Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

05:52 - 03:31
luistertijd 05:52 - leestijd 03:31

Getest Decubal Body olie, lotion en gezichtsreiniger

“ Nooit meer een droge huid” is de slogan van Decubal.

Aan de rij van parfumloze merken zoals Neutral, Dermolin en Sebamed is nu het merk Decubal (marktleider huidverzorging in Denemarken) toegevoegd. Althans, het is al sinds eind 2009 in ons land bij een enkele drogist en apotheek te koop, maar het was mij nog niet eerder opgevallen. Meestal stond het wat verscholen en verstoft in een achteraf hoekje op een plank, viel me recentelijk nog op. Scandinavische dermatologen staan aan de basis van de ontwikkeling van deze producten, aldaar uitvoerig getest in een universitair ziekenhuis. Het merkt bestaat al 35 jaar.

Hoe werkt Decubal? De huidverzorgingsproducten bevatten huideigen lipiden die de tekorten in je huid aanvullen en er tegelijkertijd voor zorgen dat de huid deze lipiden weer zelf aanmaakt. Zo versterkt Decubal de huidbarrière. Omdat parfum een van de grootste veroorzaker van allergische reacties kan zijn, zijn Decubal producten parfumvrij. Decubal bevat verder alleen ingrediënten die geen irriterende werking hebben, de producten zijn daar speciaal op getest.

De website decubal.nl is heel duidelijk en informatief. Per product kun je een pdf openen waarop de ingrediëntenlijst vermeld staat met een uitleg waar het ingrediënt voor dient. Echt uitstekend! Je kunt er ook op vinden waar Decubal te koop is (online en winkel).  De verpakkingen zijn heel basic rood met wit, van kunststof.

Harriet testte de volgende producten:

Decubal Body Olie (200ml voor € 14,95 )

De olie is bedoeld als verzachtende en kalmerende olie voor de zeer droge huid. Ideaal voor na het ontharen van de benen of om je huid glans te geven. De olie zit in een sprayfles wat makkelijk werkt; de fles wordt minder snel vettig en je kunt precies doseren. De ingrediëntenlijst is heel kort: paraffine olie, jojobaolie, kamille en vitamine E. Parfumvrij, ook geen etherische (geur)oliën die kunnen irriteren. Puur en simpel. Een grappig detail: een geurloze olie vind niet iedereen fijn, dus voor diegenen die er geur aan willen geven zit er een sachet grapefruitolie bij, die je in de fles kunt gieten. Wat een vondst!

Na even sprayen trekt de olie snel in. De ‘scheenbeentest’ doorstaat hij glansrijk: aan het einde van de dag (12 uur later) nog steeds geen droogte te bekennen!

Het enige nadeel dat ik kan ontdekken is de verpakking, die is wel heel erg simpel. Het etiket is niet gedrukt met inkt, maar erop geplakt, met als gevolg dat fles met het een half losgelaten etiket uit de verpakking komt. Erg goedkoop en gewoon lelijk. Dat is absoluut nog een verbeterpunt; het oog wil ook wat!

Decubal Gezichtsreiniger ( 150 ml voor € 9,99)

De vorm waarin dit product uit de fles komt heb ik nog niet eerder van een reiniger meegemaakt: schuim! Het is een soort pompflesje waar de reiniger vloeibaar inzit. Als je op de bovenkant drukt, komt het product eruit als een romig schuim. Je hoeft er geen water bij te doen, 3 a 4 pompjes kun je fijn over je gezicht masseren.

“ Hydraterende en reinigende foam, parfumvrij” vermeldt de verpakking. Ook hier een korte ingrediëntenlijst. “Allantoine werkt als een peeling, Kamille en Glycerine verzachtend en hydraterend”. Daarnaast zit er ook nog niacinamide in, veel gebruikt in huidcrèmes. Er zit zelfs meer glycerine in dan water! De reinigingsingrediënten zijn kokosderivaten, geen sulfaten.

Het product werkt erg fijn en spoelt snel af met water. Het laat absoluut geen laagje achter, mijn huid voelt volkomen clean aan (zonder trekkerig te worden). Helaas blijft mijn mascara gewoon zitten (waterafstotend), daar moet ik nog met een oogmake-up reiniger overheen. De verpakking vermeldt ook niet dat het oogmake-up kan verwijderen, dus dat kan ik niet als minpunt aangeven.

Door het foam-effect gaat de fles lang mee, dus het is een goed product voor een uitstekende prijs. Het reinigt zonder enige irritatie en is geschikt voor alle huidtypen. Qua verpakking is deze fles wél goed: het pompsysteem is een vondst en het etiket is erop gedrukt. Het blijft een simpel ontwerp, maar hier pakt dat goed

Decubal Bodylotion ( 200 ml voor € 6,99)

Een lotion zou ik het niet noemen, dit is echt een milk. Als je last hebt van een droge huid maar een olie te glibberig vind, is dit een uitstekende vervanger. “ Hydraterend, verzachtend en voedend, voor de droge en gevoelige huid. Bevat 16% lipiden”. Ook weer parfumvrij. Naast de actieve ingrediënten als glycerine (85%), lanoline, sheabutter en niacinamide zit er enkel nog een conserveermiddel in, een ph-aanpasser en emulgator. Geen toeters en bellen dus.

Het product smeert goed uit, het duurt een ongeveer een minuut voor het ingetrokken is. Dat betekent enkel dat er ruim vetstoffen inzitten en minder water. Erg waterige bodylotions drogen je huid alleen maar meer uit, omdat het water op je huid verdampt en zo vocht onttrekt. Parfumvrij vind ik fijn, ik wil graag zelf bepalen waar ik naar ruik en bovendien ik hoef niet per se naar een bloemenstal te geuren als ik in bed stap.

Minpunt: ook hier is het etiket al losgelaten als ik de fles uit de kartonnen verpakking haal. Slordig! Het uiterlijk van de lotion kan dus beter, verder is het een effectieve, fijne en voordelige bodymilk.

Samenvattend kan ik zeggen dat ik de producten uitstekend vind en goed betaalbaar, maar die verpakking blijft een doorn in het oog.

Lees ook