BeautyJournaal’s Shop Redactie favorieten
Dokter's favoriet! Alhydran littekencreme met Aloë Vera (ook met spf 30)
Roodheid heeft de aandacht van de cosmeticawereld. Er zijn nu producten die roodheid (couperose, rode vlekken en rosacea) aanpakken in plaats van te camoufleren. De nadruk ligt op kalmeren en beschermen. Rosacea is een complexer huidprobleem omdat naast gevoeligheid en roodheid een ontstekingsproces aanwezig is. Ik bemerk dat couperose en rosacea vaak samen als één huidprobleem wordt benoemd.
Op mijn wangen is na mijn dertigste een klein netwerk van gesprongen adertjes verschenen. Het gaat gepaard met droogheid en gevoeligheid voor cosmetica met actieve werkstoffen. Deze serie van Murad, de Redness Therapy richt zich op de vurige gevoelige rode huid. Ik heb drie producten getest, reiniger, serum en dagcreme.
Lees ook
Soothing gel cleanser
Een groene heldere reiniger in een grote transparante tube met een strakke klapdop. Ruikt fris en geruststellend. De meest actieve stoffen zijn; goji bes, een verkoelende anti oxidant, zoethoutwortelextract, een ontstekingsremmer en allantoine wat kalmeert en een ontstekingsremmer is. Een klein beetje (erwtje) is al voldoende om mijn gezicht, hals en decolleté te reinigen. Het schuimt mild en de verzachtende werking merk ik direct. De gel spoelt snel weg onder de douche. Daarna een kalm, schoon en zacht velletje.
In de uitgebreide INCI lijst die was toegevoegd las ik dat er o.a. parfumaroma, melkzuur (exfolierend), parabenen en limoenextract is toegevoegd. Dat kunnen mogelijke irriterende stoffen zijn. Na vier weken gebruik merk ik niets nadeligs aan mijn huid. Ik ben blij dat er een kalmerende reiniger bestaat die mild exfolieert.
Sensitive skin soothing serum
Deze pompflacon is van glas en kan wel tegen een stootje. Eén pompje geeft ruimschoots wat ik nodig heb voor mijn gezicht, hals en decolleté. Het serum is geurloos en helder, het verdeelt makkelijk maar trekt wel traag in de huid. Dat vind ik niet erg, ik voel dat het serum mijn huid kalmeert.
De actieve stoffen hier zijn; hyaluronzuur en glycolipiden – ze zorgen ervoor dat de huid vocht aantrekt en het vasthoudt. Lecithine verbetert de werking huidbarrière, kamille en arnica kalmeren en verbeteren de elasticiteit van de huid.
In de INCI lijst ontdek ik geen toegevoegd parfum, wel bloemenolie, arnica en parabenen, dat zouden mogelijke irriterende stoffen zijn. Het serum heeft een kalmerende werking. Je kunt het ook gebruiken na harsen en epileren. Geweldig product!
Correcting moisturizer SPF 15, olievrije formule.
In vergelijking met de cleanser en het serum, vind ik de tube klein van formaat – toch zit er wel 50 ml in. Enigszins huiverig begon ik aan dit product, omdat er granaatappel in zit, waarop mijn huid over het algemeen als een garnaat reageert! De creme is groen en smeert zeer royaal uit, terwijl je maar een erwtje nodig hebt. Heerlijk. Producten met een spf smeren naar mijn idee over het algemeen stroef uit, deze dus. Het heeft wel tijd nodig om in te trekken. De groene kleur geeft geen groene teint – maar het verdoezelt de roodheid wel grotendeels.
De INCI-lijst; octinoxaat en zinkoxide zorgen voor een SPF van 15. Goji bes is een verkoelende antioxidant. Granaatappel is een krachtiger antioxidant, pepermunt (kan irriteren) kalmeert en zoethoutwortel-extract werkt ontstekingsremmend.
Wat verder opvalt op de INCI lijst dat hier ook melkzuur (exfoliert) is toegevoegd, limoneen (synthetisch limoen), citral (aroma component) en parabenen – stoffen die mogelijk huidirritaties kunnen geven. Maar wederom reageerde mijn huid uiterst rustig op dit product – ondanks de vermeend irriterende stoffen die ik erin aantrof. De creme hydrateert goed en maakt de huid zacht. Een goede voorbereiding voor mijn foundation.
‘De producten zijn fijn en hebben mijn huidconditie zichtbaar verbeterd. Mijn huid is rustig en kriebelt niet meer.’
