Geteste producten Haar Krullenbos Natuurlijk 100% Stylen

Getest Agadir argan haarolie

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Een betaalbare variant op MoroccanOil

Agadir argan haarolie

In de huid-en haarverzorgings industrie worden jaarlijks tientallen nieuwe spannende ingrediënten aan de consument geïntroduceerd. Zo ook het natuurlijke ingrediënt: Arganolie.

Wat is nu precies arganolie?

De heilzame eigenschappen van arganolie zijn al duizenden jaren bekend. Arganolie wordt gewonnen uit de vrucht van de arganboom. Deze groeit in en rondom het woestijngebied van Marokko en is een beschermde boomsoort. De vruchten lijken een beetje op olijven alleen zijn deze niet eetbaar.

Arganolie wordt “Het goud van Marokko” genoemd en er worden allerlei verzorgende eigenschappen aan toegekend door de werking van vitamine E, omega 3 vetzuren en anti-oxidanten. Buiten dat het veel aan schoonheidsproducten wordt toegevoegd, wordt arganolie ook op culinair gebied gebruikt.

De arganolie wordt handmatig uit de pitten van de vrucht getrokken en dat is een zeer intensief proces dat voornamelijk door Berbervrouwen wordt gedaan. Dankzij een coöperatieve samenwerking komt de opbrengst van de arganolie ten goede aan de educatie en gezondheidszorg van de vrouwen in het algemeen en de totale bevolking in het bijzonder.

Sinds enkele jaren is arganolie als ingrediënt steeds populairder geworden en wordt het veel toegevoegd aan haar en huidverzorgingsproducten. Ik denk dat je wel kunt spreken van een trend binnen het natuurcosmetica segment. Alleen, wanneer weet je nu of er werkelijk voldoende arganolie is toegevoegd aan het product om de werkzaamheid te kunnen garanderen en welke kwaliteit heeft deze? Normaliter kost een liter arganolie toch al gauw ongeveer €50,00 en is het dus een kostbaar ingrediënt.

Doordat het een trendproduct is geworden kan het zo zijn dat de consument door de grote verscheidenheid aan merken het kaf niet van het koren meer kan onderscheiden.

Wat belooft Agadir argan haarolie voor mijn haar te doen?

 • 24- uur durende glans
 • Beschermt het haar tegen vocht
 • Droogtijd wordt versneld met 40%
 • Beschermende zonnefactor
 • Verrijkt met anti-oxidanten en vitamine E
 • Lichte formule
 • Geschikt voor langer haar

Het repareert het haar direct en voegt elasticiteit toe aan droog, beschadigt of kroezend haar. Deze Agadir arganolie is gemaakt van gecertificeerde arganolie, bevat geen alcohol en is niet getest op dieren.

Hoe vind ik de Agadir haarolie in het gebruik?

Ik heb de Agadir arganolie gebruikt op het droge haar en na het wassen. Het ruikt heerlijk en het laat een prachtige glans achter op mijn haren. Ook lijkt het alsof mijn haar wat zachter en soepeler oogt. Mijn haar is soms weerbarstig en het kroest snel. De geur van dit product roept associaties op van zon, zee en strand. In ieder geval de geur van de zon. Dat is ook één van de redenen waarom ik het zo graag op mijn haar wil sprayen.

De geur verdwijnt overigens wel na een aantal minuten maar dat vind ik niet zo erg. Het product kan ook na het wassen op het haar gesprayd worden en zou de droogtijd tot 40% versnellen. Hiervan heb ik niets gemerkt, ik moest mijn haren net zo lang föhnen als voorheen. Wel bleef gedurende de dag mijn haar lekker soepel en zacht vallen en voelde het iets steviger aan dan dat ik het op mijn droge haar spray. Daar wordt het haar wat slapper van, in mijn geval is dat niet zo’n probleem.

De verpakking refereert ook aan Marrakech en aan de sprookjes van Duizend-en-één-nacht. In dat opzicht zijn ze erin geslaagd me het gevoel te geven een mooie luxe olie te gaan gebruiken. Het is lastig te onderzoeken hoeveel arganolie er nu aan dit product is toegevoegd want dat staat namelijk niet op de INCI lijst vermeldt. Wel staat er op de flacon vermeld dat het hier gaat om gecertificeerde arganolie.

