Fris bloemig en fruitig

04:44 - 02:50
luistertijd 04:44 - leestijd 02:50

Bond No 9 Madison Square Park

Wat is een leuke manier om een mooie zomerse dag door te brengen? In het park natuurlijk, vooral als het Madison Square Park in New York is! ‘t Is een beetje ver van huis, gelukkig biedt parfummerk Bond no.9  vanaf nu een virtuele geurtoer aan.

Als je bij de naam Bond meteen aan de knappe agent  007 denkt, dan heb je het mis. Bond no. 9 is een adres in New York van de gelijknamige hippe parfumbrand. Vanaf 2003 produceert dit merk geuren die gelinkt zijn aan allerlei New Yorkse wijken. Men probeert de geur van de buurt te vangen in een flesje. Zo kun je als geurliefhebber de stad nauwkeurig bestuderen zonder, dat je er ooit geweest bent.

De route naar Madison Square Park begint met een opvallend doosje in “acid colors” fuchsiapink en limoengroen. Net een cadeaudoosje. Daarin zit een stervormige flacon, wat een visitekaartje voor alle geuren van Bond is. In dezelfde neonkleuren. Misschien een beetje kitscherig en luidruchtig, maar wel leuk – het is vrolijk, duidelijk aanwezig en hip. En bij het flesje van 100 ml is er ook een cadeautje – een neongroen armbandje van kralen met een rozenbloem erop. Het roosje kan ook los worden gekoppeld en als een broche gedragen.

En nu de geur… Hij werd gecreëerd door de IFF (International Flavors and Fragrances) parfumeur Laurent Le Guernec die al voor meerdere parfums van Bond no. 9 tekende. De lijst van gebruikte ingrediënten is wel grappig: druifhyacint (muscari), blauwe bosbes, parelgras (een bloeiend siergras, te vinden op de prairies van Noord-Amerika), Red leaf rose (een wild bergroosje), Red Hunter tulp, teakhout en vetiver.

Ik heb de indruk dat de meeste van deze geuren in het hoofd van de parfumeur zijn geboren en verder in het laboratorium tot leven zijn gekomen. Het is fascinerend hoe je met moderne technologieën verschillende geuren en nuances kan creëren die zich anders niet in het flesje laten vangen. Bij sommigen heb ik ook geen beeld hoe ze ruiken.

En zo ontstaat er iets fascinerends. Als een geur in je geheugenbank ontbreekt dan blijven je hersenen naar associaties zoeken die het dichtst bij komen, waardoor interessante beelden en woorden omhoog komen en bijzondere illusies gecreëerd worden. Dit overkomt me ook met Madison Square Park. Ik ruik heel iets anders, dan mij wordt aangereikt door de geurlijst.

De geur opent zich met een illusie van de groene perzik –  heel fris en sappig en zachtgroen gekleurd. In het begin een beetje scherp en wrang, begint het al snel op mijn huid te rijpen tot het goud van kleur en zoet van smaak wordt. Daarnaast ruik ik de geur van blaadjes in de verschillende groene nuancen. Soms vang ik een vleugje sappig vruchtvlees van de groene appel. Al die beelden zijn resultaat van de speelsheid van hyacintnoot.

In het bloemige hart van deze geur ruik ik veel roos – ze is een beetje timide en transparant, zoals je van een wildroosje kan verwachten, maar ze is ook rijk aan bloemige en fruitige accenten. Daarnaast lijkt het alsof ik ook nog andere bloemenblaadjes ruik, waar ik nu even geen naam voor kan bedenken. Ergens in de verte ruik ik een beetje kruidenthee. Vetiver en teakhout kan ik niet duidelijk waarnemen – ze hebben hier een ondersteunende functie. Pas als de geur zich verder ontwikkeld, kan ik iets van de ziltige noot van vetiver herkennen, die ook iets weg heeft van plantenwortels.

Ik vind het een frisgroene bloemige geur met fruitige accenten. Het is wel eens een “spring in the bottle” genoemd, maar in wezen is het net zo goed voorjaar – als zomergeur. Niet voor de hete tropische dagen, maar wel voor de zomer zoals wij die in Nederland kennen.

Wat ik leuk vind aan deze geur is dat het inderdaad een indruk van een wandeling in het park geeft. Verschillende kleuren groen van boomblaadjes, verschillende bloemen die je onderweg ziet en waarvan je niet altijd de naam kent. Een rozentuintje, een appeltje (of een perzik), die je onderweg op een bankje eet en ook een kopje kruidenthee op het terras aan het einde van de wandeling. Mijn virtuele wandeling is daarbij net echt geworden. Ik ben wel benieuwd wat voor beelden en associaties deze geur bij jou teweeg kan brengen.

Lees ook