Hoe fris en mooi is dit mannenparfum?

03:58 - 02:22
luistertijd 03:58 - leestijd 02:22

Dior Aqua Fahrenheit

In de zomer komen parfummerken niet alleen met nieuwe verfrissende geuren, maar ook met zomerversies van al bestaande parfums. Ze krijgen dan toevoegingen als “aqua” of “l’eau”. Het zijn vaak lichtere versies van originals met versterkte accenten van citrus en tropisch fruit of de noten van een zeebries. Meestal ben ik er heel voorzichtig mee, want vaak lijken ze op de verdunde versie van originele geur waarvan het oorspronkelijke karakter verloren lijkt te gaan. Maar soms zitten er de leuken verrassingen tussen. Zoals Aqua Fahrenheit van Christian Dior.

Fahrenheit is oorspronkelijk gecreëerd in 1988 door de parfumeur Jean-Louis Sieuzac (ook de neus van Dior’s Dune en mede-createur van Opium voor Yves Saint Laurent). Het is nog altijd een succesvolle geur, want vaste deelnemer aan de top10-lijst van best verkochte geuren. De basis van de oorspronkelijke geur bestaat uit leer, hout en citrus. Het unieke karakter komt van het viooltjesblad. Dit zorgt voor een bittergroene nooit met bloemige accenten.

Er zijn de afgelopen jaren al een aantal flankers van Fahrenheit verschenen: Fahrenheit 32 (2007), Fahrenheit Absolute (2009) en de gelimiteerde versies Fahrenheit Summer (2001), Fahrenheit Fresh (2004) en Fahrenheit 0 Degrés (2002). En nu anno 2011 presenteert de vaste parfumeur van Dior François Demachy de nieuwe versie Aqua Fahrenheit.

De nieuwe geur  zou de strijd tussen de hitte van het vuur en de frisheid van het water presenteren en de explosieve ontmoeting tussen twee elementen in het flesje vangen. Het oorspronkelijke karakter van Fahrenheit is hier niet alleen duidelijk herkenbaar, maar ook op een mooie manier aangevuld en aangepast om deze geur een zomers karakter te geven.

In het hart ruik ik nog steeds het kenmerkende viooltjesblad, maar het is nu zachter en aangevuld met de frisheid van het groene muntblad. Een prettige combinatie, dat een beeld van lommerrijke schaduw oproept.

In de topnoten vind ik een fonkelende grapefruit. De bitterheid hiervan sluit perfect aan bij de bitterheid van het vioolblad. Het mousserend verfrissend effect van deze citrusvrucht doet me denken aan het sissend geluid, wat ontstaat als je vuur met water blust. Het is altijd leuk om de in de reclame beloofde effecten terug te kunnen vinden in de geur. De basis is hier nog steeds houtig, maar het is lichter en transparanter gemaakt, wat beter bij het zomers karakter van de geur past.

Aqua Fahrenheit vervliegt snel. Ik deed het ’s ochtends op, maar kon het ’s middags nog nauwelijks waarnemen. Feit is dat geuren überhaupt sneller vervliegen in de zomer. Je zult dus vaker moeten bijspuiten.

Deze Aqua biedt een mooi alternatief voor de originele Fahrenheit, dat wel sterk was en lang bleef hangen, maar door sommigen ook als zwaar en opdringerig werd ervaren. Zelf vind ik het soms prettiger als ik in de loop van de dag van geur kan wisselen.

Wie zou deze geur waarderen? Voor de liefhebbers van de originele Fahrenheit is het zeker “must try”, omdat het een goede variatie op hun lievelingsthema is. Mensen die originele Fahrenheit lekker, maar te zwaar vonden, zouden ook veel aan deze flanker hebben. En voor de rest – het is een mooie geur voor een relaxte, maar een zelfverzekerde man met lef, die wel eens met vuur speelt en van avontuur houdt. De geur is aantrekkelijk en sexy en geeft een mooi beeld van een hitte en water- combinatie. Zou het een duik in zee zijn onder de hete zon? Of een picknick aan de waterkant in de schaduw van de bomen op een zomerse dag? Of druppels water, die langs de contouren van een verhit lichaam glijden? Zeg jij het maar….

 

Lees ook