Afgelopen week zag ik een cliënte die ik al geruime tijd behandel met oppervlakkige peelings.

03:31 - 02:06
luistertijd 03:31 - leestijd 02:06

Afgelopen week zag ik een cliënte die ik al geruime tijd behandel met oppervlakkige peelings. Zij komt nu eenmaal per kwartaal om het resultaat optimaal te behouden.

Ze vertelde mij dat haar zelfvertrouwen weer helemaal terug is nu haar huid zo is opgeknapt. Voor mij is dat super om te horen en fantastisch om te zien. Een mooi en leuk moment. Daar doe ik het voor!

Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam deze mevrouw bij mij op consult met de vraag of haar huid opgefrist kon worden. ‘Mijn huid is dof en oog vermoeid,’ zei ze. Na een periode van veel stress zag zij dat de conditie van haar huid achteruit ging. Ook de opgebouwde schade van de zon hielp niet mee. De huid zag er grauw uit, was droog en fijne lijntjes waren zichtbaar.

Een grauwe, vale huid kan een gevolg zijn van stress. Ook factoren als UV-straling, roken en hormonale veranderingen hebben invloed op de conditie van de huid en hoe de huid eruit ziet.

Oppervlakkige peeling

De huid verliest in de loop van het leven het vermogen dode of beschadigde huidcellen kwijt te raken en deze te vervangen door gezonde nieuwe huidcellen. Door het opstapelen van dode huidcellen gaat de huid er doffer en grauw uitzien.

Door middel van een oppervlakkige peeling kan op een zeer veilige en gecontroleerde manier de laag met de beschadigde huidcellen verwijderd worden. Hierdoor zal de huid weer gladder worden en een frissere uitstraling krijgen.

Een van de meest gebruikte oppervlakkige peeling is die met glycolzuur. Glycolzuur heeft een positieve invloed op huidveroudering. De aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd (wel bij de hogere concentraties vanaf 15-20%). Ook kunnen pigmentvlekken verminderen en kan de conditie van de huid verbeteren; de huid zal beter vocht vast houden.

Een glycolzuurpeeling staat ook wel bekend als een ‘lunch-time’ peeling. Een behandeling duurt ongeveer 20 minuten en meestal wordt de huid wat licht rood. Deze peeling kan prima tussen de dagelijkse bedrijven door gedaan worden. Is de sterkte van de peeling 30% of hoger, dan zal de peeling bij voorkeur door een huidtherapeut uitgevoerd moeten worden.

Een andere veel voorkomende oppervlakkige peeling is de salicylzuurpeeling. Dit is een wat mildere peeling en hierdoor beter geschikt voor de gevoeligere huid. Salicylzuur is vet oplosbaar en kan hierdoor dieper de poriën indringen. Deze peeling kan heel goed gebruikt worden bij de behandeling van acne.

Wat je thuis kan doen:

Mijn advies is om thuis (indien je huid niet te gevoelig is) bij je eigen huidverzorging gebruik te maken van een exfoliant met glycolzuur (AHA) of salicylzuur (BHA). Een exfoliant is een vloeistof of gel die na het reinigen van de huid aangebracht kan worden.

Een exfoliant lost als het ware de dode huidcellen op en helpt onder andere de huid beter vocht vast te houden.

Door het gebruik van een exfoliant zullen ook de talgklieren minder snel verstoppen en krijgen puistjes en mee-eters minder kans. Omdat de dode huidcellen verwijderd worden zal bij het gebruik van een exfoliant de huid gevoeliger worden voor zonlicht. Het is dan ook extra belangrijk de huid goed te beschermen tegen UV straling.

Annelijn

Lees ook