De INCI lijst van de Agadir arganolie heb ik verder uitgeplozen en daarin kwam ik toch tot een opmerkelijke conclusie; het bestaat voor het grootste gedeelte uit siliconen. De volgende vraag diende zich aan: wil ik dit product dan eigenlijk wel op mijn haar aanbrengen?

Hier komt een opsomming: Phenyl Trimethonicone, Cyclopentasiloxane, Cyclotetrasiloxane, Cyclohexasiloxane: dit zijn siliconen in vloeistoffen, Dimethicone: polymeer, Argania Spinosa Kernel oil: arganolie, Ethylhexyl methoxy cinnemate: wordt gebruikt om de huid tegen de zon te beschermen en tenslotte parfum.

Ik ben teleurgesteld nadat ik de INCI lijst had onderzocht; voor mij heeft het bijna helemaal niets meer te maken met het juist zo natuurlijke ingrediënt arganolie. Er is niks natuurlijks aan!

Dat brengt me toch naar een lastige kwestie; de Agadir arganolie vind ik in het gebruik prettig. Het ruikt zo lekker naar de zon en het maakt mijn haar super glanzend. Maar ik moet daarbij wel concessies doen; het product staat ondanks haar Marokkaanse uiterlijk ver af van de natuurlijke gecertificeerde arganolie. De olie die zo kostbaar en bewerkelijk is en waar heel veel vrouwen hun voldoening uit halen in de vorm van een inkomen en een leven. Dat vind ik nu echt jammer.

Debbie concludeert:

Ik moet bekennen dat ik van Agadir ook de shampoo en de conditioner heb besteld. Dit voordat ik de INCI lijst had uitgeplozen. In dat opzicht ben ik natuurlijk ook erg ontvankelijk voor mooie verpakkingen en sprookjes uit beautyland.

Maar anyway, ik heb er toch geen spijt van! De geur is namelijk heerlijk van de Agadir producten en ja, het is een instant oppepper voor je haar door de toevoeging van siliconen. Dat er wellicht een klein beetje arganolie aan toe is gevoegd maakt het voor mij een beetje goed. Een beetje maar.

 

Voor meer interessante artikelen over siliconen in haarproducten op Beautyjournaal:

 

 

Meer weten over Geteste producten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Beste shopdeal

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

10 reacties

 • Hi
  Heb agadir een tijdje gebruikt eerst heel enthousiast maar krijg enorm last van mijn hoofdpijn jeuk en brandend dus wees gewaarschuwd. Groetjes

 • @achsa Jij ook bedankt voor je reactie! En proberen is altijd leuk, wie weet heb je er veel baat bij en zo niet, dan kan het ook geen kwaad.
  Groetjes, Rieneke Steeghs

 • Dank voor je uitleg. Misschien is het tijd voor me om weer eens wat producten met arganolie te proberen.. ben wel groot fan van natuurlijke cosmetica!

 • @achsa Dat kan natuurlijk, iedereen heeft weer een andere geurbeleving dus het is heel goed mogelijk dat jij ook cosmetische argan olie sterker naar noten vindt ruiken dan andere mensen. ook ik heb in Marokko op verschillende plekken fabriekjes bezocht en heb daar zowel de culinaire als cosmetische arganolie varianten gezien, geroken en geprobeerd (beide zijn pure oliën, het enige verschil is dus het branden van de noten voordat ze gepeld worden). De cosmetische olie is geel van kleur, de culinaire bruin (door het branden). Ben wel benieuwd of je zelf een verschil ervaart tussen de twee soorten (bijvoorbeeld dat de ene sterker naar pindakaas ruikt dan de andere). Ik heb beide soorten meerdere malen vergeleken en de twee soorten ruiken voor mij echt heel erg verschillend: de cosmetische argan slechts heel licht nootachtig naast een tikje zurig en kruidig, maar absoluut niet naar pindakaas 😉 de culinaire juist wel heel sterk nootachtig. Maar nogmaals en zoals je zelf ook aangeeft: geurbeleving is iets heel persoonlijks!

  Overigens is er ook cosmetische arganolie die van haar geur ontdaan is en die in cosmetica veel wordt gebruikt. Veel mensen houden wel van de lichtzurige en kruidige geur van arganolie maar niet iedereen, dus commercieel gezien is het beter om ontgeurde arganolie in producten te gebruiken. Zelf ben ik niet zo’n voorstander van ontgeurde cosmetische arganolie aangezien door het ontgeuren kwaliteiten verloren gaan. Hoe oorspronkelijker de olie hoe meer van de goede eigenschappen, waar arganolie nou juist zo bekend om is, behouden zijn. Door niet ontgeurde cosmetische arganolie te mengen met andere ingrediënten kun je de geur wel wat verdoezelen, maar als er echt veel argan olie in een product zit zul je hem er altijd doorheen ruiken in mijn opinie.

