Een betaalbare variant op MoroccanOil

06:09 - 03:41
luistertijd 06:09 - leestijd 03:41

Agadir argan haarolie

In de huid-en haarverzorgings industrie worden jaarlijks tientallen nieuwe spannende ingrediënten aan de consument geïntroduceerd. Zo ook het natuurlijke ingrediënt: Arganolie.

Wat is nu precies arganolie?

De heilzame eigenschappen van arganolie zijn al duizenden jaren bekend. Arganolie wordt gewonnen uit de vrucht van de arganboom. Deze groeit in en rondom het woestijngebied van Marokko en is een beschermde boomsoort. De vruchten lijken een beetje op olijven alleen zijn deze niet eetbaar.

Arganolie wordt “Het goud van Marokko” genoemd en er worden allerlei verzorgende eigenschappen aan toegekend door de werking van vitamine E, omega 3 vetzuren en anti-oxidanten. Buiten dat het veel aan schoonheidsproducten wordt toegevoegd, wordt arganolie ook op culinair gebied gebruikt.

De arganolie wordt handmatig uit de pitten van de vrucht getrokken en dat is een zeer intensief proces dat voornamelijk door Berbervrouwen wordt gedaan. Dankzij een coöperatieve samenwerking komt de opbrengst van de arganolie ten goede aan de educatie en gezondheidszorg van de vrouwen in het algemeen en de totale bevolking in het bijzonder.

Sinds enkele jaren is arganolie als ingrediënt steeds populairder geworden en wordt het veel toegevoegd aan haar en huidverzorgingsproducten. Ik denk dat je wel kunt spreken van een trend binnen het natuurcosmetica segment. Alleen, wanneer weet je nu of er werkelijk voldoende arganolie is toegevoegd aan het product om de werkzaamheid te kunnen garanderen en welke kwaliteit heeft deze? Normaliter kost een liter arganolie toch al gauw ongeveer €50,00 en is het dus een kostbaar ingrediënt.

Doordat het een trendproduct is geworden kan het zo zijn dat de consument door de grote verscheidenheid aan merken het kaf niet van het koren meer kan onderscheiden.

Wat belooft Agadir argan haarolie voor mijn haar te doen?

Het repareert het haar direct en voegt elasticiteit toe aan droog, beschadigt of kroezend haar. Deze Agadir arganolie is gemaakt van gecertificeerde arganolie, bevat geen alcohol en is niet getest op dieren.

Hoe vind ik de Agadir haarolie in het gebruik?

Ik heb de Agadir arganolie gebruikt op het droge haar en na het wassen. Het ruikt heerlijk en het laat een prachtige glans achter op mijn haren. Ook lijkt het alsof mijn haar wat zachter en soepeler oogt. Mijn haar is soms weerbarstig en het kroest snel. De geur van dit product roept associaties op van zon, zee en strand. In ieder geval de geur van de zon. Dat is ook één van de redenen waarom ik het zo graag op mijn haar wil sprayen.

De geur verdwijnt overigens wel na een aantal minuten maar dat vind ik niet zo erg. Het product kan ook na het wassen op het haar gesprayd worden en zou de droogtijd tot 40% versnellen. Hiervan heb ik niets gemerkt, ik moest mijn haren net zo lang föhnen als voorheen. Wel bleef gedurende de dag mijn haar lekker soepel en zacht vallen en voelde het iets steviger aan dan dat ik het op mijn droge haar spray. Daar wordt het haar wat slapper van, in mijn geval is dat niet zo’n probleem.

De verpakking refereert ook aan Marrakech en aan de sprookjes van Duizend-en-één-nacht. In dat opzicht zijn ze erin geslaagd me het gevoel te geven een mooie luxe olie te gaan gebruiken. Het is lastig te onderzoeken hoeveel arganolie er nu aan dit product is toegevoegd want dat staat namelijk niet op de INCI lijst vermeldt. Wel staat er op de flacon vermeld dat het hier gaat om gecertificeerde arganolie.

De INCI lijst van de Agadir arganolie heb ik verder uitgeplozen en daarin kwam ik toch tot een opmerkelijke conclusie; het bestaat voor het grootste gedeelte uit siliconen. De volgende vraag diende zich aan: wil ik dit product dan eigenlijk wel op mijn haar aanbrengen?

Hier komt een opsomming: Phenyl Trimethonicone, Cyclopentasiloxane, Cyclotetrasiloxane, Cyclohexasiloxane: dit zijn siliconen in vloeistoffen, Dimethicone: polymeer, Argania Spinosa Kernel oil: arganolie, Ethylhexyl methoxy cinnemate: wordt gebruikt om de huid tegen de zon te beschermen en tenslotte parfum.

Ik ben teleurgesteld nadat ik de INCI lijst had onderzocht; voor mij heeft het bijna helemaal niets meer te maken met het juist zo natuurlijke ingrediënt arganolie. Er is niks natuurlijks aan!

Dat brengt me toch naar een lastige kwestie; de Agadir arganolie vind ik in het gebruik prettig. Het ruikt zo lekker naar de zon en het maakt mijn haar super glanzend. Maar ik moet daarbij wel concessies doen; het product staat ondanks haar Marokkaanse uiterlijk ver af van de natuurlijke gecertificeerde arganolie. De olie die zo kostbaar en bewerkelijk is en waar heel veel vrouwen hun voldoening uit halen in de vorm van een inkomen en een leven. Dat vind ik nu echt jammer.

Debbie concludeert:

Ik moet bekennen dat ik van Agadir ook de shampoo en de conditioner heb besteld. Dit voordat ik de INCI lijst had uitgeplozen. In dat opzicht ben ik natuurlijk ook erg ontvankelijk voor mooie verpakkingen en sprookjes uit beautyland.

Maar anyway, ik heb er toch geen spijt van! De geur is namelijk heerlijk van de Agadir producten en ja, het is een instant oppepper voor je haar door de toevoeging van siliconen. Dat er wellicht een klein beetje arganolie aan toe is gevoegd maakt het voor mij een beetje goed. Een beetje maar.

 

Voor meer interessante artikelen over siliconen in haarproducten op Beautyjournaal:

 

 

Lees ook