Een frisbloemige zomergeur

03:54 - 02:20
luistertijd 03:54 - leestijd 02:20

Guerlain Aqua Allegoria Jasminora parfum

Aqua Allegoria van Guerlain is een serie geuren, waarin enkelvoudige, natuurlijke ingrediënten centraal staat als thema. “Geïnspireerd door natuur, gecreëerd door Guerlain” – is hun motto. Elk jaar komt er een nieuwe gelimiteerde geur uit. De meeste geuren uit de serie blijven slechts in het geheugen van de liefhebber bewaard, alleen de meest populaire thema’s zie ik langer op de spreekwoordelijke toonbank blijven staan.

Het geurthema van dit jaar is jasmijn, en de geur heet Jasminora. Het is gemaakt door de “geadopteerde neus” van de Guerlain familie, Thierry Wasser. Hij heeft gekozen voor jasmijn uit Calabrië – een regio in Zuid-Italië. Binnen de parfumwereld is Calabrië bekend als de grootste leverancier van Bergamotolie. Het is één van de weinige plekken op Aarde waar bergamotstruiken ongebreideld kunnen groeien en vruchten geven, waarvan ook weer een olie van hoge kwaliteit gewonnen kan worden. En eigenlijk is het de bergamot waarvoor  Thierry Wasser naar Calabrië is afgereisd. De teler is tevens een oude vriend van de parfumeur.

Hij nodigde “de neus” uit om de jasmijnabsolue te proberen uit de lokale telt. De parfumeur was verrast door de frisgroene en bloemige aspecten. Het was lichter, dan de jasmijn uit Egypte of India en minder fruitig, dan de jasmijn uit Grasse. Volgens Thierry Wasser balanceert de geur van jasmijn tussen sensualiteit en onschuld. De lichtere frissere variant uit Calabrië was precies goed voor de Aqua Allegoria serie, die voor een jonger publiek bedoeld is. En zo was het idee van Jasminora geboren.

Jasminora omhult me met een koele frisse wolk, waarin ik meteen bergamot kan herkennen. Het is een frisse citrusnoot met fruitige en bloemige nuancen, die elke liefhebber van Earl Grey thee goed kent. Het is geen verrassing dat juist bergamot, waar om Calabrië bekend staat, is gekozen om jasmijn uit dezelfde streek te vergezellen. In Jasminora is de bergamot wat knapperiger, scherper en bijna citroenachtig gemaakt door toevoeging van galbanum (een aromatische hars met een scherpe groene geur). Voor mij persoonlijk zorgt galbanum ook voor een teug van met dauw bedekt gras en een groene appelschil.

Als het verfrissende wolkje verdwijnt, onthult het de bloemen die het hart van de geur vormen. Een trio van jasmijn, lelietjes-van-dalen  en fresia. Jasmijn is hier heel licht en luchtig – alsof er een jasmijnstruik in de verte staat, die zijn geur op vlagen van een licht briesje laat verspreiden. Een timide lichtbloemige noot van lelietje-van-dalen in combinatie met iets zoete accenten van fresia ondersteunen het luchtige frisbloemige karakter van de geur. Later wordt de jasmijn iets warmer en zoeter – soms lijkt het alsof ik er kamperfoelie doorheen ruik.

De geur blijft enkele uren aanwezig. Op mijn kleding is het warmer en zoeter en op mijn huid is het wat koeler en zachter. Het is verrassend hoe ik de geur na een paar uur nog op mijn huid kan waarnemen. Het ruikt als de huid na een dagje strand – de geur van de huid zelf waarin de warmte van de zon, de koelheid van het water, de frisheid van een briesje en de bloemengeur uit de omgeving zijn opgeslagen.

Hoewel ik het niet altijd mee eens ben met de indeling in dames- en herengeuren, vind ik dat Jasminora op de dameshuid beter tot zijn recht komt. Vooral bij jongere meiden, waar het de nodige balans tussen sensualiteit en onschuld kan vinden. Het is een mooie lichte frisbloemige zomergeur, die met een frisse ochtendwandeling door de bloementuin begint om je vervolgens mee te nemen naar een dagje strand.

Lees ook