Geteste producten Lichaam Lichaam en zon Zon

Getest zelfbruiners van L’Oréal, Estee Lauder en Yves Rocher

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

welke van de drie zelfbruiners vindt ze het mooist?

Wat mij betreft zijn zelfbruiners een geweldige uitvinding. Je hoeft niet in de zon te bakken, dus geen huidschade, maar toch kun je een mooi tintje fabriceren, óók als je een lichte huid met weinig pigment hebt. Ik heb 3 zelfbruiners getest, van drogist- product tot parfumeriemerk.

Een paar opmerkingen bij deze test:

 • Alle selftanners gebruiken hetzelfde bruinende ingrediënt dehydroxyacetone/DHA in meer of mindere mate. Hoe hoger het percentage DHA, hoe sterker deze werkt.
 • Iedereen heeft een eigen (chemische) huidsamenstelling zodat iedereen anders op een zelfbruiner reageert. Dus het geteste product kan bij mij een prachtig kleurtje geven, maar op jouw huid weinig doen en vice versa. Ik kan je wel vertellen hoe het product opbrengt, of het chemisch ruikt, of je er een droge huid van krijgt etc.
 • Er zijn nogal wat stoffen die de werking van DHA beïnvloeden, zoals fruitzuren, moisturizers, retinol, scrubs, alcohol en ontsmettingsmiddelen. Lees ook dit artikel op BeautyJournaal nog maar eens: waarom kleur een selftanner bij mij niet?

Voor gebruik van elke zelfbruiner wordt geadviseerd om je huid te scrubben, om dode huidcellen te verwijderen die meer kleur kunnen pakken (zoals op ruwe huiddelen), zodat je een meer egale kleur krijgt. Ik scrub niet elke keer als ik selftanner smeer en breng het gewoon op als een bodymilk, waarna ik mijn handen was. Werkt voor mij prima en snel, zonder vlekken. Het is wel opvallend dat op de delen van mijn lichaam die in de zon komen, zoals onderarmen, de selftanner sterker kleurt dan de lichaamsdelen die bedekt blijven. Ik moet ook nog vermelden dat ik heel slecht bruin wordt in de zon en dat zelfbruiners ook niet altijd bruin kleuren op mijn huid.

L’ Orèal Sublime Bronze Droge Zelfbruinende Mist Spray voor het lichaam. Met anti zelfbruiner geur. € 16,- 250ml

Claim: Een gelijkmatige teint dankzij een micro-verstuiver met maximale verspreiding, frisse citrus geur en geen strepen.

Gebruik: Je dient het product van 40cm afstand op je lichaam te sprayen ( 2 plaatjes op de fles geven aan hoe) zodat het niet nat aanvoelt. Je hoeft het dan ook niet uit te smeren.

Conclusie: Helaas kleurt dit product op mijn huid nauwelijks, ook niet na een week dagelijks gebruik.

Voordelen gebruik: je komt overal bij, fijne verdeling, je handen hoef je niet te gebruiken. Een soort at home spray tan. Het ruikt naar parfum, niet naar selftanner.

Nadelen gebruik: doe dit in de douche zodat je niet alles onder sprayt. De mist is zo fijn dat je die onvermijdelijk ook inademt en omdat je toch af en toe te dichtbij sprayt moet je toch met je handen uitsmeren om vlekken te voorkomen. De spray is vrij snel leeg.

Ingrediënten: water, gas, dha, glycerine, bevochtiger, conserveermiddelen, reinigende stof, stabilisator en 7 verschillende parfumstoffen. Over het gas dimethyl ether (tweede ingrediënt) zegt de ene bron op internet dat het veilig is, de andere dat het ongezond is bij inademing.

Estee Lauder Bronze Goddess Tinted Self-Tan, Golden Perfection Tinted Self-Tanning Gelee for Body. 150ml € 29,-

Gebruik: Deze zelfbruiner is in gel-crème vorm en breng je op als een bodymilk.

Conclusie: De gel is koperkleurig met subtiel gouden glimmertjes, je huid krijgt dus al een mooie glans als je het product aanbrengt en het voelt moisturizing. Geen trekkerige huid en geen overheersende geur: het ruikt niet naar selftanner, maar heeft een fris bloemig parfum. Na twee keer smeren heb ik een subtiele, echt lijkende kleur zonder strepen of vlekken.

