Jolanda’s huid wordt er rustiger van

05:07 - 03:04
luistertijd 05:07 - leestijd 03:04

Murad Redness Therapy

Roodheid heeft de aandacht van de cosmeticawereld. Er zijn nu producten die roodheid (couperose, rode vlekken en rosacea) aanpakken in plaats van te camoufleren. De nadruk ligt op kalmeren en beschermen. Rosacea is een complexer huidprobleem omdat naast gevoeligheid en roodheid een ontstekingsproces aanwezig is. Ik bemerk dat couperose en rosacea vaak samen als één huidprobleem wordt benoemd.

Op mijn wangen is na mijn dertigste een klein netwerk van gesprongen adertjes verschenen. Het gaat gepaard met droogheid en gevoeligheid voor cosmetica met actieve werkstoffen. Deze serie van Murad, de Redness Therapy richt zich op de vurige gevoelige rode huid. Ik heb drie producten getest, reiniger, serum en dagcreme.

Soothing gel cleanser

Een groene heldere reiniger in een grote transparante tube met een strakke klapdop. Ruikt fris en geruststellend. De meest actieve stoffen zijn; goji bes, een verkoelende anti oxidant, zoethoutwortelextract, een ontstekingsremmer en allantoine wat kalmeert en een ontstekingsremmer is. Een klein beetje (erwtje) is al voldoende om mijn gezicht, hals en decolleté  te reinigen. Het schuimt mild en de verzachtende werking merk ik direct. De gel spoelt snel weg onder de douche. Daarna een kalm, schoon en zacht velletje.

In de uitgebreide INCI lijst die was toegevoegd las ik dat er o.a. parfumaroma, melkzuur (exfolierend), parabenen en limoenextract is toegevoegd. Dat kunnen mogelijke irriterende stoffen zijn. Na vier weken gebruik merk ik niets nadeligs aan mijn huid. Ik ben blij dat er een kalmerende reiniger bestaat die mild exfolieert.

Sensitive skin soothing serum

Deze pompflacon is van glas en kan wel tegen een stootje. Eén pompje geeft ruimschoots wat ik nodig heb voor mijn gezicht, hals en decolleté. Het serum is geurloos en helder, het verdeelt makkelijk maar trekt wel traag in de huid. Dat vind ik niet erg, ik voel dat het serum mijn huid kalmeert.

De actieve stoffen hier zijn; hyaluronzuur en glycolipiden – ze zorgen ervoor dat de huid vocht aantrekt en het vasthoudt. Lecithine verbetert de werking huidbarrière, kamille en arnica kalmeren en verbeteren de elasticiteit van de huid.

In de INCI lijst ontdek ik geen toegevoegd parfum, wel bloemenolie, arnica en parabenen, dat zouden mogelijke irriterende stoffen zijn. Het serum heeft een kalmerende werking. Je kunt het ook gebruiken na harsen en epileren. Geweldig product!

Correcting moisturizer SPF 15, olievrije formule.

In vergelijking met de cleanser en het serum, vind ik de tube klein van formaat – toch zit er wel 50 ml in. Enigszins huiverig begon ik aan dit product, omdat er granaatappel in zit, waarop mijn huid over het algemeen als een garnaat reageert! De creme is groen en smeert zeer royaal uit, terwijl je maar een erwtje nodig hebt. Heerlijk. Producten met een spf smeren naar mijn idee over het algemeen stroef uit, deze dus. Het heeft wel tijd nodig om in te trekken. De groene kleur geeft geen groene teint – maar het verdoezelt de roodheid wel grotendeels.

De INCI-lijst; octinoxaat en zinkoxide zorgen voor een SPF van 15. Goji bes is een verkoelende antioxidant. Granaatappel is een krachtiger antioxidant, pepermunt (kan irriteren) kalmeert en zoethoutwortel-extract werkt ontstekingsremmend.

Wat verder opvalt op de INCI lijst dat hier ook melkzuur (exfoliert) is toegevoegd, limoneen (synthetisch limoen), citral (aroma component) en parabenen – stoffen die mogelijk huidirritaties kunnen geven. Maar wederom reageerde mijn huid uiterst rustig op dit product – ondanks de vermeend irriterende stoffen die ik erin aantrof. De creme hydrateert goed en maakt de huid zacht. Een goede voorbereiding voor mijn foundation.

‘De producten zijn fijn en hebben mijn huidconditie zichtbaar verbeterd. Mijn huid is rustig en kriebelt niet meer.’

Aanvullende tips: Een huid die last heeft van roodheid is volgens dr Murad met deze producten alleen niet volledig beschermd. Er worden nog aanvullende tips gegeven:

Verminder je zoutinname – we zitten vaak op 10 gram, terwijl 4 gram echt voldoende is. Dr. Murad adviseert om basilicum, oregano, rozemarijn, knoflook en gember te gebruiken. Kleurrijke groente en fruit bevatten veel antioxidanten en zijn een bron van vocht. Een goed voedingssupplement is alpha linolzuur – deze stof maakt deel uit de van omega 3 vetzuren (zoals EPA en DHA). Het voorkomt celschade. Je treft het aan in noten, zaden, bonen en groenten.

Jolanda’s eindconclusie: de producten zijn fijn, ze hebben mijn huidconditie zichtbaar verbeterd. Ik let nu ook beter op mijn zoutinname en vermijd te gekruide voeding. Douchen en badderen doe ik korter en minder warm. Scrubben beperk ik tot de T-zone – de wangen ontzie ik zorgvuldig. Mijn huid is rustig en kriebelt niet meer. Als er nu nog een cosmeticaproduct zou bestaan dat couperose laat verdwijnen, ben ik helemaal blij!

Bekijk ook dit video-interview met dr. Murad toen hij in Nederland was.

Lees ook