Ik ben een vrouw van 38 jaar en de laatste jaren is mijn cellulite op de boven- en achterbenen erg toegenomen. Ik heb zelfs het idee dat op mijn bovenbenen aan de voorkant harde knobbels zitten – ik weet he wel zeker, ik voel ze ook. Smeren en masseren helpt niet meer en ik vraag me af of ik er nog iets anders aan kan doen om het proces te stoppen. Zijn er behandelingen bij de dermatoloog die het kunnen verminderen? Ik vind het zo lelijk, ik durf niet meer in mijn korte broek.
Ik vraag me ook af hoe mijn benen er straks uitzien als ik 60 ben, ik hou mijn hart vast. Ik sport wel, maar ook dat doet niet echt veel. Als ik gewoon rechtop sta zie je ook de kuilen en bobbels op mijn benen.
(naam bij redactie bekend)
dr. Peter Velthuis antwoordt:
Beste mevrouw,
Cellulite is een van de meest hinderlijke cosmetische aandoeningen die er zijn. Vooral omdat er eigenlijk geen goede therapie voor is.
Wat u beschrijft is een vergevorderd stadium. Vooral de verhardingen wijzen daar op. Die zijn het gevolg van langdurig oedeem (vochtophoping) en slechte doorbloeding van de bindweefseltussenschotjes in het vet. Op een bepaald moment reageert het lichaam daarop met een chronische “ontstekingsreactie”. Dat zijn die verhardingen. U schrijft dat massage niet helpt, maar dit probleem moet wel met massage aangepakt worden. Waarschijnlijk helpt endermologie (LPG) hierbij beter dan handmatige massage. Ik zou u dan ook aanraden een instituut te zoeken dat die behandeling aanbiedt.
De oorzaak van cellulite is onbekend. Het is zeker dat er een anatomisch defect bestaat waardoor sommige mensen meer gevoelig voor dit probleem zijn dan anderen. Overgewicht speelt cellulite in de hand, maar ook hele dunne mensen kunnen last hebben.
Bij mensen met minder ernstige cellulite wordt wel gewerkt met radiofrequentie apparatuur (Accent). Uit eigen onderzoek van de Velthuis Kliniek is echter gebleken dat radiofrequentie de huid wel strakker maakt, maar de cellulite op zich niet vermindert. Wij zagen na 6 behandelingen een reductie van de omtrek van het bovenbeen met bijna 2 cm. Optisch verbetert daardoor ook de cellulite.
Crèmes tegen cellulite helpen geen van alle. Sommige crèmes geven een licht oedeem in de huid, waardoor de cellulite er tijdelijk ietsje beter uitziet. Echte blijvende verbetering geven ook de crèmes niet.
- Heb jij ook een prangende vraag aan onze dermatoloog? Stuur hem via het contactformulier ovv Peter. Je krijgt persoonlijk antwoord.
Lees hier meer artikelen over cellulite.
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
5 reacties
@ iris, ik mail je hierbij even de reactie door van dr Peter Velthuis op jouw vraag over het anatomische defect cellulite:
Beste Iris,
Komen we in een semantische discussie terecht? Is normaal in dit verband datgene wat gemiddeld bij vrouwen op de bovenbenen voorkomt? Of is normaal de huidstructuur die over 90% van het lichaam voorkomt? Ik heb in mijn antwoord voor het laatste gekozen. Let wel: ik noem het geen ziekte
Bijgaand een aantal referenties.
Met vriendelijke groet,
Dr. P. Velthuis
Khan MH, Victor F, Rao B, Sadick NS. Treatment of cellulite: Part I. Pathophysiology. J Am Acad Dermatol. 2010 Mar;62(3):361-70;
Draelos ZD. The disease of cellulite. J Cosmet Dermatol. 2005;4:221-222.
Ik gebruik Clarins body lift,ECHT geweldige creme tegen cellulitis.Het is wel erg prijzig en zodra je ermee stopt zijn na 3 weken je putjes weer te zien maar dat vind ik niet erg.3 keer per week een aerobic lesje volgen doet óók echt wonderen voor je cellulitis en is goedkoper dan de Clarins body lift,het is maar hoe erg je jezelf eraan stoort.Hoop dat je iets aan deze tips iets hebt.Succes!
“De oorzaak van cellulite is onbekend. Het is zeker dat er een anatomisch defect bestaat waardoor sommige mensen meer gevoelig voor dit probleem zijn dan anderen. ”
Frappante uitspraak. Ik dacht dat cellulite een veelvoorkomend, NORMAAL verschijnsel was bij vrouwen en soms ook bij mannen. Ik was er zeker niet van op de hoogte dat het hier een ‘anatomisch defect’ betrof. Kunt u dit verder onderbouwen of mij eventueel een paar wetenschappelijke artikelen sturen die dit bevestigen? Hartelijk dank, Iris
hoi harriet, ik kan niet voor de lezeres spreken, maar ik heb zelf na het stoppen met de pil niet gemerkt dat het bij mij minder werd. ergo: het bleef wel stabiel, maar na de zwangerschap…pfff…toen was bij mij het hek van de dam!
Misschien een tip: de enige periode dat ik cellulitis kreeg, was tijdens het gebruik van de pil. Misschien dat dit ook bij jou een (negatief) effect kan hebben? Het is na het stoppen met de pil weer verdwenen.