Mijn vraag is of dat er iets bestaat tegen serieuze donkere kringen onder de ogen? Ik heb al veel geprobeerd, maar het heeft mij nooit geholpen.

05:15 - 03:09
luistertijd 05:15 - leestijd 03:09

Mijn vraag is of dat er iets bestaat tegen serieuze donkere kringen onder de ogen? Ik heb al veel geprobeerd, maar het heeft mij nooit geholpen. Ook als u iets van een goede concealer kan aanraden, ben ik daar heel erg blij mee. Alvast bedankt voor de moeite, een lezeres.

dr. Jetske Ultee antwoordt:

Beste lezeres,

In de meeste gevallen wordt de donkere verkleuring onder de ogen veroorzaakt doordat bloedvaten door de dunne huid van de ogen heen schemeren. Dat is niet zo vreemd, want de huid onder de ogen is zeer dun; slechts een halve millimeter. Een donkere verkleuring onder de ogen komt vooral voor bij mensen met een dunne, bleke huid en met oppervlakkig liggende venen. Een kwestie van aanleg dus. Dat is ook de reden dat zelfs jonge kinderen last van dit probleem kunnen hebben. Toch is het zo dat veroudering het probleem verergert; de schade van de zon maakt de huid nog dunner en slapper zodat de vaatjes nog beter zichtbaar worden. Vermoeidheid, zwangerschap en bloedarmoede kunnen eveneens een blekere en transparante huid veroorzaken.

Ook allergie en verstopte neus

De donkere kringen zullen dan meer opvallen. En wat veel mensen niet weten; ook allergieën en een verstopte neus en/of ontstoken bijholten kunnen de oorzaak zijn van stuwing van de vaatjes onder de ogen en dus van donkere kringen onder de ogen.

Pigmentafzetting bij donkerder huid

Hoewel stuwing van de vaatjes onder de ogen de meest voorkomende oorzaak is voor wallen, is dit niet altijd het probleem. De donkere verkleuring onder de ogen kan ook veroorzaakt worden door pigmentafzetting. Dit zie je juist weer vaker voor bij mensen met een wat donkere huid.  Ook dit is weer genetisch bepaald. Deze vorm van pigmentatie is heel gevoelig voor zonlicht en goede bescherming tegen de zon is dan ook essentieel. Een minder vaak voorkomende oorzaak voor verkleuring onder de ogen is de aanwezigheid van hemosiderine.  Het hemoglobine dat uit bloedvaatjes gelekt is oxideert onder invloed van licht tot hemosiderine pigment en dit zal uiteindelijk door de huid heen gaan schemeren. Als laatste kunnen donkere kringen ook nog veroorzaakt worden door de botstructuur. De schaduw die ontstaat bij iemand met “holle ogen” kan iemand een zeer vermoeide uitstraling geven.

Voordat je donkere verkleuringen onder de ogen effectief kan aanpakken is het noodzakelijk te weten wat de oorzaak van het probleem is.

Weinig werking met cosmetica

De donkere verkleuring onder de ogen die veroorzaakt wordt doordat bloedvaten door de dunne huid van de ogen heen schemeren is zeer lastig te behandelen. In theorie zou alles wat kan zorgen voor een verbeterde circulatie verbetering kunnen geven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Van cosmetische producten hoef je niet veel te verwachten, zij kunnen over het algemeen niet de bloeddoorstroming stimuleren. Er bestaan enkele uitzonderingen: er is een medisch onderzoek waarin werd aangetoond dat met behulp van een stofje (BMTd) dat zorgt voor de aanmaak van Nitric oxide (deze stof stimuleert de bloeddoorstroming) donkere kringen tijdelijk minder zichtbaar waren. Naar mijn weten zijn cosmeticaproducten waaraan deze stof is toegevoegd niet in Nederland te koop en bovendien is het effect vermoedelijk zeer minimaal en kortdurend. Ook van vitamine K is in een studie gezien dat het donkere kringen onder de ogen enigszins kan verbeteren. Een studie gepubliceerd in the Journal of Cosmetic Dermatology (April 2004) onderzocht het effect van een oogcrème met 2% vitamine K 0.1% retinol, vitamine E, and vitamine C. Van de deelnemers gaf 47% aan enige verbetering te zien, 54% zag geen effect. Niet erg overtuigend en er zou best sprake kunnen zijn van een placebo effect. Bovendien zijn cosmeticaproducten met 2% vitamine K eigenlijk niet te vinden.

Opvullen met injectable

Een redelijk nieuwe behandeling is het opvullen van de huid onder de ogen door middel van injecties, zodat de bloedvaatjes minder doorschemeren. Bij sommige mensen kan dit verbetering geven, maar het resultaat is moeilijk te voorspellen en bovendien tijdelijk. Is er sprake van een donkere verkleuring onder de ogen ten gevolge van pigmentafzetting of hemosiderine dan kan laser behandeling het aanzien verbeteren. Toch werkt dit niet altijd even goed; gezien de locatie zijn niet alle lasers inzetbaar en kunnen er geen al te hoge instellingen gebruikt worden. Ook is het risico op complicaties en bijverschijnselen aanzienlijk.  Bij mensen met een allergie of een verstopping van neus en/of bijholten is het natuurlijk zaak dit probleem eerst aan te pakken.

Het beste: camoufleren!

De eenvoudigste en goedkoopste optie om donkere kringen minder op te laten vallen blijft toch echt camouflage; vooral cosmeticaproducten met reflecterende deeltjes kunnen wonderen doen. Denk aan de Touche Eclat van Yves Saint Laurent. Maar let er wel op dat je milde camouflageproducten gebruikt. Make-up producten die irriterend zijn zullen het probleem alleen maar verergeren.

Hartelijke groet, Jetske Ultee


Lees ook