In de jaren negentig werd veelvuldig gebruik gemaakt van het vulmiddel Bio-Alcamid. Een permanente filler om rimpels uit te deuken en meer volume terug te geven. Inmiddels wordt de stof niet meer gebruikt, een enkele onverantwoorde arts daar gelaten. Mocht het nog geadviseerd worden: doet het niet!!! Het is spijtig om te lezen hoeveel vrouwen […]

02:43 - 01:38
luistertijd 02:43 - leestijd 01:38

In de jaren negentig werd veelvuldig gebruik gemaakt van het vulmiddel Bio-Alcamid. Een permanente filler om rimpels uit te deuken en meer volume terug te geven. Inmiddels wordt de stof niet meer gebruikt, een enkele onverantwoorde arts daar gelaten. Mocht het nog geadviseerd worden: doet het niet!!! Het is spijtig om te lezen hoeveel vrouwen die in die tijd het middel hebben laten inspuiten, nu problemen ermee hebben, vooral in het gezicht. BeautyJournaal besteedt er nu regelmatig aandacht aan, omdat vrouwen bij ons aankloppen om advies van onze experts.

Onlangs kwam deze vraag binnen van een lezeres die was geadviseerd om liposuctie in te zetten om het middel uit haar gezicht te halen:

‘Drie jaar geleden ben ik door een kaakchirurg aan een wortel van een kies geholpen. Daarna heb ik weken verhoging gehad tot ik een penicillinekuur heb gekregen. Deze wang voel ik nog altijd: er is ook een onderhuidse verdikking. Ik weet niet waar ik het best hiermee naartoe kan gaan, maar er moet wel iets gebeuren. Ik ben bij een plastisch chirurg geweest die het d.m.v. liposuctie uit heel mijn gezicht wilde verwijderen. Om het daarna weer op te vullen met eigen vet. Dit lijkt mij te rigoreus. Wat zou u mij aanraden?’

Dermatoloog Peter Velthuis adviseert:

Beste mevrouw,

Je moet je altijd afvragen of Bio-Alcamid wel verwijderd moet worden. De stof zelf kan geen kwaad en verwijderen geeft altijd een kans op infectie. Maar als ik u goed begrijp is het bij u zo storend dat het weg moet. In dat geval is “liposuctie” niet het beste. De artsen in Nederland die vaak Bio-Alcamid verwijderen doen dit als volgt.

  1. de dag voor de behandeling starten met inname preventieve antibiotica
  2. desinfecteren en verdoven van de huid over de Bio-Alcamid massa
  3. onder echobegeleiding de holte waarin Bio-Alcamid aanwezig is aanprikken
  4. in de holte steriele vloeistof spuiten om deze holte onder druk te brengen (de contouren zijn daardoor van buiten beter te zien), de Bio-Alcamid massa los te woelen en deels op te lossen
  5. door de huid heen prikken met een dikke naald of een dun mesje en de massa er uit drukken

Nadien moet het gebied tot rust komen. Daarna kan aan vulling met eigen vet gedacht worden

Met vriendelijke groet,

Dr. Peter Velthuis

Heb jij een prangende vraag over huid en dermatologie aan Peter Velthuis? Stuur hem via het contactformulier. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees hieronder meer Q & A’s met Peter Velthuis.

Lees ook