Vernix Caseosa is een sterk verzachtende crème die huidvet tekorten op unieke wijze aanvult zonder een vettig laagje achter te laten op de huid.

05:46 - 03:27
luistertijd 05:46 - leestijd 03:27

Vernix Caseosa is een sterk verzachtende crème die huidvet tekorten op unieke wijze aanvult zonder een vettig laagje achter te laten op de huid. De crème versterkt de huidbarrière. Ideaal voor elke huid die uit balans is. Met de ontwikkeling van de crème Vernix Caseosa heeft het team van Pascaud Beauty Innovations een heel bijzonder product aan het assortiment toegevoegd.

De inspiratie

De samenstelling van de crème is gebaseerd op het beroemde witte, wasachtige laagje dat op de huid van pasgeboren baby’s ligt. Deze Vernix Caseosa is de laatste decennia zorgvuldig onderzocht op haar eigenschappen en dat heeft interessante inzichten opgeleverd.

Het menselijke vernix caseosa heeft krachtige eigenschappen als het voorkomen van vochtverlies uit de huid en het zacht en soepel houden van de huid. In het geval van baby’s gaat het dan ook om bescherming van de huid tegen het vruchtwater waaraan het constant blootstaat in de baarmoeder. De vernix caseosa maakt de babyhuid als het ware waterproof en beschermt zo tegen uitdroging. Het fungeert als een natuurlijke huidcrème.

Wat cosmetisch wetenschappers vooral interesseert is dat de vernix caseosa grote hoeveelheden vetstoffen bevat die na geboorte vrijwel onmiddellijk door de huid worden opgenomen. Die opnamekwaliteit is ook belangrijk voor cosmetica. Van elke crème is het doel dieper in de bovenste huidlagen opgenomen te worden en dat er zo min mogelijk actieve stoffen werkeloos op de huid blijven liggen.

De eigenschappen van Pascaud Vernix Caseosa

Deze crème vult tekorten in de huid aan met huideigen vetzuren. Het heeft een extreem hoog verzorgend gehalte zonder vet aan te voelen op de huid. Pascaud Vernix Caseosa trekt direct in, versterkt de huidbarrière en is ideaal voor de huid die uit balans is.

Unieke technologie

Het bijzondere aan de vernix caseoa bij baby’s is, dat het waslaagje heel snel door de huid wordt opgenomen en de huid dan letterlijk een babyzacht gevoel geeft. Deze mogelijkheid voor een substantie die zo snel de huid in gaat (we noemen dat dermaal transport), zonder een vet gevoel achter te laten, fascineerde huidexpert en directeur Mardge Pascaud ook om met een cosmetische interpretatie van dit mechanisme te komen.

Ze zegt erover: ‘We hebben een technologie ontwikkeld voor onze Vernix Caseosa crème waarbij de lipiden uit het product net zo goed en snel door de huid geabsorbeerd worden, zónder achterlating van een vettig laagje. De huid zal na het aanbrengen van de crème nooit vet aanvoelen en ook niet glanzen, maar juist zacht en comfortabel zijn. Dit was tot nu toe niet mogelijk als je hogere percentages vetstoffen wilde gebruiken. Het is ons gelukt, en het is uniek.’

De doelgroep

Deze bijzondere crème is geschikt voor iedereen met een gevoelige huid en een verstoorde huidbarrière. Mardge Pascaud vertelt:’We zien steeds meer mensen in onze salons met een huid die uit balans is. Deze huiden kunnen nog weinig verdragen. Je zoekt als schoonheidsspecialiste dan naar een product dat wel goed verdragen wordt, dat goed wordt opgenomen en toch het vermogen heeft om vochtverlies tegen te gaan. Hoe meer gaten de huidbarrière vertoont, hoe meer vocht verloren gaat, hoe droger hij wordt en hoe vatbaarder voor irritaties.’

Mardge Pascaud benadrukt dat in de salon de crème ook vooral als ‘start product’ gebruikt zal worden. ‘Vooral huiden die langdurig met minerale oliën houdende crèmes zijn ingesmeerd, zullen we hiermee voorbehandelen – voordat er wordt overgegaan op verzorgingsproducten met specifieke werkzame stoffen.’

De formule, dit zit erin:

Het Pascaud team heeft uitgebreid gezocht naar de beste stoffen om het unieke karakter van de menselijke vernix caseosa te benaderen.

Olus Oil: een plantaardig alternatief voor de bekende petrolatum (vaseline), dat de huid niet afsluit, zoals petrolatum derivaten dat na langdurig gebruik wel doen. Mardge Pascaud: ‘Deze stof, op de -INCI-lijst heet het Olus Oil, heeft dezelfde vochtbehoudende eigenschappen als minerale olie, maar droogt de huid op de langere termijn niet uit. Bovendien geeft het een heerlijk zacht huidgevoel.’

Galactoarabinan: een natuurlijke suiker die gewonnen wordt uit de Lariks. Polysacchariden komen van nature op de huid voor en hebben krachtige vochtbindende eigenschappen, maar ook anti-oxidant versterkende eigenschappen. In een cosmetische formule heeft de stof ook de eigenschap om de werking van de andere stoffen te versterken. Dit is gunstig voor de snelle opname van de vetzuren in een crème.

Ceramide-3: een huideigen stof die onderdeel uitmaakt van de huidbarrière en een belangrijke buffer is tegen vochtverlies uit de diepere huidlagen.

Squalaan: een olie die van nature in vis maar ook in rijst, olijven, tarwe en sommige plantenoliën gevonden wordt. Het tweelingbroertje van squalaan is squaleen en dat  komt zelfs in aanzienlijke hoeveelheden in het menselijke huidtalg voor  – en nog meer bij het ongeboren kind in de vernix caseosa . De olie is rijk aan anti-oxidanten.

Andere verzachtende stoffen zijn nog cera flava (bijenwas) en butyrospermum parkii (shea butter).

Mardge Pascaud maakt deel uit van het expertteam op BeautyJournaal. Heb jij huidzorgen en wil je haar iets vragen? Stuur je mail via ons contactformulier, we zorgen dat je persoonlijk antwoord krijgt.

Lees ook