Aanvullende tips: Een huid die last heeft van roodheid is volgens dr Murad met deze producten alleen niet volledig beschermd. Er worden nog aanvullende tips gegeven:
Verminder je zoutinname – we zitten vaak op 10 gram, terwijl 4 gram echt voldoende is. Dr. Murad adviseert om basilicum, oregano, rozemarijn, knoflook en gember te gebruiken. Kleurrijke groente en fruit bevatten veel antioxidanten en zijn een bron van vocht. Een goed voedingssupplement is alpha linolzuur – deze stof maakt deel uit de van omega 3 vetzuren (zoals EPA en DHA). Het voorkomt celschade. Je treft het aan in noten, zaden, bonen en groenten.
Jolanda’s eindconclusie: de producten zijn fijn, ze hebben mijn huidconditie zichtbaar verbeterd. Ik let nu ook beter op mijn zoutinname en vermijd te gekruide voeding. Douchen en badderen doe ik korter en minder warm. Scrubben beperk ik tot de T-zone – de wangen ontzie ik zorgvuldig. Mijn huid is rustig en kriebelt niet meer. Als er nu nog een cosmeticaproduct zou bestaan dat couperose laat verdwijnen, ben ik helemaal blij!
Bekijk ook dit video-interview met dr. Murad toen hij in Nederland was.
Meer weten over dit onderwerp?
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
10 reacties
@Jolanda, Monique. Ik heb het even opgezocht. Er zit koper in de recovery treatment gel. Die heb ik een tijd gebruikt samen met de Corrective Moisturizer.
@jolanda, ok dan zal gerti het wel over een ander product gehad hebben (denk ik).
fijn weekend!
@ Monique, geen koper op de inci
Sorry voor de late reactie, ik was een paar dagen in Istanbul!
@Gerti en Monique, ik ga kijken op de INCI lijst. Zou dat wellicht de groene kleur verklaren?
@ Harriet, de lijst van Paula zit in mijn hoofd en ik ben er in het begin niet gerust op geweest tijdens het gebruik.
Nu na vijf maanden gebruik ik dagelijks de reiniger en het serum, de moisturizer pak ik wat minder omdat ik de Resist fijner vind wat betreft het gladde gevoel op mijn huid en richt zich op de veroudering.
Het zijn prijzige producten maar wel duurzaam in gebruik.
Wat telt is dat mijn vurigheid, gekriebel en gevoeligheid weg is en dat komt toch door deze producten en de voedingsadviezen.
@gerti, dat verhaal over koper versus vitamine c is ook interessant zeg. gaan we ook even voorleggen.
@jolanda, kun jij even extra checken of koper op de incilijst voorkomt?
juist gerti. en over fruitzuren gesproken: in aug komt estee lauder met twee nieuwe pigmentverbeterende producten waarin een glucosamine derivaat zit dat ook een peelende werking heeft zonder de irritatiefactor van fruitzuren (ojee….wat heb ik nu verklapt hihi…). ze werken oppervlakkiger, gaan dus minder diep in de bovenste huidlaag, waardoor irritatie minder zou zijn.
@Monique, goede vraag voor de experts. Citrus irriterend. Ja, kan zijn. Maar het is een fruitzuur (AHA) en die veroorzaken vrijwel altijd een (lichte) irritatie. Toch zouden fruitzuren goed voor de huid zijn. Maar dan zegt Begoun rustig opbouwen tot je huid eraan gewend is.
Terug bij het onderwerp: ik heb zelf de redness therapy ook wel eens gebruikt: Recovery Treatment Gel en de Correcting Moisturizer SPF 15. Maakte mijn huid inderdaad rustig. Maar in de moisturizer zit koper, dat gaat niet goed samen met vitamine C (schijnt). Toen ben ik ermee gestopt. Is ook vrij prijzig.
@Jolanda, je zou eens de redness therapy behandeling moeten uitproberen. Die is echt heel erg kalmerend voor je huid.
ik vraag me altijd af of de irritatiegraad van een single stof niet heel erg afhankelijk is van de totale formule. maw: opgenomen in de juiste formule/omgeving verliest die stof die negatieve eigenschap?
er zijn in principe zoveel stoffen irriterend of zelfs giftig, maar in de juiste dosering kunnen ze ook een totaal andere werking hebben die juist ondersteunend positief uitvalt.
denk dat ik het maar eens ga voorleggen aan onze cosmetisch wetenschapper johann wiechers en onze huidexperts jetske ultee en mardge pascaud. wat vinden jullie?
Hey,
Ik heb ook die groene crème een keer getest:).
best fijn!
Test nu een crème van collistar (voor mij zelf), ook tegen roodheid enz.
Groetjes Debby
Citrus en pepermunt etc. staan inderdaadop de lijst van irriterende stoffen – Paula Begoun zegt dat je daar niets van hoeft te zien, maar dat de irritatie toch zijn werk doet: ” … can cause collagen breakdown, impairs the skin’s ability to heal, and reduces its ability to defend itself from environmental damage. Geen kritiek op je test natuurlijk, maar misschien toch iets om ter info mee te nemen.