zijn er behandelingen die echt serieus werken?

02:46 - 01:40
luistertijd 02:46 - leestijd 01:40

Beste dr. Velthuis,

Ik ben een vrouw van 38 jaar en de laatste jaren is mijn cellulite op de boven- en achterbenen erg toegenomen. Ik heb zelfs het idee dat op mijn bovenbenen aan de voorkant harde knobbels zitten – ik weet he wel zeker, ik voel ze ook. Smeren en masseren helpt niet meer en ik vraag me af of ik er nog iets anders aan kan doen om het proces te stoppen. Zijn er behandelingen bij de dermatoloog die het kunnen verminderen? Ik vind het zo lelijk, ik durf niet meer in mijn korte broek.

Ik vraag me ook af hoe mijn benen er straks uitzien als ik 60 ben, ik hou mijn hart vast. Ik sport wel, maar ook dat doet niet echt veel. Als ik gewoon rechtop sta zie je ook de kuilen en bobbels op mijn benen.

(naam bij redactie bekend)

dr. Peter Velthuis antwoordt:

Beste mevrouw,

Cellulite is een van de meest hinderlijke cosmetische aandoeningen die er zijn. Vooral omdat er eigenlijk geen goede therapie voor is.

Wat u beschrijft is een vergevorderd stadium. Vooral de verhardingen wijzen daar op. Die zijn het gevolg van langdurig oedeem (vochtophoping) en slechte doorbloeding van de bindweefseltussenschotjes in het vet. Op een bepaald moment reageert het lichaam daarop met een chronische “ontstekingsreactie”. Dat zijn die verhardingen. U schrijft dat massage niet helpt, maar dit probleem moet wel met massage aangepakt worden. Waarschijnlijk helpt endermologie (LPG) hierbij beter dan handmatige massage. Ik zou u dan ook aanraden een instituut te zoeken dat die behandeling aanbiedt.

De oorzaak van cellulite is onbekend. Het is zeker dat er een anatomisch defect bestaat waardoor sommige mensen meer gevoelig voor dit probleem zijn dan anderen. Overgewicht speelt cellulite in de hand, maar ook hele dunne mensen kunnen last hebben.

Bij mensen met minder ernstige cellulite wordt wel gewerkt met radiofrequentie apparatuur (Accent). Uit eigen onderzoek van de Velthuis Kliniek is echter gebleken dat radiofrequentie de huid wel strakker maakt, maar de cellulite op zich niet vermindert. Wij zagen na 6 behandelingen een reductie van de omtrek van het bovenbeen met bijna 2 cm. Optisch verbetert daardoor ook de cellulite.

Crèmes tegen cellulite helpen geen van alle. Sommige crèmes geven een licht oedeem in de huid, waardoor de cellulite er tijdelijk ietsje beter uitziet. Echte blijvende verbetering geven ook de crèmes niet.

dr. Peter Velthuis

 

Lees hier meer artikelen over cellulite.

Lees ook