Dermatologie Gezicht Lichaam en zon Pigmentvlekken

Dagboek van Annelijn: wat doe ik aan mijn pigmentvlekken?

‘ Ik zie er veel beter uit met een kleurtje’ en ‘die warmte op mijn huid voelt zo heerlijk! ’. Dit zijn opmerkingen die ik regelmatig hoor en beschrijven indirect enkele korte termijn effecten van de zon. Tijd voor wat extra aandacht! Wat veel mensen niet weten is wat er allemaal op langer termijn gebeurd en dat klinkt veel minder positief.

Pigmentvlekken komen met de tijd als paddenstoelen tevoorschijn, ook huidverslapping, rimpels en een grauwe huid zijn het gevolg. Gelukkig is daar wat aan te doen! Dat wil overigens niet zeggen dat we nu met z’n allen volop de zon in moeten gaan, want ook het aantal gevallen van huidkanker neemt toe.

Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm je huid altijd tegen UV straling, gebruik dagelijks (ook in de winter) een crème met SPF 15 en bij mooi weer SPF 30. Probeer daarnaast, vooral tussen 11.00 en 15.00uur, zoveel mogelijk uit de zon te blijven want op dat moment van de dag zijn de UV stralen het sterkst.

Hieronder is een VISIA foto te zien van een van mijn cliënten waarop de UV schade duidelijk zichtbaar is. Voor alle duidelijkheid: linksboven zie je nog een deel van het oog met de wal, linksonder een mondhoek. Zowel aan de oppervlakte met de pigmentvlekken (zie eerste foto) als de schade dieper in de huid (zie tweede foto).

Pigmentvlekken, wat is er aan te doen?

Het is erg belangrijk om te weten om welk soort pigment het gaat. Daarnaast is het resultaat van behandelingen ook afhankelijk van de diepte van het pigment in de huid.

Is het alleen door UV straling ontstaan? Of door UV straling in combinatie met bijvoorbeeld parfum op de huid of door een combinatie met hormonen? Pigmentatie kan ook ontstaan na een wondje of acne. Zo kan een pigmentvlek in zijn geheel verwijderd worden maar in sommige gevallen door behandeling alleen lichter worden.

Oppervlakkige peeling

Door middel van een oppervlakkige chemische peeling met glycolzuur kan oppervlakkige pigmentatie verminderen daarnaast zal de huid weer een frissere teint krijgen.

Laser en IPL

Pigmentvlekjes kunnen goed behandeld worden met specifieke lasers of IPL-apparatuur. De pigmenten absorberen de energie van het (laser-)licht waardoor deze als het ware kapot gemaakt worden. Bij behandeling met laser komen er korstjes op de huid, bij IPL is dat meestal niet het geval wel zal de pigmentatie tijdelijk wat donkerder kleuren.

De meeste mensen ervaren de behandeling als gevoelig, het geeft in een fractie van een seconde een gevoel van warmte en prikkeling. Daarna kan de huid een beetje branderig en warm aanvoelen, maar dat gevoel verdwijnt meestal snel. Behandeling is niet geschikt voor een donker huidtype.

Hydrochinon crème

De werking van hydrochinon berust op de onderdrukking van de productie van pigment. De gehyperpigmenteerde huid bleekt wat sneller dan de normale huid. Bijna nooit verdwijnt de pigmentatie volledig. Na enkele weken kan enig resultaat zichtbaar worden, maar meestal wordt pas na 1–4 maanden een duidelijker effect bereikt. Over het algemeen blijft de vermindering na het stoppen met de crème 2–6 maanden bestaan. Hydrochinon crème is alleen op recept van een arts te verkrijgen.

Deze keer heb ik de pigmentatie uitgelicht. De volgende keer zal ik meer vertellen over de andere gevolgen van UV Straling.

Groeten van  Annelijn 

 

 

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

3 reacties

 • Hello,
  I am Kelsang and i m suffering from hyperpigmentation on my both cheeks and every now n then i have pimple on my face. i have heard a lot about Fractional laser CO2, that after doing the laser we get baby skin on face n it takes a weak to recover, but m not sure i should do laser or peeling . I live in Mechelen Belgium, if u can suggest me a clinick near by where i can go for cosultation that would be great.
  Thank u,

  Kelsang

 • Op de valreep…TV tip: vanavond om 21.00 uur: Metropolis over zonaanbidders en zonnehaters.
  In China mijdt men de zon en er wordt een moderne huidbleeksalon bezocht. Een stam in India offert elke dag voedsel aan de zon en in Japan volgen ze een paar hiphoppers die in solaria zich laten bruinen tot Afro amerikanen.
  In Spanje vonden ze een Nederlandse emigrante die per dag vier uur volle zon geniet, maar ook is er aandacht voor zonnehaters. Joseph in Burkina Faso is albino en heeft niet eens genoeg geld voor zonnebrandcrème.
  Ik zag de afbeelding van een zeer zongebruinde mevrouw en dacht…nee, dat kan niet ge-zon-d zijn..:(

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen