Bijzonder mooi iris parfum, lees maar waarom

04:34 - 02:44
luistertijd 04:34 - leestijd 02:44

hermes iris ukiyoeHermes Iris Ukiyoé parfum

Wie weet hoe de irisbloem ruikt? Ik vind het altijd heel moeilijk om mijn herinnering aan deze geur vast te houden. Het is een complexe geurnoot: aanwezig maar ook weer niet. De Franse parfumeur Jean-Claude Ellena brengt daar wat mij betreft voorgoed verandering in.

Zijn nieuwste creatie in de Hermessence lijn van Hermès die de bijzondere naam Iris Ukiyoé draagt, heeft zo’n bijzonder karakter dat ik nooit meer zal vergeten hoe Iris kán ruiken.

De meesterparfumeur heeft een prachtige illusie gecreëerd.

‘Het is wel apart dat de parfumeur Jean-Claude Ellena in zijn nieuw parfum juist de geur van irisbloem als leidraad heeft genomen. Verrassend, dapper en bijzonder.’

De geur van iris in parfumerie wordt bijna nooit met de bloem zelf geassocieerd. De geurstof, de essentie wordt uit de iriswortel getrokken. En de geur van de iriswortel heeft ook weinig te maken met de geur van de bloem zelf. De wortel ruikt kruidig, poederachtig, houtachtig met elementen van viooltjes en is zeer nobel, terwijl de bloem eerder een simpele plantaardige groene geur bezit. Het is wel apart dat de parfumeur Jean-Claude Ellena in zijn nieuw parfum juist de geur van irisbloem als leidraad heeft genomen. Verrassend, dapper en bijzonder.

‘Een irisbloem op zijn Japans wordt als een transparante aquarel geschilderd. Uit een kleurenpalet van koele rozenblaadjes, bedwelmende oranjebloesem en sappige mandarijn – tegen een achtergrond van de groene zweem van vederlichte witte bloemen en een snuifje vanille.’

De naam “Iris Ukiyoé” verwijst naar de “prenten van zwevende wereld”, een vorm van houtsnede uit Japan waarvoor Jean-Claude Ellena veel bewondering heeft. Net als voor de irisbloemen, die in zijn tuin ten overvloede bloeien van mei tot juni. Een irisbloem op zijn Japans wordt als een transparante aquarel geschilderd. Uit een kleurenpalet van koele rozenblaadjes, bedwelmende oranjebloesem en sappige mandarijn – tegen een achtergrond van de groene zweem van vederlichte witte bloemen en een snuifje vanille.

‘De illusie van iris is verbazingwekkend.’

De geur begint heel fris en groen met de nuancen van vers gras, bittere blaadjes en de bitterzoete waterige geur van een gebroken stengel. Als een lichte koele ochtendbries voor de zonsopgang. Op mijn kleren kan ik dit groene stadium het langst bewonderen, want op mijn huid warmt deze geur zich heel snel op. Een heldere mandarijn, tedere roos en warme oranjebloesem vormen samen een irisbloem, die klaarstaat om de eerste zonnestralen te ontvangen.

De illusie van iris is verbazingwekkend. In deze geur herken ik de groene stengel, zijdezachte bloemblaadjes en zelfs het zoete poederachtige meel aan de helmhokjes. Op mijn kleding ruikt het groener en frisser, maar op mijn huid wordt het bijna bedwelmend zoet. Giftigzoet zelfs, zoals de geur van heliotroop. Bijzonder is dat het hele parfum heeft iets giftigs in zich heeft – iets wat het aantrekkelijk maakt en tegelijkertijd je voor het mogelijke gevaar waarschuwt. Een bijzondere tegenstelling die ons eraan herinnert dat de schoonheid soms beter van afstand kan worden bewonderd.

‘Het is eigenlijk net als Japanse kunst. Ongrijpbaar, als je denkt het te snappen, ontsnapt het juist weer. Je verstand krijgt geen tijd het te beredeneren.’

Na de opzichtige en spranklende introductie wordt deze geur heel snel stil en onopvallend. Op mijn huid ligt het als een licht honingzoet laagje. Maar op mijn kleding blijft het een mooie groene voorjaarsgeur uit de bloementuin.

Het is geen makkelijke geur, omdat het duidelijke tegenstellingen vertoont. Een groene voorjaarsgeur aan de ene kant en de warme zoete zwoelheid van oranjebloesem aan de andere kant. Er is veel verschil tussen hoe het zich opent op de huid en op je kleding. Het is eigenlijk net als Japanse kunst. Ongrijpbaar, als je denkt het te snappen, ontsnapt het juist weer. Je verstand krijgt geen tijd het te beredeneren.

Je moet jezelf de tijd geven om de schoonheid en de wijsheid ervan langzaam te laten ontvouwen. Ik raad je daarom aan om geen snelle conclusies te trekken over deze geur. Neem de tijd, probeer het uit onder verschillende omstandigheden. Vooral liefhebbers van oranjebloesem en heel groene voorjaarsgeuren kunnen Iris Ukiyoé, denk ik goed waarderen.

Lees hier meer over iris in parfum

 

Lees ook