Onlangs stelde een lezeres ons deze vraag: Is het waar dat het gevaar bestaat dat je door epileren haarzakjes activeert waardoor er op andere plekken nieuwe haren groeien? Ik heb namelijk op dit moment een paar haren op mijn kin die ik er graag uit zou willen trekken, maar mijn lasertherapeute zegt wel eens dat je dat niet moet doen omdat er dan meer haren kunnen gaan groeien omdat je haarzakjes activeert.

02:18 - 01:22
luistertijd 02:18 - leestijd 01:22

Onlangs stelde een lezeres ons deze vraag:

Is het waar dat het gevaar bestaat dat je door epileren haarzakjes activeert waardoor er op andere plekken nieuwe haren groeien? Ik heb namelijk op dit moment een paar haren op mijn kin die ik er graag uit zou willen trekken, maar mijn lasertherapeute zegt wel eens dat je dat niet moet doen omdat er dan meer haren kunnen gaan groeien omdat je haarzakjes activeert.

Huidexpert Mardge Pascaud laat weten:

‘Door goed epileren activeer je niet de haarzakjes. De reden dat er tijdens een laser- of IPL epilatie niet mag worden geëpileerd is dat je om de zoveel weken moet komen voor de behandeling en anders de groeicyclus verstoord waardoor het effect van de behandeling langer op zich kan laten wachten. Tijdens laser-of IPL behandeling mag de klant wel afscheren of afknippen maar nooit de haren uittrekken. Als er wel uitgetrokken wordt, zal er zeker niet meer haar gaan groeien, maar heb je meer behandelingen nodig of heb je minder goed resultaat.’

Cosmetisch onderzoekster Jetske Ultee vertelt:

‘Het grote risico van handmatig epileren (dus de haren er met een pincet uit trekken), is dat je na verloop van tijd last kunt krijgen van onderhuidse littekens. Daar heb ik heel wat lelijke voorbeelden van gezien. Het is echt de investering waard om de haartjes weg te laten laseren; hoe donkerder de haren zijn en hoe lichter de huid, hoe makkelijker dat gaat.

Wat betreft dat activeren van de haarzakjes bij handmatige epilatie; de kans is groter dat de haargroei juist iets minder wordt ten gevolge van de beschadiging van het haarzakje! In de literatuur is overigens wel de zeldzame complicatie ‘paradoxale hypertrichose’ na laserontharing beschreven. In dat geval werd de haargroei na behandeling met laser- of IPL erger. Hoe dit komt is nog onduidelijk. In de literatuur heb ik niets kunnen vinden over verergering van haargroei na handmatig epileren.’

Lees ook