Een lezeres mailde ons het volgende: 'Ik ben 22 jaar en heb binnen een half jaar erg zichtbaar cellulite gekregen op mijn billen, daarna achterkant van mijn bovenbenen en nu zie ik het ook op de voorkant van mijn bovenbenen en onderrug.

11:34 - 06:56
luistertijd 11:34 - leestijd 06:56

Een lezeres mailde ons het volgende:

‘Ik ben 22 jaar en heb binnen een half jaar erg zichtbaar cellulite gekregen op mijn billen, daarna achterkant van mijn bovenbenen en nu zie ik het ook op de voorkant van mijn bovenbenen en onderrug. Daarvoor was het alleen te zien als ik er erg in kneep, maar dit is nu in een razend tempo verslechterd.

Ik sport 3x per week een uur per keer, drink 8 glazen water per dag en heb mezelf op een dieet gezet van veel groente en fruit en weinig vet. Dit hou ik nu al 2 maanden vol, ik ben afgevallen, maar de cellulite zit er nog.

Ik ben echt wanhopig, want ik durf niet alleen geen korte broek meer aan, maar zelf bij spijkerbroeken zie je bij iedere stap die ik zet de vorming van de broek in een deuk die heel diep is. Ik durf alleen nog maar rokken aan. Ik ben 1,68 lang en weeg 59 kilo. Wat kan ik nu nog doen?

Ik wil u vragen of een endermologie behandeling werkelijk uitkomst bied, omdat ik 500 euro voor 10 sessies bijna niet kan missen. Verder slik ik de pil microgynon 30, is stoppen met de pil een uitkomst? Ik slik het sinds mijn 16e. Sinds ik de pil slik ben ik wel een stuk depressiever en heb veel last van eczeem, maar of dat de oorzaak van de pil is weet ik niet. Ik heb veel last van stress en geloof dat daar cellulite ook door kan komen. Maar van die cellulite krijg ik nog meer stress. Wat is een manier om stress te verminderen?

Ik ben erg ongelukkig, moet veel huilen en voel mij op straat continue bekeken en denk dat iedereen het ziet. Ik walg van mezelf als ik in de spiegel kijk. Ik ben nog maar 22 jaar, maar zie er uit als een vrouw van 60 terwijl ik altijd een mooi lichaam had. Zou u mij alstublieft kunnen vertellen wat het beste werkt om cellulite tegen te gaan? En, kan de dokter een behandeling eventueel gedeeltelijk vergoeden? Hopelijk krijg ik snel reactie.’

Naam bij de redactie bekend.

Onderzoeksarts Jetske Ultee legt in dit totaaloverzicht over het verschijnsel uit:

Hoewel cellulite in de volksmond cellulitis genoemd wordt, is cellulitis eigenlijk iets heel anders. Cellulitis is een ontsteking van de subcutis (de laag waarin zich het vetweefsel bevind), en wordt gekenmerkt door roodheid, zwelling, pijn en ook vaak koorts. Cellulitis is dus een echte medische aandoening. Hoewel cellulite heel erg vervelend is dit geen “ziekte”. Sterker nog, aangezien circa 85% van de vrouwen last heeft van cellulite, is het eigenlijk een doodnormaal verschijnsel. Maar leuk is anders!

Ondanks het feit dat het zo veel voorkomt zijn er maar een beperkt aantal medisch wetenschappelijke onderzoeken naar de oorzaak van cellulite gedaan. En doordat we eigenlijk niet goed weten waardoor het veroorzaakt wordt, blijft het lastig om het te behandelen.

Wat we wel weten is dat cellulite ontstaat door een dunnere dermis (of lederhuid), afwijkend bindweefsel in de diepere dermis, en meer lokaal vet onder de dermis. Kort samengevat puilen er klompjes vet door de slappere en dunnere bindweefsel laag van de huid (stel je een sinaasappelnetje voor). Bij mensen met cellulite zijn de klompjes vet groter en liggen de dwarse bindweefselschotjes minder regelmatig en loodrecht op de huid. Ook lijken ze vaster te zitten. Het vet wordt daardoor dus als het ware omhooggeduwd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is er voor een verminderde bloedcirculatie en afwijkende lymfe-afvoer eigenlijk geen duidelijk bewijs.

