( bepaalde aandoeningen als schildklierproblemen en coeliaki daargelaten). Als je huid droog is, hebben niet alleen je huidcellen een tekort aan essentiële vetzuren, maar alle cellen in je lichaam. Een droge huid komt dus niet omdat je vergeten bent bodylotion te gebruiken, maar door een gebrek aan essentiële vetten in je voeding. Zowel omega 3 als omega 6 vetzuren moeten in voldoende mate in je voeding aanwezig zijn om je huid soepel te houden.

Hoe werkt dat? Het membraan van iedere cel bevat voor een groot deel essentiële vetzuren die ervoor zorgen dat water in de cel blijft en niet verdwijnt en dus zo droogte veroorzaakt.  

Dr Wright belooft het volgende: in 8 weken kan je droge huid dramatisch verbeteren als je volgende doet. 3 x per dag 3 – 5 capsules 1000mg  visolie ( omega 3) en twee maal per dag 400iu vitamine E  ( deze antioxidant beschermt niet alleen je huid, maar ook de visolie tegen oxidatie). Omega 6 vetzuren zitten ruim voldoende in onze voeding, maar niet altijd van even goede kwaliteit of de juiste soort, dus hij raadt hier aan 2 x per dag 300mg GLA (Teunisbloem– of Borage olie) te nemen.

Als je huid niet meer droog is, kun je de dosis van alle capsules verminderen. Zodra je huid weer droog lijkt te worden, de dosis weer verhogen: zo vindt iedereen zijn eigen hoeveelheid die nodig is om “ moisturization from the inside out” te behouden.

Nu denk je vast: “ wat veel pillen!”  Bedenk dan ook dat deze essentiële vetzuren een lange lijst van goede eigenschappen hebben en uiterst gezond zijn ( anti-depressie, anti- ontstekingsreacties, anti- hart/vaat ziekten, anti-diabetes, anti-vetzucht, etc.) en dat je kilo’s vis zou moeten eten om zoveel omega 3 binnen te krijgen.

Nog 1 opmerking: kies altijd een visolie supplement dat gezuiverd is . Je wilt immers geen vervuilde visolie innemen met een hoge concentratie kwik of andere gifstoffen.

dr. J. Wright publiceert zelf een nieuwsbrief genaamd ‘ Nutrition and Healing’, daar vind je ook meer info over hem zelf.   

Note: klik op de hyperlinks om meer te lezen over de betreffende voedingsstoffen.

 Lees ook:

Lees ook