Alles wat ik als beautyjournalist met ruim 17 ‘vlieg’ jaren al wist, wordt deze ochtend bevestigd: zowel in het aanbod van behandelingen als de feiten en fabels die er zijn over huidverbetering.

11:07 - 06:40
luistertijd 11:07 - leestijd 06:40

Alles wat ik als beautyjournalist met ruim 17 ‘vlieg’ jaren al wist, wordt deze ochtend bevestigd: zowel in het aanbod van behandelingen als de feiten en fabels die er zijn over huidverbetering. Wat me het meest bijblijft, is het nog altijd geringe besef bij mensen van hoe diep uv-schade inwerkt in de huid en hoe ontzettend belangrijk die uv-bescherming is. Veel belangrijker dan dat dag- of nachtcrèmetje. Echt waar.

Vier vrouwen zie ik op het spreekuur bij huidtherapeute Annelijn van Ierland op de vestiging van Velthuis Kliniek in Hilversum en vier keer zie ik min of meer hetzelfde lastige probleem voorbij komen: vlekken – pigment, roodheid, vaatjes, ruwheid – vrijwel altijd uv-schade. Ik zie vrouwen die zonliefhebbers zijn (geweest), en ze zijn rond de veertig of ouder. De leeftijd waarop de eerste serieuze verouderingsproblemen zichtbaar worden.

En ze vragen (in)direct hetzelfde: ik wil van die grauwe teint af en die vermoeide huid, en van die beginnende huidverslapping. Ik wil er weer jonger uitzien!

Het klinkt als een goede reclameslogan van een cosmeticamerk dat in anti-agingbeloften handelt. Van die hoopvolle boodschappen die diep in de ziel (de bron van hoop..) van de gemiddelde cosmeticaminnende vrouw zijn neergedaald. Aan Annelijn en haar collega’s de schone taak om de hoop te verzilveren.

De verslappende kaaklijn

Annelijn start haar spreekuur in Hilversum om 9 uur. Haar eerste cliënte is naar ik vermoed van Indische afkomst (1965 – maar ik schatte haar zeker 8 jaar jonger), chic gekleed in een zwart pak met voile blouse en gezegend met perfecte lichaamsmaten. Dit wil ze graag zo houden, ze wordt behandeld voor een beginnende huidverslapping rond de kaak. Ik zie alleen maar een goede, stevige huid, maar ik begrijp dat feit en ervaring/beleving nog wel eens niet met elkaar in lijn kunnen liggen. Ze krijgt vandaag voor de derde keer een Accent radiofrequente behandeling.

Annelijn strijkt behendig en in tempo met een kop van het apparaat waaruit de trillingen komen over haar wangen, kaak en hals. Ze meet om de zoveel minuten de huidtemperatuur, die niet hoger dan 45 graden Celsius mag worden.

Gemiddeld ligt het rond de 39-41 graden om de huid niet te gevoelig te maken. Het is een pijnloze behandeling, Annelijn en haar cliënte babbelen er gezellig op los. De vrouw is ook al zeer tevreden over de behandelingen, ze voelt dat haar huid al strakker is, zegt ze. Annelijn belooft dat na vier behandelingen weer foto’s gemaakt zullen worden om de resultaten feitelijk te meten. En ze vult aan dat je deze behandeling als cliënt vaak al eerder ‘ervaart’ dan het echt ziet.

De dame in de stoel is tevreden: ze prijst zichzelf dat ze nog geen echt slappe huid heeft en ze oppert dat je tegenwoordig echt niet meer ‘oud’ oud hoeft te worden met zoveel behandelingsmogelijkheden.

Goed geïnformeerde vrouwen

Deze vrouw is een duidelijk voorbeeld van de gemiddelde bezoekster van de huidtherapie-afdeling van Velthuis Kliniek: beginnende veertiger, kritisch en met kennis van de cosmetische ontwikkelingen. Ze vraagt Annelijn waarom de kliniek ervoor kiest om huidcellen te verwarmen voor verstrakking in plaats van ze bijna te bevriezen, zoals kan met de nieuwste Zeltiq methode. ‘Een vriendin van mij is er zeker een lichaamsmaat door verloren rond de heupen, het werkt echt.’ Annelijn wijst erop dat vele wegen naar Rome leiden en samen lachen ze erom dat naar mate je ouder wordt je gezicht steeds magerder wordt en je buik steeds dikker.

