Prachtige frisse neroli getinte geuren

09:58 - 05:59
luistertijd 09:58 - leestijd 05:59

Atelier Cologne parfums

Eau de cologne is een klassiek 300 jaar oud recept bestaande uit citrusvruchten en kruiden. Voor het eerst bedacht en gemaakt door de ondernemer van Italiaanse afkomst Johann Maria Farina, die in Keulen zijn parfumfabriek heeft gevestigd. Het lichte frisse water werd razendpopulair als tegenhanger voor de zware muskusgeuren, die toen gebruikelijk waren. Het was een perfect middel om je te verfrissen op een warme zomerse dag. Maar tegelijkertijd kan het ook van pas komen juist als je de zomer mist. Stralende citrusvruchten en warme kruiden kunnen de illusie van de zon tevoorschijn toveren.

De oprichters van de Atelier Cologne, Sylvie Ganter and Christophe Cervasel, hebben zicht laten inspireren door de originele geur van het “Keulse water”. Ze hebben hun passie voor geuren gebundeld en het eerste parfumhuis gecreëerd dat aan Eau de cologne is toegewijd. De bedoeling is niet om de variaties van de originele formule op de markt te brengen, maar  geuren te creëren in de geest van eau de cologne, in een modern jasje.

Het leven van een eau de cologne op de huid is heel kort. Het bestaat grotendeels uit zogenaamde topnoten, die als eerste vervliegen zodra de geur  op de huid wordt gebracht. De uitdaging was om de intensiteit van de frisse citrus noten te verrijken en ze langer op de huid laten blijven. Het resultaat is een zogenaamd Cologne Absolue – geconcentreerde (12-20%), maar frisse parfums in de geest van eau de cologne, die lang, maar subtiel op de huid blijven. Het team van master-parfumeurs bestaande uit Ralf Schwieger, Cecile Krakower and Jerome Epinette heeft geholpen om deze droom te laten uitkomen.

Op dit moment hebben ze vijf geuren in hun collectie – Trèfle Pur, Grand Néroli, Orange Sanguine, Bois Blonds en Oolang Infini. Ze zijn o.a. verkrijgbaar bij Skins Cosmetics. In 2011 kwam er een nieuwe geur bij – Vanille Insensée (nog niet te koop bij ons). Alle geuren hebben een fris en transparant karakter en zijn fijn voor mensen die een frisse en verzorgde indruk willen maken met een subtiel geurtje, maar niet van zware parfums houden. Elke geur wordt aangeboden in 30 ml en 200 ml. De belevenis van de geur kun je uitbreiden met een geurkaars of een zeep. Alle geuren zijn uniseks. En voor de echte liefhebbers, die het leuk vinden om de geuren af te wisselen is er ook een coffret – een set bestaande uit alle vijf geuren in 30 ml.

 

Maar genoeg theorie, want voor mij geldt “ruiken is geloven”.

Als eerste pak ik “Grand Néroli”, een geur gebouwd rond de essentie uit de bittere sinasappelbloesems, die onder de naam neroli-olie is bekend. Deze olie vormt vaak het hart van eau de cologne, waar het de frisse citrusnoot verlengt en de bloemige elegantie toevoegt. Door neroli lijkt deze geur het meest op de klassieke eau de cologne. Maar neroli geeft het ook een sensuele tint. Het is geïnspireerd door de traditie om het haar van de bruid te versieren met de mooie bloemen van de sinaasappelboom. Marokkaanse Neroli, Siciliaanse Bergamot, Citroen, Petitgrain (olie uit blaadjes van sinaasappelboom met frisse groene geur), Perzische Galbanum (een hars met groene plantaardige geur), Mos, Berkenblaadjes, Witte Musk, Witte Amber en Vanilla uit Madagascar vermengen zich in deze creatie. Het opent met de stralende frisse geur van neroli. Een beetje scherp door citroen en bergamot in het begin laat het langzaam zijn sensuele bloemige kanten gelden. Petitgrain en Galbanum houden het koel als een schaduw van gebladerte. En Vanille en Amber maken het warm als de zon.

Het is een levendige en tegelijkertijd sensuele creatie, die bij mij meteen de beelden van de kusten van de Middellandse Zee oproept. Het is zeker verfrissend, maar doet ook denken aan de warme zonnestralen. Daarom is het een mooie geur bij de warme zomerse dagen, maar ook bij druilerig weer om het gevoel van de zomerstralen op je huid te toveren.

De volgende geur “Orange Sanguine” is ook toegewijd aan de stralende geest van een citrusvrucht. Bloedsinaasappel, dat een beeld zou creëren van een ontbijt op een zonnig terrasje met uitzicht op Middellandse Zee. Is dat niet een ultieme vakantiegevoel? En om het beeld levendiger te maken wordt de Bloedsinaasappel vergezeld met de noten van Bittere Sinaasappel, Jasmijn, Zuid-Afrikaans Geranium, Amberachtige Hout, Tonka boontjes en Sandelhout. De geur is weer fris en zonnig tegelijkertijd. Doet sterk denken aan het pellen van sinaasappels, wanneer de blijmakende en oppeppende geur de hele ruimte invult. Een combinatie van een glas zoetig sap dat symbool staat voor een luie onbezorgde dag, een bittere schil, die energie geeft en een zuurtje om je geest jong en scherp te houden. Explosief, stralend en vrolijk.

