shop Pascaud Cleanser – de lekkerste ooit Pascaud Cleanser – de lekkerste ooit. Op basis van aloë vera, goed reinigend in 1 keer, zonder te irriteren of uit te drogen. Favoriet bij vrouwen. Bekijken Het Algemeen Dagblad berichtte gisteren juichend over LaViv, een nieuw ‘wondermiddel’ tegen rimpels. We gingen op onderzoek uit… Het Amerikaanse overheidsorgaan […]

03:45 - 02:15
luistertijd 03:45 - leestijd 02:15

Het Algemeen Dagblad berichtte gisteren juichend over LaViv, een nieuw ‘wondermiddel’ tegen rimpels. We gingen op onderzoek uit…

Het Amerikaanse overheidsorgaan FDA (Food and Drug Administration) keurde de cosmetische procedure LaViv goed, zo berichtte de krant. De werkstofnaam is Azfibrocel-T en het wordt door Fibrocell Science, Inc. in Amerika in de markt gezet.

LaViv is een injectable die door gebruik te maken van je eigen huidcellen de collageenaanmaak een flinke boost zou geven. LaViv zou daardoor rimpels verminderen maar daarnaast ook voor tal van andere behandelingen gebruikt kunnen worden, zoals de behandeling van littekens van  acne en brandwonden. LaViv zou de huid opnieuw textuur kunnen geven, de poriën laten krimpen en het decolleté en de rug van de handen verjongen. Het zou niet geschikt zijn om je wangen op te vullen of grotere lippen te creëren.

Op zich klopt deze berichtgeving. Echter – het gaat nog maanden duren voor het middel beschikbaar is voor Amerikaanse consumenten. Wanneer LaViv ook in Nederland op de markt komt is nog niet bekend – waarschijnlijk in de loop van volgend jaar. En voorlopig is LaViv alleen goedgekeurd om lachrimpels te bestrijden, zo bericht de website Kliniekoverzicht.nl over ditzelfde onderwerp.

LaViv is desalniettemin een revolutionair middel te noemen, zo gaat Kliniekoverzicht.nl verder. De gepatenteerde technologie van LaViv is een geavanceerd proces dat honderden miljoenen fibroblasten uit de eigen huidcellen kweekt, die aan LaViv toevoegt en vervolgens weer injecteert om zo de rimpels te bestrijden. Voor wie het nog niet weet: fibroblasten zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Naarmate we ouder worden hebben we steeds minder fibroblasten en dus ook steeds minder collageen. En zo ontstaan dus rimpels.

De mensen van LaViv nemen fibroblastmonsters achter het oor van te behandelen cliënt af en sturen die op naar het LaViv lab, waar in 90 dagen miljoenen fibroblasten gekweekt worden. Die worden ingevroren en op voorraad gehouden. In totaal heb je drie behandelingen met LaViv nodig, met een tussenpose van zo’n zes weken. Per keer worden tientallen miljoenen fibroblasten ingespoten. Om de zes maanden heb je een onderhoudsbehandeling nodig. Reslutaat is niet direct zichtbaar, het duurt zo’n drie maanden voor de rimpels weg zijn en het effect houdt zo’n zes maanden aan. Er wordt nog onderzoek gedaan naar een manier om het effect langer vast te houden. Bijwerkingen zijn blauwe plekken, ontstekingen, knobbeltjes en pukkeltjes. Ze verdwijnen binnen een week na de behandeling.

Natuurlijk hebben we ook gevraagd wat onze plastisch chirurg Frank Niessen van deze nieuwe ontwikkeling vindt. Hier is zijn reactie: ‘Over LaViv, ook wel Azfibrocel-T genoemd is nog geen artikel te vinden op Pubmed. Hier staan alle artikelen uit vooraanstaande wetenschappelijke bladen in. Alleen wat productinformatie is er te vinden op internet. Het gaat om fibroblasten die gekweekt worden uit huid dat genomen is van achter het oor.

Nu wordt er verondersteld dat deze fibroblasten die achter het oor eigenlijk niet veel deden, ingespoten op een andere plaats bindweefsel (collageen) gaan maken. Hoeveel is dat en is dat dan ook zichtbaar, dat is de vraag. En waarom wordt dat niet weer meteen afgebroken en is effect van zeer korte duur? Of misschien wordt er wel veel te veel collageen gemaakt? Bij mij rijzen er te veel vragen waar ik geen antwoord op kan vinden. Vooralsnog bekijk ik ook deze ontwikkeling met interesse en de nodige scepsis.’

Lees ook