shop DiorShow smudge en waterproof mascara DiorShow wordt geroemd als een van de beste mascara’s ter wereld. Het is absoluut smudge- en waterproof en heeft een superborstel. Bekijken Wetenschappers zijn op zoek naar nieuwe haarkleuringstechnieken waarbij nanotechnologie wordt ingezet. De nanodeeltjes bevatten dan kleurstoffen en stoffen die genen stimuleren om melanine aan te maken, waardoor […]

02:41 - 01:36
luistertijd 02:41 - leestijd 01:36

Wetenschappers zijn op zoek naar nieuwe haarkleuringstechnieken waarbij nanotechnologie wordt ingezet. De nanodeeltjes bevatten dan kleurstoffen en stoffen die genen stimuleren om melanine aan te maken, waardoor op twee niveaus het haarkleuringsproces tot stand komt. Dit blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in the American Chemical Society Journal,aldus Cosmetics Design.com. Volgens de wetenschappers Robert Christie en Olivier Morel vertegenwoordigt de markt voor  haarkleuringsmiddelen op dit moment al een miljardenindustrie- en dat biedt perspectieven voor nieuwe uitvindingen die het kleuren nog mooier en makkelijker maken.  

De groei van deze industrie wordt vooral gestimuleerd door de vergrijzende samenleving. We worden grijs (!) en we hebben daar geen zin in – daar komt het op neer. Met de nieuwe haarkleuringstechnieken op basis van nanotechnologie wordt het mogelijk om kleurstoffen nog eenvoudiger op te nemen. De minuscuul kleine deeltjes dringen makkelijker in de haarschacht en geven een langduriger kleuringsresultaat.

Nano in de strijd tegen grijs haar

“Het gebruik van nanotechnologie zal de komende jaren explosief groeien en zal zeker in de smaak vallen bij haarkleuringsonderzoekers. Het is een manier om potentiële milieu- en toxicologische problemen aan te pakken. Er kan namelijk gebruik gemaakt worden van eenvoudig manipuleerbare stoffen die heldere kleuren geven, zonder dat daar nog zware kleurmaterialen aan te pas komen,’zo wordt in het onderzoek gesteld. De wetenschappers ontwikkelen ook stoffen die genen stimuleren die verantwoordelijk zijn voor de pigmentaanmaak in het haar. Hierdoor kan de natuurlijke kleur behouden worden van het haar (denk aan het tegengaan van grijs haar) of een natuurlijke kleur bewerkstelligd worden als je van blond naar bruin wilt gaan.

Huidige haarverfmethoden zijn ouderwets

Ook dit wordt gesteld in het onderzoek. De huidige kleuringstechnieken zijn al 150 jaar (!) oud. Er wordt gebruik gemaakt van een stof die p-phenylenediamine (PPD) wordt genoemd: het heeft de eigenschap donkere tinten te creëren bij blootstelling aan de lucht. Onderzoekers maken zich zorgen over de veiligheid van PPD en andere haarkleuringsingrediënten. Door de vraag naar nieuwe technieken kan meteen het veiligheidsaspect opnieuw onder de loep genomen worden.

Deze studie is gebaseerd op een analyse van bijna 500 artikelen en patenten over en op haarverftechnieken en ontwikkelingen die gericht zijn op innovaties waarbij kleurbehoud, natuurlijk ogende haarverfkleuringen en gentherapie om grijs haar tegen te gaan centraal staan.

De totale studie kan hier gelezen worden.

Note van BeautyJournaal: de gezondheidsaspecten van nanotechnologie voor de mens worden in dit artikel niet besproken.

Lees ook