Alsof je net wakker bent en donkere gordijnen even opzij schuift om begroet te worden door de mooie zonnige nieuwe dag, die je slaperigheid doet wegsmelten en leuke avonturen beloofd. En mag de werkelijkheid achter jouw gordijnen wat grijzer en natter zijn, dan komt Orange Sanguine goed van pas om voor een zonnig indruk te zorgen.

Toen ik het volgende proefje pakte, was ik verrast door de naam “Trèfle Pur”. De noot van klaver was ooit zeer populair in parfumerie. Maar tegenwoordig kom je het bijna nooit meer tegen. De frisheid van deze geur neemt mij mee naar de grote weide, waar het gras groen en zacht is. En waar de heldere frisse lucht is gevuld met de subtiele geur van bloemen. Een mooie rustiek gevoel. Bittere sinaasappel en Tunesische Neroli zorgen voor de koele frisse opening. Niet zo bruisend als in twee vorige geuren.

Het zijn geen warme zonnestralen, maar een stille zachte mist, die langzaam verdwijnt in de heldere dauwdruppels op gras.

Basilicum en Kardemom geven hier een licht exotisch accent en verrijken de geur met de groene nuancen. Het klaverakkoord is een beetje bescheiden, maar zeer elegant. Het combineert mooi met iets wrange noot van het viooltjesblad. Patchoeli, Mos en Musk geven de nodige diepte op de achtergrond. De klavernoot geeft een klassieke uitstraling aan deze geur – iets betrouwbaar, eerlijk en licht nostalgisch “van toen”. Toen geluk heel was gewoon…

“Oolang Infini” is een andere geur met een klassieke uitstraling. Maar meer exotisch en luxe van aard, dan de eenvoudige, maar betrouwbare klaver. Deze geur is gebouwd rond het exotische akkoord van de blauwe Oolongthee met zijn warme rokerige geur. Het is gecombineerd met Bergamot, Neroli, Jasmine, ‘blond’ leer, tabaksbloemen, Guaiacum (een houtsoort die unieke olie levert met bloemige, rokerige en fruitige accenten) en Vetiver.

De rokerige geur van “Oolang Infini” brengt mij naar een kamer in een landhuis waar de openhaard aan staat. Het is koel, stil en donker.

Overal hangen exotische trofeeën, meegenomen van reizen naar verre oorden. Ik zie die reizende landheer zelfs voor me – we drinken Earl Grey thee en ik luister naar zijn reisverhalen. Door alle geuren heen ruik ik een subtiel bloemige geur van een nachtbloeiende tropische plant. Zou het een tabaksbloem kunnen zijn? Oolang Infini is een exotische en mysterieuze geur. Het is wel bijzonder om te zien hoe deze donkere aspecten in een luchtig eau de cologne-concept zijn verwerkt.

De laatste geur “Bois Blonds”. Als ik het karakter van deze geur probeer te vangen, dan glipt het weg als zand door mijn vingers. Het eerste wat ik ruik is een degelijke frisse eau de cologne geur. Dat is geen verrassing, want neroli staat hier centraal net als bij “Grand Néroli”. Alleen misschien wat minder sensueel en bloemig. Het is verscherpt met de noten van Roze Peper en verzwaard met de bloemige absolute uit sinasappelbloesems. In Bois Blonds wordt het ondersteund door de subtiele en transparante akkoorden van ‘blond’ hout, Musk, Vetiver en Wierook.

De parfumeurs schilderen een abstract beeld in minimalistische stijl – een landschap, waarin leegte bijna alle ruimte inneemt en waar lijnen slechts hints zijn die de grenzen van schimmige gestalten aangeven. Je ziet het of je ziet het niet. Of blijf je even staren tot je het begint te zien.

Een frisse eau de cologne-geest is de enige zekerheid in deze geur. Het is zacht, mistig en koel. De rest zal aan jouw eigen verbeelding overgelaten moeten worden. De liefhebbers van zogenaamde “woody fresh” oftewel frisse houtgeuren zullen deze cologne op prijs stellen.

Vijf verschillende belevenissen zijn ook vijf verschillende manieren om je in de zomerse dag te verfrissen. Het zijn ook vijf verschillende beelden van een vakantiegevoel. Nog even op een rijtje:

Grand Néroli – vakantie aan de Middellandse Zee. Voor een subtiele sensuele indruk of een romantisch gevoel.

Orange Sanguine – vakantie in een bruisende stad aan de Middellandse Zee. Voor een sportieve indruk. Geeft energie.

Trèfle Pur – een landelijke vakantie. Misschien in de groene velden van Ierland. Voor een klassieke betrouwbare indruk. Geeft rust en onbezorgdheid.

Oolang Infini – een luxe vakantie in een Engels landhuis. Voor een exotisch gevoel. Omhult met een mysterieuze aura.

Bois Blond – als een bezoek aan een galerie voor abstracte kunst. Voor stille wateren met diepe gronden.

Koop hier meer prachtige op Neroli gebaseerde parfums.

Lees ook