Voordelen gebruik: tegelijk bruinen en moisturizen, instant glans, geen nare geur en realistische bruine tint op de huid.

Nadelen gebruik: doordat de gel getint is geeft dit af (beddengoed, witte broek).

Ingrediënten: Ik kreeg de tube zonder de verpakking eromheen, dus helaas kan ik geen verklaring van de ingrediënten geven.

Yves Rocher Autobronzant/Selftanner Express Mist Body, 150ml € 12, 90

Gebruik: Dit product zit in een multipositionspray: ook ondersteboven doet hij zijn werk, je kunt dus overal bij. Deze spray is natter dan de selftanner van L’Oréal; je moet na het sprayen de kleur nog even goed uitsmeren.

Conclusie: Ondanks de waterige substantie voelt hij toch moisturizing aan. Dit product geeft na twee keer smeren de sterkste bruining op mijn huid.

Voordelen gebruik: makkelijk aanbrengen, goede kleuring.

Nadelen gebruik: de geur! De helft van de ingrediëntenlijst bestaat uit parfumstoffen – waarschijnlijk om de geur van de DHA te verdoezelen. De badkamer blijft een halve dag nageuren naar een bedwelmend bloemenboeket. Je kunt hier geen andere geur bij dragen, die komt er niet meer bovenuit..

Ingrediënten: Naast de vele geurstoffen is het tweede ingrediënt alcohol, nog voor de DHA. Dat is waarschijnlijk de reden dat het product goed werkt, maar pure alcohol is niet bepaald een zegen voor je huid. Er zitten wel vochtinbrengende stoffen in als glycerine, castor oil en kokosolie, die de uitdrogende werking van alcohol kunnen tegengaan. Mijn huid voelt dan ook niet trekkerig aan na gebruik, ook niet in de loop van de dag. Verder zitten er ook wat anti-oxidanten in als vitamine E en mango extract. Ik hoop in voldoende mate om te kunnen beschermen tegen de eventuele irritatie van de vele parfumstoffen.

Wat vindt Harriet van de totale test?

Na gebruik van bovenstaande zelfbruiners zit er niet echt een bij die ik helemaal top vind. Of ze doen te weinig op mijn huid, of ze geven af.

Ik heb wel een persoonlijke favoriet, maar die zit niet bij deze drie. Het is de selftanner van Paula’s Choice, Almost The Real Thing Self-Tanning gel, (shop hier online!). Deze geeft op mijn huid een prachtige bruine kleur, ook als je niet scrubt en wel een oliehoudend doucheproduct gebruikt. Het bevat geen parfum, alcohol of andere irriterende stoffen en ruikt niet naar selftanner. Bovendien droogt het de huid niet uit, maar is nog verzorgend ook.

 

Beste shopdeal

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

6 reacties

 • Hallo allemaal,

  Graag wil ik jullie kennis laten maken met de tanGO. De tanGO is ’s werelds eerste washand om bruiningsvlekken eenvoudig mee te verwijderen.

  By Blonde is de eerste webshop in Nederland die deze washand aanbiedt. In Australië, Amerika en Engeland is dit product al een enorm succes!

  Dus, voor degenen die graag gebruik maken van zelfbruiner, spray-tanners of andere vormen van bruiningsmiddelen, dan is de tanGO zeker een musthave.

  Met vriendelijke groet,

  Nathalie,
  By Blonde.

 • Ben het met je eens wat betreft de zelfbruiner van Paula’s Choice. Zeker voor mijn gezicht heb ik graag iets milds en parfumvrij. De spray van L’oréal vond ik wel erg fijn en ik vond de parfumgeur wel meevallen. Poepiebruin werd ik er inderdaad niet van, maar wel een lekker zomers tintje en heel mooi egaal.

 • Ik heb in het verleden wel eens zelfbruiners gebruikt (zowel de wat goedkopere merken als wat duurdere) en bij mij geeft het geen mooi resultaat (vlekken en gekke bruinkleur. Bovendien kreeg ik er pukkels van in mijn gezicht, niet een erg leuke bijkomstigheid 😉 Die selftanner van Paula’s Choice klinkt wel weer erg goed, dus die ga ik onthouden, mocht ik komende winter toch een bruin kleurtje willen!

Reageren