Je beste anti-aging vriendin is het uv-filter

Ook kent ze de mantra van cosmeticaonderzoekster Jetske Ultee (tevens verbonden aan de Velthuis Kliniek) uit haar hoofd: je beste anti-aging hulp is het uv-filter. Ze prijst de eerlijkheid waarop Ultee de claims over cosmetica en veel loze beloften van producenten aan de kaak stelt.

‘Uncover is voor mij het beste voorbeeld dat cosmetica heel betaalbaar en werkzaam kan zijn. Wat moet ik met een pot vol goud van 400 euro?’

Annelijn vult aan dat goud ook nog de huid irriteert, terwijl vitamine C en niacinamide echt bewezen werkzame goeddoeners voor de huid zijn – zoals verwerkt in Uncover. Tevreden en met een klein blosje op de wangen gaat ze na 30 minuten weer naar huis.

De meest gegeven behandeling binnen de huidtherapie is gericht op vermindering van couperose en het blijkt uit onderzoek ook dat cliënten dit als de meest bevredigende behandeling noemen. Met de ND Yag-laser zijn de vaatjes onmiddellijk dicht te schroeien en zie je ook niets meer. Op de tweede plaats staat de peeling als behandeling: tegen pigment, fijne lijntjes, vale teint en grove huidstructuur. De meest gegeven combinatie behandeling is de peeling met IPL tegen uv-schade.

UV-schade is een sluipende verouderaar

Annelijns volgende cliënte is een mooie, slanke vrouw van eind dertig(ik schatte haar zeker tien jaar jonger) – gekleed in strakke low cut jeans en kraakwit mannenoverhemd. Ze krijgt zo’n combinatiebehandeling: glycolzuurpeeling oplopend tot 70%, IPL en Accent radiofrequentie om pigmentvlekjes, de grovere huidstructuur en beginnende huidverslapping af te remmen. Ze is overduidelijk een zonaanbidder.

Ook haar lippen zijn een bron van zorg. Als gevolg van een siliconeninjectie jaren geleden, ontstaat er inkapseling. 

Dermatoloog Peter Velthuis probeert eerst met een corticosteroïdengel de kapseling af te remmen. Ze vindt haar bovenlip inderdaad al wat minder bobbelig. Ook heeft ze een littekentje in haar gezicht. Fractional laser heeft het nog niet minder zichtbaar gemaakt, wellicht moeten er dan maar fillers in, oppert ze? Annelijn adviseert haar om dit met de dermatoloog te bespreken en vraagt of ze nog wel haar vitamine A crème smeert. Ze ervaart dat de peeling (ze krijgt nu haar achtste glycolpeeling) minder goed in de huid trekt. De vrouw beaamt dat ze het alweer vier weken niet gebruikt heeft en krijgt een nieuw recept mee voor een 0,05% oplossing.

‘Vitamine A-zuur helpt de doorlaatbaarheid van de huid te vergroten waardoor peelings dieper in de huid kunnen doorwerken’, legt ze uit.

Nadat ook nog even de bikinilijn is gelaserd, worden voor- en na-foto’s met de Visia bekeken over de periode van oktober 2010 tot mei 2011. Annelijn laat zien dat op de huidige foto van mei een frissere teint zichtbaar is geworden. Ook is de hoeveelheid pigmentvlekjes iets afgenomen en is de huidstructuur vooral aan de onderkant van de wang nabij de mond verfijnd. Cliënte lijkt het wel te geloven, maar is in gedachten alweer met haar volgende queeste bezig: stoppen met roken, waarvoor ze vanmiddag in Amsterdam een laserbehandeling krijgt.

‘Wat zie je er fris uit!’

