Welke laser is nu echt effectief tegen lichte mate van huidverslapping en een frissere teint met minimale schade aan de huid? Deze vraag kwam binnen van een lezeres, en dr. Peter Velthuis, dermatoloog geeft antwoord. Peter Velthuis vertelt: Bij huidverslapping wordt gebruik gemaakt van radiofrequentie apparatuur, die dieper in de huid of soms onderhuids door […]

01:54 - 01:08
luistertijd 01:54 - leestijd 01:08

Welke laser is nu echt effectief tegen lichte mate van huidverslapping en een frissere teint met minimale schade aan de huid? Deze vraag kwam binnen van een lezeres, en dr. Peter Velthuis, dermatoloog geeft antwoord.

Peter Velthuis vertelt:

Bij huidverslapping wordt gebruik gemaakt van radiofrequentie apparatuur, die dieper in de huid of soms onderhuids door warmte verstrakking geeft. Voorbeelden hiervan zijn Accent en Thermage. Accent is een milde behandelingwijze, die 6-8x herhaald moet worden voor effect. Thermage is agressiever (en pijnlijker) en moet in 1-3 behandelingen zijn werk gedaan hebben.

Ook de CO2 laser wordt nog wel gebruikt voor huidverstrakking. Echter, dan wordt gebruik gemaakt van de ouderwetse resurfacing techniek, waarbij de buitenste lagen van de huid “verdampt” worden. Dat geeft een schaafwond, die langzaam geneest. Deze techniek is uitermate effectief, maar kent veel kans op huidontkleuring. Voorts duurt compleet herstel wel ongeveer 3 maanden.

Iets anders is een frisse teint van de huid. Met lasers is hiervoor de fractional techniek het beste. Daarbij wordt de laserstraal opgedeeld in kleine laserstraaltje (doorsnede tienden van millimeters = fracties).

Dit geeft ook een huidbeschadiging. Maar de genezing hiervan is afhankelijk van het type laser enkele uren tot enkele dagen. Deze behandeling moet een paar keer herhaald worden en is dan zeer effectief om de huidteint te verbeteren.

Het beste in deze categorie is een fractional CO2 laser. Maar ook Erbium:Glas, Neodymium:YAG, Erbium:YAG en steeds weer andere nieuwe lasers worden hiervoor gebruikt. Vergelijkend onderzoek tussen de verschillende typen is nauwelijks gedaan.

Vriendelijke groet, 

Dr. Peter Velthuis, dermatoloog

Heb jij ook een vraag over lasers, peelings of injectables aan dr. Velthuis? Stel hem via ons contactformulier o.o.v. Peter.

Lees hieronder meer Q & A’s met Peter Velthuis.

Lees ook