shop CeraVe Moisturing Cream voor de droge huid Deze enorme pot crème werkt zowel vochtbindend als beschermend van je natuurlijke huidbarrière. Het is een rijke, niet-vette en parfumvrije crème, met een gepatenteerde technologie die voor continue afgifte zorgt van hyaluronzuur en drie typen ceramiden. Monique is fan! Bekijken dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts en verdiept […]

03:13 - 01:55
luistertijd 03:13 - leestijd 01:55

Fotograaf: Henk Gerritsen.

dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts en verdiept zich in cosmetica.

Om tot een goed huidverzorgingsregime te kunnen komen, moet je in de eerste plaats een aantal goede basisproducten in de voorraadkast hebben staan, zegt ze. Hieronder vind je haar boodschappenlijstje:

Voor iedereen:

Als je de 30 gepasseerd bent:

Bij puistjes:

Voor de tretinoine en hydroquinone of azalic acid heb je een recept van een arts nodig. Niet elke huisarts zal staan te trappelen om je dit voor te schrijven. In dat geval kan het de moeite waard zijn een keer een bezoekje te brengen aan een cosmetisch dermatoloog. Benzoylperoxide kan je zonder recept bij de apotheek halen.

Bepaal je huidtype!

Het allerbelangrijkste wat je moet doen voordat je aan de slag gaat met huidverzorgingsproducten is bepalen wat voor huid jij hebt. Want zelfs de allerbeste crèmes kunnen problemen veroorzaken als je ze op de verkeerde manier gebruikt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…. Volgens Leslie Baumann weet 80% van de mensen niet wat voor huid hij/zij heeft. Na een “steekproef” bij wat verschillende parfumerieën met de vraag wat voor huidtype ik heb, bleken “deskundigen” daar ook een beetje moeite mee te hebben.

Drie dagen even helemaal niets…

Voordat jij je huidtype kunt gaan bepalen, moet je eigenlijk echt even “cold turkey”. De kans is heel groot dat jouw huidconditie sterk beïnvloed is door de cosmetische producten die je gebruikt. Je huid heeft circa 3 a 4 dagen nodig om te herstellen. Gebruik deze dagen dagen even helemaal niets en was je gezicht gewoon met wat water. Is je huid erg droog breng dan ’s nacht een klein beetje vaseline of lanette crème aan op je huid.

Vervolgens kan je pas echt goed beoordelen of je huid droog, vet of gecombineerd is. Of je huid vochtarm is vind ik minder relevant. Een droge huid is per definitie vochtarm, een vette huid is eigenlijk alleen vochtarm doordat door cosmeticaproducten of medicijnen tegen acne de barrièrefunctie verstoord is.

Droog, vet, glanzend, dof of schilfers?

Na drie dagen niet in de spiegel te hebben gekeken, kun je hart ophalen. Bekijk een aantal malen per dag goed of je schilfertjes ziet, je huid dof is, glanst, droog aanvoelt of juist vet. Zie je puistjes, comedonen (meeeteres), pigmentvlekken, rimpels, rode vaatjes, rode vlekken? Schrijf op waar ze zitten en hoe ze er uit zien. Het lijkt overdreven, maar geloof me het is voor een goed doel. Al die informatie heb je later nodig om uiteindelijk tot het allerbeste resultaat te kunnen komen!

Lees ook