Uit recent patiëntenonderzoek blijkt dat de tevredenheid over de huidtherapiebehandelingen groot is. Gemiddelde score een 8. Ook geeft 75% aan de behandelingen voort te willen zetten.  De gemiddelde huidverbetering  bij een oppervlakkige peeling is 60%. Er wordt verbetering gezien in gladheid en egaliteit van de huid, huidstructuur verfijning en verbetering van veerkracht.

Bij pigmentbehandelingen wordt gemiddeld 63% verbetering gezien. Dit zijn goede scores voor serieuze behandelingen.

Maar wie met zwaardere medische behandelingen de huidconditie wil verbeteren, zal ook de levensstijl moeten veranderen. Vooral pigmentvlekken zijn na rimpels een doorn in het oog geworden van menig vrouw en uit psychologische onderzoeken blijkt ook dat onregelmatige pigmenteringen in de huid je ouder, maar ook vermoeider doen lijken dan je werkelijk bent.

Pigmentvlekje of huidkanker?

De laatste cliënte die ik zie is een bijna 70-jarige vrouw die eraan toe is haar gezicht te laten opknappen. Ze was zojuist bij plastisch chirurg Erik Laban die haar een MACS-lift adviseerde voor wangen, kaaklijn en hals en een ooglift. Annelijn onderwerpt haar huid aan een pigmentvlek analyse. Haar oog valt meteen op een rafelige pigmentvlek die ze, ook gezien de kleurverschillen, niet vertrouwd. Verder ontwaart ze een Verruca seborrhoica (ouderdomswratje), ruwe plekjes die kunnen wijzen op actinische keratose, wat algemene pigmentschades, een wratje en wat rode haarvaatjes. Met een fractional laserbehandeling kan veel opgeknapt worden, zo is duidelijk en dat kan een redelijk blijvend effect geven – iets wat deze cliënte erg belangrijk vindt.

Maar ze zal eerst langs de dermatoloog moeten voor een huidkanker-screening en dat is even schrikken. ‘Huidkanker? Dat is wel het laatste waar ik rekening mee hield, toen ik hier kwam,’ zegt ze redelijk uit het veld geslagen. ‘Ik kwam voor een mooiere, frisse huid.’

Als Annelijn doorvraagt, blijkt de vlek er al ruim tien jaar te zitten. De vrouw vermoedt dat een combi van zonnebank (zonnen doet ze niet, wel ‘af en toe’ een bankje) en antibiotica de boosdoener is.

‘We kunnen veel maar we blijven eerlijk’

Voor mij is deze mevrouw het zoveelste bewijs vandaag dat we een groot probleem hebben met onze schoonheid en de behoefte aan de maakbaarheid ervan.

De zon veroorzaakt uv-schade en dat zie je nog niet als je 20-25-30 bent, maar vanaf je 40ste doemt het op als onkruid, overal en ongecontroleerd en het blijft terugkomen omdat het dieper in de huid zit.

Behandelingen kunnen veel weghalen, maar waterdichte garanties voor permanente verwijdering zijn niet te geven. Ook niet aan deze mevrouw, hoe graag ze dat ook wil. Bovendien moet ze ook nog eens gecontroleerd worden op huidkanker.

‘Mensen beseffen dit vaak pas langzaam en ze schrikken als je ze met speciale fotografie wijst op de schades,’legt huidtherapeute Annelijn van Ierland uit. ‘Gelukkig kunnen we hier met relatief eenvoudige behandelingen toch veel doen. De huid knapt op, maar ook de ziel. Het gevoel dat je er beter uitziet, mede omdat je weer complimenten krijgt, doet wonderen. Het mooie is ook dat we hier aan een integrale aanpak kunnen werken van huidverbetering en plastische chirurgie. Mensen willen een opgefrist uiterlijk en daar kunnen we tegenwoordig een heel eind in meegaan. Toch blijven we kritisch, en eerlijk. We moeten de realiteit niet uit het oog verliezen.’

*****************************

Vanaf 6 juni zal huidtherapeute Annelijn van Ierland elke twee weken een dagboek publiceren op BeautyJournaal over haar werk op de afdeling Huidtherapie van de Velthuis Kliniek. Lees hier deel 1.

Note: de mensen op de foto’s corresponderen niet met de vrouwen uit dit verhaal.

Lees ook