Dinsdag 21 juni was Debby van der Himst voor Beautyjournaal aanwezig bij een interessante presentatie van Dove.

04:13 - 02:31
luistertijd 04:13 - leestijd 02:31

Dinsdag 21 juni was Debby van der Himst voor Beautyjournaal aanwezig bij een interessante presentatie van Dove. Internationaal haarexpert Katya Ivanova (werkzaam bij Research & Development Unilever) was in Nederland om te vertellen over de nieuwe haarlijn van Dove en de wetenschap die erachter schuil gaat. Dove komt namelijk met de Nourishing Oil Care lijn voor droog haar.

De wetenschap van droog haar

Droog haar is een syndroom en heeft te maken met een te kort aan lipiden in het haar. Dit wordt bepaald door je genen, je kunt namelijk je hele leven lang al droog haar hebben maar dit pas op latere leeftijd (na de pubertijd) merken. Daarnaast is het zo dat het lipidenniveau van vrouwenhaar radicaal kan veranderen in een leven. Hoe ouder je wordt, hoe droger je haar, omdat de lipiden afbreken en de productie afneemt. Hormonen spelen hier een belangrijke rol bij, want het is gebleken dat vrouwen die tijdens de menopauze hormoontherapie volgenden minder droog haar hadden dan vrouwen die dat niet deden.

Vocht heeft eigenlijk weinig te maken met of je haar droog is of niet. Het vochtniveau in je haar wordt bepaald door de atmosferische omstandigheden. Er is namelijk geen directe relatie tussen watercontent en ‘moisture feel’ (of het haar zacht en gehydrateerd voelt).

Het is namelijk gebleken dat haar wat beschadigd is (2x gebleekt) meer vocht bevat dan ‘virgin haar’ (onbehandeld haar).

Dit is natuurlijk een enorme doorbraak omdat altijd gedacht werd dat droog haar vochtarm haar is. Dat vetten een belangrijke rol spelen bij de haarstructuur was ook al te lezen in dit artikel van BeautyJournaal.  

Haarstructuur

Stel je een bakstenen huis voor. Om dit huis te bouwen heb je bakstenen, cement en een laagje pleisterwerk nodig. Dit is precies zoals het haar is opgebouwd. De bakstenen zijn de keratine van het haar. Het cement en het pleisterwerk zijn de lipiden van het haar. Water is overal aanwezig. Interessant is dat de lipiden aan de buitenkant van het haar anders zijn dan de lipiden aan de binnenkant van het haar.

Natuurlijke olie

Dove heeft speciale producten gecreëerd die de natuurlijke vetten weer moeten aanvullen en ervoor voor zorgen dat vocht minder snel verdwijnt. Dove maakt gebruik van een speciale mix van kokosolie en amandelolie om dit te realiseren.

Kokosolie bevat een extreem hoog niveau aan MCFA (Medium Chain Fattey Acids) en amandelolie is rijk aan omega 9. Nu is het zo dat kokosolie de enige natuurlijke olie is die opgenomen kan worden door het haar. Maar de mix van kokosolie en amandelolie is gemixt met een speciale lichtgewicht minerale olie die ervoor zorgt dat de belangrijkste delen van de amandelolie opgenomen kunnen worden in het haar. Daarnaast zorgt deze speciale mix ervoor dat er geen vettige residu achterblijft, omdat de moleculaire brug zo klein is dat deze naarmate het haar droogt verdwijnt. Dat olie goed is voor het haar was ook te zien in dit filmpje op BeautyJournaal waarin kapper Piet-Jan Duivenvoorden het haar behandeld met olie alvorens te stijlen.

De producten

De nieuwe Dove Nourishing Oil Care-lijn bestaat uit een shampoo, een reguliere conditioner, een intensieve conditioner en een voedend masker. De intensieve conditioner is een bi-phase product. Dit houdt in dat het product uit twee verschillende delen bestaat, een goud deel en een wit deel. Dit zie je ook als je de conditioner uit de tube knijpt. Het gouden deel bestaat uit de gewichtsloze oliën en het witte deel sluit de haarschubben af om voeding te behouden en pluis te voorkomen. Deze intensieve conditioner voedt 3x meer dan de reguliere conditioner. Het masker is een nog intensievere behandeling die je een keer per week zou moeten uitvoeren. De shampoo (€3.79), de conditioner (€3.79), de dagelijkse intensieve conditioner (€4.99) en het voedende masker (€6.99) zijn vanaf nu te koop in de winkels.

Lees ook