Gezien de vermoedelijke oorzaken van cellulite lijkt het het meest zinvol de bindweefsellaag die te dun is en waar de klompjes vet weefsel door heen puilen te versterken. En als je daarbij het vet zou kunnen verminderen is dat natuurlijk helemaal goed nieuws. Maar kan dat ook? Hieronder zal ik de behandeltechnieken die er zijn verder toelichten.

Sporten

Er zijn genoeg redenen om regelmatig te sporten. Hoewel je er mee kunt afvallen en je spieren kunt versterken, verdwijnt cellulite er niet automatisch mee. Met specifieke oefeningen lukt het niet om bindweefsel te versterken en lokaal vet te verbranden. (Bron: British Journal of Plastic Surgery, April 2004, pages 222-227). In die zin heeft sporten dus weinig effect op de mate van cellulite. Het is wel zo dat de cellulite, als je door het sporten gewicht en dus ook vet verliest, minder zichtbaar kan worden. Oneerbiedig gezegd worden de vetklompjes minder hard door het verslapte en beschadigde bindweefsel naar buiten gedrukt. Helaas is afvallen niet in alle gevallen effectief. In 2006 is er door Smalls een onderzoek gedaan naar de effecten van gewichtsverlies op de mate van cellulite en de uitkomsten waren tweeledig. Bij vrouwen met echt overgewicht verbeterde de cellulite, bij vrouwen zonder overgewicht kon cellulite zelfs wat verergeren.

Aangepaste voeding

Je leest tegenwoordig steeds meer over “ontgiftigen” van het lichaam door detox diëten. Ook dit zou mogelijk de mate van cellulite kunnen verbeteren. Helaas is maar zeer de vraag of er werkelijk diëten bestaan die je lichaam ook echt ontdoen van de giftige stoffen die zich door bijvoorbeeld vervuiling in ons lichaam opstapelen. Wat we zeker wel kunnen doen is door middel van het eten van antioxidanten of herstellende enzymen de schade beperking die worden veroorzaakt door vrije radicalen. Of dit cellulite kan verbetering is volkomen onduidelijk. Erg waarschijnlijk is het in ieder geval niet omdat vetstapeling en verslapt bindweefsel niet worden veroorzaakt door toxinen. (Bron: Journal of Endotoxin Research, April 2005, pages 69-84 and Journal of Biochemistry and Molecular Biology, May 2003, pages 258-264). Er bestaat geen bewijs dat diëten of voedingssupplementen die claimen de bloeddoorstroming te verbeteren, het bindweefsel te versterken en vet te verbranden ook werkelijk helpen tegen cellulite.

Huidverzorging

Uit onafhankelijke onderzoeken bleken anti-cellulite crèmes wel degelijk cellulite te kunnen verbeteren, maar de crèmes zonder actieve bestanddelen waarmee werd vergeleken ook! Het placebo effect bij onderzoeken naar dergelijke producten is heel groot. Ga er van uit dat circa 30% van de mensen als ze een “nepcreme” smeren zullen zeggen dat ze vinden dat het product de cellulite verbeterd heeft. Toch bestaan er wel degelijk ingrediënten die in het laboratorium vet kunnen verbranden en bindweefsel kunnen versterken en dus in ieder geval in theorie cellulite kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne of aminophylline. Maar wat je in een kweekbuisje of onder de microscoop waarneemt is vaak niet met het blote oog te zien. En bovendien zijn de concentraties die in onderzoek gebruikt worden vaak veel hoger dan die in cosmetische producten. En dan heb ik het er nog niet eens over of de werkzame ingrediënten wel in staat zijn om bij aanbrengen op de huid in de goede huidlaag te komen. Gebruik van lokaal vitamine A zuur lijkt nog het meeste zin te hebben bij de behandeling van cellulite. Van vitamine A zuur, dat helaas alleen op recept verkrijgbaar is, weten we dat het bindweefsel kan versterken. Of het zichtbaar cellulite kan verbeteren is echter de vraag.

