Flora by Gucci Eau Fraîche ‘Onschuldig en verfrissend parfumplezier.

03:36 - 02:09
luistertijd 03:36 - leestijd 02:09

Flora by Gucci Eau Fraîche

‘Onschuldig en verfrissend parfumplezier.’ 

Flora by Gucci werd in 2009 al uitgebracht als het volmaakt vrouwelijke en bloemige parfum van Gucci’s creative director, Frida Giannini’. Nu komt daar voor de zomer een ‘eau fraÎche’ bij. ‘Voor elk moment dat onze mademoiselle zich wil verwennen met een geur die luchtig en sprankelend is’, schrijft Erik Zwaga op zijn parfumblog Geurengoeroe. En hoe is deze Gucci-mademoiselle? ‘Bereid je voor op een nog nooit beschreven portret: ‘Jong, maar verre van naïef. Stijlbewust, maar geen modeslavin. Ontwikkeld, modern en met gevoel voor traditie die ze op waarde weet te schatten’.  Volgens Zwaga is het design opgedoken uit het archief door Giannini. ‘De print was oorspronkelijk bedoeld voor een sjaal voor prinses Gracia van Monaco, vervolgens werd het gebruikt op accessoires en kleding, en nu siert het in zwart-wit Flora by Gucci Eau Fraîche en overige Flora by Gucci-variaties.’

Dit ruikt Erik:

Een opening met klassieke citrusnoten gecombineerd met bloemig-fris bergamot, ‘scherp-fris’ kumquat  en pittig roze peper. Het hart van roos, pioenroos en osmanthus (even goed ruiken en dan ontdek je hem ‘naast’ deze rozen) heeft – let op! – aan ‘sensualiteit gewonnen doordat groene en fris-waterige noten zijn toegevoegd’. In al mijn bescheidenheid: dat maakt een geur toch lichter en ‘fraîcher’. Het ‘kenmerkende sandelhout en de patchoeli in de basis bleef onveranderd’. Maar die patchoeli heb ik eigenlijk ook nog nooit echt goed kunnen onderscheiden in de eau de parfum-versie.

 

Het betreft waarschijnlijk een ‘bewerkte’ variant die minder overweldigend schijnt te zijn – maar dat is nou net zo prettig – vind ik. Kortom, Flora by Gucci Eau Fraîche is onschuldig en verfrissend parfumplezier binnen het Gucci-parfumportofolio. Niet meer, niet minder.

L’Eau par Kenzo Wild pour homme

‘Het heeft voor mij een lekkere Italiaanse ‘maffioso’-associatie.’

Erik vindt L’Eau par Kenzo een van de mooiste eaux in het masstigesegment. Verfrissend, zoet, zacht en ‘stil’. Toch besloten ze bij Kenzo dit jaar voor ‘wild’ te gaan. En dat betekent bij Kenzo: een ‘sprankelende geur met bloemige en fruitige accenten’, voor hem een ‘kruidige, frisse en houtachtige geur’.

Dit wordt letterlijk in beeld gebracht door Patrick Guedj. Hij laat een man en een vrouw ‘dol op vrijheid en vrolijke avonturen’ in een ‘tijdloze dimensie’ een magisch en tijdloos ‘genietmoment’ hebben tijdens een opgewekt onderwaterballet – blub-blub. De ‘vrije en rebelse geest’ van het geheel komt tot leven op muziek van de Belgische groep Ghinzu.

Wat ruikt Erik:

L’Eau par Kenzo pour Homme Wild komt behoorlijk heftig om de hoek kijken, al is ook hier wild wat overdreven. Power was beter geweest maar die geur heeft Kenzo al. Raar, het heeft voor mij een lekkere Italiaanse ‘maffioso’-associatie. Al weet ik niet waarom. Het water heeft iets gevaarlijks groens. Opgeroepen met kruidige melange van wrang korianderblad, kardemon, salie en fris munt omringd door een aura van warm en stralend cederhout waarvan de daadkracht lang aanhoudt. Compliment, zou voor mij ook een Carthusia kunnen zijn. 

ps: er is ook een vrouwenversie: L’Eau par Kenzo Wild. De geuranalyse van Kenzo Wild is mede mogelijk gemaakt door Maria van Parfumaddicts.

Erik Zwaga zet bijna dagelijks nieuwe parfumreviews op zijn blog Geurengoeroe. Dus neem er regelmatig een kijkje!

Lees ook