Vroeger maakte men slechts onderscheid tussen dierlijke en plantaardige olie.

01:04 - 00:38
luistertijd 01:04 - leestijd 00:38

Vroeger maakte men slechts onderscheid tussen dierlijke en plantaardige olie. Toen wist men nog niet dat aardgas een plantaardige oorsprong had en aardolie een dierlijke oorsprong. Dus wat was minerale olie? Dat heeft men toen maar ‘minerale’ olie genoemd omdat het – net als alle mineralen – uit de aarde kwam. Deze foutieve naam komt dus vanwege een gemeende herkomst. Nu weten we dat het “dierlijke olie” had moeten heten en dat er absoluut geen mineralen in minerale olie zitten.

En het woord mineraal komt dus uit het planten benoemningssysteem dat de Zweed Linneas had bedacht om alle planten te benoemen. Zat men er alweer naast, want het was niet mineraal EN niet plantaardig.

Eén ding is duidelijk, er zijn genoeg misverstanden omtrent minerale olie….

Als je wilt weten hoe het leven van een druppel minerale olie eruit ziet, lees dan dit moderne sprookje dat cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers voor ons schreef.

 Met dank aan chemicus Perry Romanovski en cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers.

Lees ook