Liposuctie

Van liposuctie wordt vaak gedacht dat het de methode is om definitief korte metten te maken met cellulite. Helaas is dat een misverstand. Liposuctie is een perfecte behandeling om overmatig vet weg te halen en het lichaam te re-shapen, maar het is geen ideale techniek om cellulite aan te pakken. Vooral omdat liposuctie niet veel doet aan verslapt bindweefsel. Het is zelfs zo dat bij sommige patiënten de cellulite er na behandeling erger op wordt. Dit kan doordat door het volumeverlies de huid slapper wordt en de ophopingen overgebleven vet zichtbaarder worden. Overigens lijkt het er wel op dat met de wat nieuwere liposuctietechnieken, waarbij er gewerkt wordt met laser, er ook meer bindweefsel verstrakking verkregen wordt. (Bron: Donifrio LM. Liposuction of the thighs. In: Hanke CW, Sattler G, eds. Liposuction. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders, 2005: 93–104

Mesotherapie

Hoewel mesotherapie veelvuldig wordt toegepast is er geen bewijs dat mesotherapie helpt tegen cellulite. Hoewel er stoffen bestaan die indien ze in de huid geïnjecteerd worden vet kunnen verminderen, zijn dit ook stoffen die mogelijk risico’s voor de gezondheid kunnen opleveren. Het blijft nog even goed uitkijken dus! (Bron: Rotunda AM, Avram MM, Avram AS. Cellulite: is there a role for injectables? J Cosmet Laser Ther 2005:7: 147–154.)

Radiofrequentie behandelingen

Gelukkig zijn er ook hoopgevende technieken bij de aanpak van cellulite. Een van de meest zinvolle technieken om cellulite te behandelen is het gebruik van radiofrequentie apparatuur. Uit onderzoek is echt gebleken dat hierdoor vetcellen kleiner kunnen worden en het bindweefsel zich kan verstevigen. Het succes is wel zeer afhankelijk van de gebruikte apparatuur en techniek. In eigenlijk alle onderzoeken naar RF is er sprake van omvangreductie met versteviging van de huid. Cellulite verdwijnt niet, maar er is een verbetering te verwachten. Maar let wel, radiofrequentie behandelingen kosten veel geld en is het resultaat slecht te voorspellen. (Bron: van der Lugt C, Romero C, Ancona D, Al-Zarouni M, Perera J, Trelles MA. Amulticenter study of cellulite treatment with a variable emission radio frequency system. Dermatol Ther. 2009 Jan-Feb;22(1):74-84.)

Endermologie

Naar het gebruik van endermologie is nog niet veel onderzoek gedaan. Volgens onderzoek berust het (tijdelijke) effect op tijdelijke verdikking van de huid door vocht ten gevolge van manipulatie, en op afvoer van vocht uit het weefsel onder de huid. Twee gerandomiseerde studies toonden aan dat endermologie nauwelijks effectief is bij de behandeling van cellulite. Het effect houdt niet aan. Vermoedelijk is dat ook wat er gebeurt bij anticellulite massages met behulp van rollers en andere attributen. Onafhankelijke onderzoeken hebben niet kunnen aantonen dat er werkelijk een verandering in het vet of bindweefsel was. (Bron: Güleç AT. Treatment of cellulite with LPG endermologie. Int J Dermatol. 2009Mar;48(3):265-70.)

Al met al, geen conclusies waar je echt vrolijk van wordt. Eigenlijk is er dus, ondanks al het aanbod, nauwelijks bewijs dat we werkelijk iets kunnen doen tegen cellulite. En dat hadden we natuurlijk eigenlijk al kunnen weten. Want zou er iets tegen cellulite bestaan wat echt zou werken, dan zouden er nu niet nog zo verschrikkelijk veel vrouwen met dit probleem rond lopen. In dat geval zou het aanbod van verschillende producten en behandelingen ook niet zo verschrikkelijk groot zijn. Vooralsnog lijkt het het meest verstandig te accepteren dat cellulite er nou eenmaal bij hoort als je vrouw bent. Toch blijft het maar oneerlijk dat mannen er geen last van hebben…

Lees hieronder meer Q & A’s met onze expert Jetske Ultee. Heb jij ook een vraag aan haar? Stel hem via het contactformulier ovv Jetske.

Lees ook