Mooi voor jonge meiden want groen bloemig en fruitig

03:46 - 02:15
luistertijd 03:46 - leestijd 02:15

Versace Vanitas

Het voorjaar is begonnen en ik verlang naar frisse akkoorden, tedere bloemen, groene noten en sappig fruit. Als ik Vanitas van Versace ruik met haar noten van limoen, fresia, tiarebloem en tonkaboon….hmm, dan gaat het vast goed komen!

Vanitas komt in een gouden doosje en een mooie klassieke flacon van massief glas, gedecoreerd met lichtgoud metaal. Het vasthouden van een parfumflesje en aanraken van het koele glas is voor mij altijd een deel van de belevenis. Het flesje van Vanitas maakt me blij vanwege een bijzonder accent – één van de vier glazen randen is op elegante manier afgerond. Volgens Versace zou het aan de ontblote vrouwenschouder moeten doen denken. En dat doet het ook – heel uitnodigend om je vinger eroverheen te laten glijden.

De geur zelf past bij het voorjaarsgevoel. Het begint met een scherp akkoord van zoetzure limoen, wat voor een frisse start zorgt. Het scherpe koele effect wordt versterkt door de groene blaadjes en verzacht door de bloemig fruitige achtergrond van Fresia.

Frappant is dat mijn neus een frisse  geur van een witte roos herkent – een akkoord, dat de tedere geur van de blaadjes met iets bittere noot van  stevige donkergroene bladeren combineert. Bijzonder, want het staat niet genoemd in de geurpiramide. Het komt vaker voor: de parfumindustrie is heer en meester in het creëren van beelden en illusies die er niet zijn.

‘Vanitas is een mooie voorjaarsgeur – fris en bloemig met zoete accenten van fruit en een zweem van witte muskus. Het is een fijne geur voor jonge vrouwen, en kan makkelijk overdag worden gedragen.’

Volgens de omschrijving zit er ook tiarebloem in, en cederhout en tonkaboon in de basis. Gek genoeg ruik ik deze elementen niet. Maar ik ervaar wel de zoet-zwoele geur van witte muskusnoten. Op mijn huid worden zoete noten altijd extra versterkt, waardoor ik dit nu bijna als een dikke siroop ervaar. Maar dan wel een siroop waarin tedere bloemenblaadjes zinken. Op mijn kleding blijft deze geur langer fris dan op mijn huid. Moet je toch een jonge huid hebben, een vrouwenhuid waarop de tiarebloem tot haar recht kan komen?

Vanitas is een mooie voorjaarsgeur – fris en bloemig met zoete accenten van fruit en een zweem van witte muskus. Niet te opdringerig laat het een licht, maar duidelijk aura achter. Net als vele andere moderne geuren is het lineair opgebouwd en verandert het bijna niet in de loop van de tijd. Het is een fijne geur voor jonge vrouwen, en kan makkelijk overdag worden gedragen. Het doet mij denken aan Chanel Chance eau fraîche, maar dan iets zoeter en fruitiger.

De geur is gemaakt door de parfumeur Dora Baghriche Arnaud. Ik zie haar naam nu voor het eerst en ken nog geen andere geuren van deze parfumeur.

De keuze van de naam voor deze geur is een beetje verwarrend. Vanitas, wat een Latijnse woord voor “ijdelheid” of “leegheid” is, is ook de naam voor een populair 17e eeuws kunstthema. Het moest herinneren aan de vergankelijkheid van het leven en waarschuwen voor de nietigheid van het plezier. Het werd uitgebeeld met menselijke schedels, gedoofde kaarsen, vergane bloemen, etc. tegen een vaak donkere achtergrond.

Persoonlijk kan ik niets vinden in deze geur wat me aan dit thema doet denken. In tegendeel, ik associeer deze geur met het voorjaar, wat juist het begin van het leven symboliseert.

Bekijk hier de commercial van het parfum:

 

 

Lees ook