  Trouwens, culinaire arganolie is wel heel erg lekker om te eten, kan het iedereen aanraden door Marokkaanse stoofschotels of over een salade!

 • Verse onbewerkte arganolie, heb ik in Marokko op veel plaatsen geprobeerd, ook in een fabriekje gekocht waar ik zelf zag hoe de vrouwen de noten pelden, rook in mijn opinie naar pindakaas. Ik gebruik hem daarom liever niet meer. Ik heb ook wel eens een arganolie van Kiehl’s gekocht, die rook heel anders, en niet naar pindakaas, dus ik ging er vanuit dat er andere ingrediënten aan toe worden gevoegd die die geur teniet doen.

  Maar misschien is mijn neus overgevoelig en beleven andere mensen de geur van pure arganolie heel anders.

 • @ascha Arganolie voor cosmetisch gebruik ruikt niet naar pindakaas! 😉

  Cosmetische arganolie is koudgeperst van ongebrande noten en heeft een kruidige en slechts heel licht nootachtige geur. Arganolie voor consumptie is geperst van gebrande noten en die ruikt wel sterk nootachtig (bijv. pindakaas) maar deze is veel minder geschikt voor cosmetisch gebruik, aangezien vceel van de cosmetische goede eigenschappen (o.a. vitamine E) door het branden verloren zijn gegaan.

  Als je een product met arganolie gebruikt dat naar pindakaas ruikt, dan is er of pindakaas aan toegevoegd 😉 of arganolie afkomstig van gebrande noten of een andere naar noten ruikende olie.

 • De heerlijke geur van dit product (volgens de schrijfster) kan niets met arganolie te maken hebben. Arganolie is geweldig voor je haar (en huid) maar heeft één nadeel: het ruikt naar pindakaas…

 • Ik heb ook zowel de shampoo als de conditoner gekocht a 20 euro per stuk en nee, het is echt geen wondermiddel. Ik gebruik toch het liefst de shampoo en haarmasker van Goldwell, ‘Rich Repair’, dat is wel een wondermiddel! Zelfs na Agadir toch stug haar dat verdwijnt met dit fijne haarmasker! De finisholie heb ik bij de kapperswinkel in proefflacon geprobeerd, ruikt zalig maar ik adviseer dan eerder Biosilk, ruikt ook lekker en is ook een goede finish na het fohnen. Ik ga nav de opmerkingen ook eens bij de Tuinen kijken, ben nieuwsgierig naar het alternatief.

 • Jammer dat er nauwelijks arganolie in dit product zit en voornamelijk siliconen. Als je de INCI lijst niet kent als je dit product koopt, dan kan ik me voorstellen dat je toch enigszins teleurgesteld bent. Maar een lekkere geur is natuurlijk ook heel belangrijk en als het product wel fijn is voor je haar, dan kun je er toch nog tevreden mee zijn, ondanks de kleine hoeveelheid argan. Zelf zou ik het echter niet snel kopen, want mijn haar wordt erg slap van siliconen.

  Overigens is het beter om niet de culinaire arganolie voor je huid/haar te gebruiken maar cosmetische arganolie. Deze is gemaakt van ongebrande noten waardoor de cosmetische kwaliteiten behouden blijven. Culinaire arganolie is gemaakt van gebrande noten, waardoor hij een nootachtig smaakje krijgt (erg lekker!) maar de cosmetische kwaliteiten zijn een stuk minder.

 • Siliconen leggen een laagje om je haren waardoor het op den duur uitdroogt. Dit verzorging product heeft niets met Araganolie te maken. Een betere optie koop de araganolie van de Tuinen die is wel van echte aragan olie gemaakt en er staat op de verpakking 100% arganolie. Ik zelf koop de Araganolie van de Marokkaanse toko die geproduceerd wordt in Marokko zelf. Ik gebruik het koud door de sla en Yoghurt. Verder smeer ik elek avond op mijn vochtige gezicht een 2 tal druppeltje en smeer het in mijn pas gewassen haren. Mijn huid ziet er goed uit en ik heb mooie stevige krullend bos haar.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.