Beste Piet-Jan, Onlangs had ik zin om mijn looks lekker met het voorjaar mee te veranderen. Mijn haar is van nature donker en ik verf het ook regelmatig midden tot donkerbruin. Nu had ik zin in blond. Ik werd verleid door de Syoss reclames op tv en kocht in de winkel het haarverfproduct Syoss Lighteners. […]

03:19 - 01:59
luistertijd 03:19 - leestijd 01:59

Beste Piet-Jan,

Onlangs had ik zin om mijn looks lekker met het voorjaar mee te veranderen. Mijn haar is van nature donker en ik verf het ook regelmatig midden tot donkerbruin. Nu had ik zin in blond. Ik werd verleid door de Syoss reclames op tv en kocht in de winkel het haarverfproduct Syoss Lighteners. De claim op de verpakking ‘Licht het haar op zonder kopergloed, ook te gebruiken voor lichtbruin haar’ sprak mij enorm aan. Bovendien zou er 0% ammoniak in zitten, en dat vond ik ook een veilig idee.

Ik verwachtte ook dat mijn haar er lekker door opgelicht zouden. Maar wat bleek: ik ben letterlijk opgelicht – want dit product maakte mijn haar niet blond maar peentjesrood! En vol met koperkleur. Mijn vraag is nu waarom het bij mij niet pakt, en bij andere vrouwen wel? Ik zie er nu heel bleek uit met deze rare kleur. Bovendien heb ik ook nog twee verpakkingen moeten gebruiken omdat het haar aan de onderkant donkerbruin bleef. Het pakte daar dus niet.

Ik ben zo jaloers op al die sterren die de ene keer bruin zijn, dan blond, dan zwart….hoe doen zij dit?

Hartelijke groet, Babs

Hoe ga je van donkerbruin naar blond zonder blunders?

Topkapper Piet-Jan Duivenvoorden antwoordt:

Beste Babs,

Het lichter maken van haar is makkelijk, het móói lichter maken van haar is een verhaal apart. Je kunt namelijk niet van donker naar blond gaan met een mooie blonde kleur als resultaat zonder het haar eerst te ontkleuren. Er zit zoveel pigment in je haar, dat krijg je er nooit uit met alleen een oplichtend product. Alle kleur moet eruit. En zelfs na het ontkleuren komen er vaak nog warme pigmenten vrij en die moeten ook nog verder bewerkt worden. Er komt een rood-oranje vrij – na ontkleuring van bruin haar, en daarna ook nog een geel pigment. Dit betekent dat je het haar ook nog met een asblonde tint moet bewerken om ook dat gelige eruit te krijgen.

Je ziet: er zijn veel stappen uit te voeren, om het echt mooi te krijgen. Vaak zul je hiervoor naar de kapper moeten gaan en anders zul je je eigen kapper om goed advies moeten vragen over je specifieke kleur en wat de mogelijkheden zijn om die te veranderen. Voor thuisgebruik zijn er ook ontkleuringsproducten.

Als je sterren ziet met prachtige wisselende haarkleuren, betekent dat in de regel ook dat er heel goede kappers achter staan die precies weten wat ze met het haar van de celebrity kunnen doen, en soms wordt er natuurlijk ook gewerkt met hulpmiddelen als inzetstukjes of wellicht zelfs een mooie pruik.

Consumenten zijn vaak geneigd het merk of het product de schuld te geven van de mislukt haarkleuringssessie, maar veel vaker ligt het aan de onwetendheid over hoe gekleurd haar opnieuw gekleurd kan worden. Het is een kwestie van kennis en techniek.

Hartelijke groet, Piet-Jan

Lees ook