Witte thee lijkt minstens zo goed voor je huid als groene thee of zelfs nog beter.

05:30 - 03:18
luistertijd 05:30 - leestijd 03:18

Witte thee lijkt minstens zo goed voor je huid als groene thee of zelfs nog beter. Het zou zelfs drie tot zes keer effectiever de huidmatrix beschermen dan de groene variant. Er is echter nog meer onderzoek nodig om deze gegevens te bevestigen.

Er wordt veel gesproken over de potentiële voordelen van thee – met name groene thee – voor de algemene gezondheid en voor huidverbetering. Groene thee is een op planten gebaseerd middel dat al veel onderzocht is op de voordelen: bevordering van de cardiovasculaire gezondheid, preventie van kanker, huidbescherming en antioxidante werking. Witte thee wordt gezien als vergelijkbaar of staat zelfs gelijk aan groene thee als we het hebben over de gezondheid. Dit is begrijpelijk want veel van deze werkzame stoffen in groene thee, de zogenaamde catechinen, zijn ook gevonden in witte thee en andersom. Echter blijkt uit de recente gegevens dat in sommige gevallen witte thee effectiever is dan groene thee en dat de verschillen tussen deze twee net zo opmerkelijk zijn als hun overeenkomsten.

Wat is witte thee en hoe staat het in verhouding met andere thee?

Thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Het grootste deel van de geoogste bladeren ondergaat verschillende verwerkingsprocessen, waardoor de chemische samenstelling van de bladeren verandert of waardoor de concentratie catechinen vermindert. De belangrijkste theesoorten (zwarte, witte en groene thee), verschillen door de manier van oogsten en de verwerking. Zwarte thee is de meest voorkomende en bewerkte soort thee. Deze thee is gemaakt van volledige gefermenteerde (gegiste) bladeren en het catechinegehalte is relatief laag. Aan de andere kant is deze thee rijk aan theaflavins die ook antioxidanten en, sommigen beweren voordelen kunnen hebben voor de gezondheid. Groene thee wordt over het algemeen niet gefermenteerd, maar de bladeren hiervan zijn gedroogd aan de lucht, wat ook leidt tot een verlies aan catechinen. Toch bevat groene thee nog altijd meer catechinen dan zwarte thee.

Witte thee is de minst bewerkte theesoort en heeft het hoogste catechinegehalte. Het is gemaakt van jonge theeblaadjes en/of knoppen die onmiddellijk na de oogst worden gestoomd zodat het polyfenol-oxidase deactiveert. Dit is het systeem dat catechinen vernietigt. We kunnen dus vaststellen dat witte thee rijker is aan catechinen dan groene thee. Sinds witte thee wordt gemaakt van bladeren die geoogst zijn in een eerdere groeifase, zal de samenstelling verschillen van die van groene thee op verschillende manieren.

Witte thee heeft een geneeskrachtige en verjongende werking

Uit een aantal onderzoeken kwamen positieve huidverbeteringen van groene thee naar voren, zoals: bescherming tegen UV-straling, ontstekingsremmende effecten en bescherming van de huidmatrix. Bij witte thee werden ongeveer dezelfde voordelen vastgesteld. Dr. Camouse, wetenschapper aan het Universiteitsziekenhuis in Cleveland vergeleek het effect van UV-bescherming bij groene en witte thee en vond deze ongeveer gelijk. (Experimental Dermatology, Juni 2009).  

Een wetenschapper aan de Kingston University, Dr. Thring, concludeerde uit eigen onderzoek met enkele collega’s dat witte thee voor huidverjonging kon zorgen. (BMC Complementary and Alternative Medicine, Aug 2009). In het onderzoek keken de onderzoekers naar twee belangrijke effecten dat het huidverouderingsproces vertraagt: de werking van het anti-oxidant (het vermogen om schadelijke vrije zuurstofradicalen te neutraliseren) en de mogelijkheid om matrix metalloproteinasen (MMP) te remmen. MMP zijn enzymen die de sleutelproteïnen afbreken in de huidmatrix, in het bijzonder collageen en elastine, dat leidt tot rimpels en het verlies van stevigheid. Een beperkte mate van MMP in de huid is gezond en noodzakelijk maar de werking van MMP draagt bij aan veroudering van de huid.

Dr. Thring onderzocht de werkzaamheid van eenentwintig planten en kruidenextracten en zag dat witte thee de hoogste activiteit vertoonde (per milligram extract) maar ook als remmer fungeert voor de belangrijkste MMP types, collageen en elastine, als antioxidant. Deze extracten zijn niet zuiver en volledig gedefinieerd dus een vergelijking kan riskant zijn. Toch blijkt er uit de gegevens van Dr. Thring dat witte thee drie tot zes keer effectiever de huidmatrix kan beschermen dan groene thee.

Terwijl de bovenstaande gegevens veelbelovend zijn en aangeven dat witte thee kan helpen bij huidverjonging, is meer onderzoek nodig dit te bevestigen. Om een nog beter resultaat te krijgen zouden er blinde klinische proeven moeten plaatsvinden met witte thee (in vergelijking met groene thee en placebo) om zo het effect te zien van de huidconditie.

Gebruik witte thee als huidverzorging

Totdat er meer onderzoek beschikbaar is, kan er niet volledig bepaald worden wat de huidvoordelen zijn van witte thee. Toch lijkt witte thee minstens zo goed voor je huid als groene thee, misschien zelfs beter. Als je van plan bent om een huidbehandeling te proberen op basis van thee, dan kun je witte thee of een mengsel van witte en groene thee overwegen.

Witte thee als huidverzorging kan op dezelfde manier worden gebruikt als groene thee. Witte thee kan worden opgenomen in een verscheidenheid aan producten zoals: crèmes, lotions, serums, toners en reinigingsmiddelen. Witte thee kan ook als drankje of als voedingssupplement worden gebruikt om een goed resultaat weer te zien van de huid.

Bron: Smartskincare.com

Lees ook